Film değil Afganistan

Güncelleme Tarihi:

Film değil Afganistan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2012 00:00

Afgan ordusu için en kanlı yıl 2012 oldu. Bu ülkede güvenlik alanında görev yapmanın ne kadar zor olduğunu, dün medyaya yansıyan “film gibi” iki gerçek öykü gösteriyor.

Haberin Devamı

AFGANİSTAN ordusu Taliban “direnişinin” başladığı 2001’den beri en çok askerini (toplam 1056) bu yıl kaybettiğini açıkladı. AFP ise dünkü haberinde alt kademe bir polis yetkilisi olan Biyar Han Viyar’ın film gibi öyküsünü anlattı. Habere göre, doğudaki Pakistan sınırında yer alan Paktika ilinde görev yapan Viyar’a, kasım ayında bir adam gelip “Bu bölgedeki Taliban komutanıyla konuş, zengin olabilirsin” dedi. “Muhammed” adlı Taliban komutanıyla buluşan Viyar’a “Görev yaptığın Sar Havza’daki polis merkezine militanlarımızın girmesine izin verirsen sana Pakistan’da bir villa, iki otomobil ve rahat bir yaşam vaadediyoruz” teklifi yapıldı.

CENNET YERİNE HAPSE

40’lı yaşlardaki Viyar üst düzey polis yetkililerine ihbarda bulundu. Onay alması üzerine Taliban’ın içine köstebek olarak sızdı. Bir ay sonra yapılacak saldırı günü Viyar toplam 6 Taliban militanını polis merkezine sokacak, onlar da burayı havaya uçuracaktı. Son âna kadar rol yapan Viyar, Taliban kapıya gelince düğmeye bastı ve Taliban militanları “cennete” değil, hapse gönderildi. Viyar’a göre Muhammed kelepçelenirken kendisine “Bizi aldattın. Bir de beni silahınla vursan olmaz mı” dedi. Madalya ve para ödülü kazanan, Afgan TV programlarına çıkan kahraman polis “Ölüm tehditleri alıyorum ama korkmuyorum. Ben bir savaşçıyım” diyor.

Haberin Devamı

Hırka-i Şerif türbedarları neden öldürülüyor

/images/100/0x0/55eb49fdf018fbb8f8b799aa

New York Times’ın haberine göre Kandahar’daki Hırka-i Şerif türbedarlarına yönelik suikastlar Taliban bağlantılı.

Hz. Muhammed’e ait olduğuna inanılan hırka 1768’de Buhara’dan Kandahar’a getirilmişti. Taliban lideri Molla Ömer 1996’da hırkayı türbeden alıp giymiş, bir caminin kubbesi üstünden binlerce kişiyi “Müminlerin Emiri” diye selamlamış ve bu sahnenin ardından İslamcı militanların ülkedeki yükselişi başlamıştı. Hırkanın 250 yıllık koruyucusu olan Akhunzade ailesi için bedel ağır oldu. 2008’den beri hırkayı türbede koruyan Mesud Akhunzade’nin babası, kardeşleri ve kuzenleri dahil 5 aile üyesi suikasta kurban gitti. Mesud Akhunzade siyasete bulaşmak istemediklerini belirtse de artık silah taşıyor. NYT’ye göre “güç simgesi” olan hırkanın etrafında, ABD askerlerinin çekileceği 2014’ten itibaren yeni çatışmalar yaşanabilir. ABD’li yetkililer, Taliban’ın hırkayı çalmasından endişeli. İşin ilginci, türbedeki dolapta kilitli tutulan hırkayı 10 yıldır gören yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!