Fikret Otyam’ın 80. yaşını kutladık

RESSAM, gazeteci, yazar Fikret Otyam’ın 80. doğum gününü Tepebaşı’ndaki Büyük Londra Oteli’nde kutladık.

Filiz ve Fikret Otyam’ın Kuruçeşme’de CreamArt’taki sergileri de 24 Aralık akşamına kadar devam ediyor.

Fikret Otyam’ın doğum günü partisinin -öyle demek gerekiyor- açış konuşmasını benim yapmamı istedi Nebil Özgentürk, ben de kısa bir konuşma ile günü açtım, onun seçkin dostluğunu, çok yönlülüğünü anlatarak.

Ardından da Nebil Özgentürk’ün Bir Yudum İnsan dizisinde yer alan Fikret Otyam’ın yaşamından/yaşantısından görüntüleri izledik.

Sırasıyla Çetin Altan, Aydın Boysan, Demirtaş Ceyhun konuştular. Altan, kadim dostu olarak kendisini anlatırken, Boysan ile Ceyhun da akademili olarak ondan söz ettiler.

Fikret Otyam ve Filiz Otyam gelenleri salonun kapısında karşıladılar, herkes öylesine eski dosttu ki, anılar tazelendi, özlemler giderildi.

KİMLER VARDI DOĞUM GÜNÜNDE

ÇETİN Altan,
kardeşi besteci Nedim V. Otyam, Aydın Boysan, Demirtaş Ceyhun, İlhan Selçuk, Sedat Ergin, Behruz Çinici, Tarık Akan, Metin Üstündağ, Nebil Özgentürk, Ataol Behramoğlu, İbrahim Yıldız, Işık Öğütçü.

Anılardan birkaç cümleyi aktarayım.

Çetin Altan ile Fikret Otyam, birlikte Afganistan yolculuğuna çıkıyorlar. İran’dan vize almaları gerek. İzin belgesi için istihbarat teşkilatı SAVAK’ın yöneticilerinden bir albayın karşısına çıkıyorlar. İkisi de içkili, duvardaki Şah’ın resmine bakarak Türkçe olur olmaz eleştirilerde bulunuyorlar. Bir yandan da adamla Fransızca konuşuyorlar.

İşlemler tamamlanıyor, albay mührü vuruyor, onlara Türkçe iyi yolculuklar diliyor, meğer Türkiye’de okumuş, çok iyi Türkçe bilirmiş. Demirtaş Ceyhun, Otyam’ı Orhan Kemal üzerine yazdığı kitaptan söz ederek övdü, bu övgüye kim katılmaz ki?..

Aydın Boysan da Gazipaşa’ya gezisini anlattı.

Dün de Otyamlar’ın sergisine gittim. Keçilerini görmezden gelmeyin, zaten kendisi de, ‘Onlar benim velinimetim,’ diyor.

Sergide Filiz Otyam yoktu, çünkü onlarla hep birlikte dolaşan kedileri otel odası temizlenirken korumak gerekiyordu.

Beni etkileyen resimlerden biri, balerinleri izleyen Güneydoğulu yerel kıyafetleri içindeki kadınlardı. Değişen Türkiye’yi, Güneydoğu’yu ondan iyi kim yazıya, tuvale getirebilirdi.

Filiz Otyam’ın kilimleri, fotoğrafları, sanat türlerinin kesişmesinde buluşuyor.

Fikret Otyam, bir gün Oğuz Aral’a kocaman bir elma göndermiş.

Dün de Metin Üstündağ, anılara gönderme yaparak bir elma ve şu mesajla gelmiş:

Zincirlikuyu’dan size bir armağan...

* * *

FİKRET OTYAM’a uzun ömür, verimli yıllar diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları