Fidye

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugünkü birleşimi, Balgat'taki evinde oturan şahıs tarafından rehin alınmış bir halde açılıyor.

Türk Dil Kurumu Sözlüğü, ‘‘rehine’’yi, 'bir anlaşma, sözleşme veya isteğin yerine getirilmesini sağlamak için teminat olarak ele geçirilen kimse ya da nesne' diye tarif ediyor.

Rehine yerine tutsak da diyebilirsiniz. Yani, sözlük anlamıyla savaşta ele geçen düşman, esir gibi...

Bir diğer sözlük anlamıyla, 'gitmesine engel olunan, serbestçe hareketine engel olunan şey'...

Tutsaklar ya öldürülüyor ya da esirgeniyorlar.

Rehinelerin serbest bırakılması ise çoğunluk bir fidye karşılığı oluyor. Fidyeyi, 'kurtulma ya da kurtarma bedeli' diye açıklayabilirsiniz...

* * *

TBMM'yi rehin alan Balgat'taki kişi, yani fidyeci, kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Prof. Necmettin Erbakan'dan başkası değil.

Hani, şu Libya Lideri Albay Muammer Kaddafi'nin Başkomutanı olduğu Uluslararası İslami Halk Komutanlığı'nın üyesi olan şahıs. Komutan Yardımcısı...

Fidyeci, RP'nin uzantısı olan Fazilet Partisi üzerinde kurduğu baskı kanalıyla TBMM'nin iradesini, daha doğrusu bütün bir sistemi rehin almış bulunuyor.

Rehineyi serbest bırakmak için fidye istiyor.

Bu olayda fidye, hakındaki siyaset yasağının kaldırılmasını sağlayacak yasal değişikliklerin yapılmasıdır.

Fidyeci, sonuç alabilmek için her seferinde çevreye tahribat yapma kartını da kullanır. Çoğunluk, gözü bağlı rehinenin hayatına son verebileceğini göstermek için silahını tutsağın alnına dayar.

Burada başvurulan tehdit, Türkiye'yi büyük bir kaosa sokacak olan seçimin erteletilmesi planıdır.

Bu tehdit, bir bomba olarak TBMM Genel Kurul salonunun ortasına bırakılmış bulunmaktadır.

* * *

Bir de fidyecinin genel kurul salonundaki işbirlikçileri var. Onların, Erbakan'ın yasağının kalkmasıyla uzaktan yakından bir ilgileri yok.

Üstelik içlerinde geçmişte Erbakan'ın başbakanlıktan alaşağı edilmesinde başı çekmiş siyasiler de var.

Bir bölümü siyasi kariyerlerini Erbakan zihniyetinin karşıtlığı üzerine inşa etmiş.

Milletvekilliklerinin devamını sağlamak ve/ya da kendilerini liste dışı bırakan liderleri cezalandırmak amacıyla fidyeci ile işbirliği içindeler.

İçlerinde ikili oynayanlar da var; salt intikam duygularıyla hareket edenler de...

Fidyeci de intikam almak istiyor. Dışlandığı bir sisteme geri dönüş imkánı bulamadığı takdirde her şeyi yakıp yıkmaya hazır.

Ve cumhuriyet tarihimizin en garip, en aykırı ittifaklarından biri, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir kez daha sahne alıyor.

Perdenin ağır ağır üstlerine doğru inmekte olduğunu fark etmeden...



Yazarın Tüm Yazıları