Fezlekeler açılmadan savcıya iade

Güncelleme Tarihi:

Fezlekeler açılmadan savcıya iade
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 01:00

AK Partili eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili soruşturma sürecini 4 ay oyalayan iktidar, yeni bir hamleyle komisyonun görüşmelerini Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraya attı.

Haberin Devamı

AK Partili Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, Meclis Başkanlığı’ndan 14 klasör halinde gönderilen fezlekeleri üyelere açmayarak, ‘dizin pusulasının eksik olduğu’ gerekçesiyle İstanbul Başsavcılığı’na iade etti. Köylü, “Bir dosyanın üstünde neyin nereye ait olduğunu gösteren dizin pusulası olur. Usul böyledir. Elimizi sürmeden, detayına girmeden iade ettik. ‘Evrakın dizin pusulasına bağlanarak gönderilmesini’ istedik. Ne zaman gelirse o zaman çalışma yaparız” dedi. Komisyon Başkanlığı’nın yeni iadesiyle fezlekeler 2’nci kez savcılığa dönmüş oldu. Meclis bu ay tatile gireceğinden, savcılıkça yeniden düzenlenecek fezlekeleri milletvekilleri ancak eylül veya ekim ayında inceleyebilecek. Tatilde geçen süre ise soruşturma takviminden sayılmayacak.

6 AYDIR KAPALI

Haberin Devamı

AK Partili 4 eski bakanın Yüce Divan’da yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek olan komisyonu kendi önergesiyle kurduran AK Parti, soruşturma kararının alındığı 5 Mayıs’tan beri taktik üstüne taktik geliştirdi. AK Parti’nin üyelerini geç bildirmesi ve muhalefet üyelerine itirazları nedeniyle komisyon 65 gün sonra kurulabilmişti. 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının ardından tartışılan fezlekelerin aslında 1 Mart’ta Meclis’e ulaştığı ortaya çıkmıştı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, savcılıklara iade ettiği dosyaların önce 32 klasörden 14 klasöre indirilmesini sağladı, daha sonra ‘soruşturmanın gizliliği’ ilkesi nedeniyle sadece soruşturacak üyelerce incelenebileceğini bildirdi. Aralıklarla 135 gün boyunca Meclis’te bekleyen fezlekeleri hiçbir milletvekili göremedi.

CHP ŞOKTA

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise gelişmeyi “Meclis Başkanı ile Başbakan’ın dosyaları sıfırlama operasyonu” olarak değerlendirdi. Hamzaçebi, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanı seçiminden önce bu suçların delilleriyle birlikte öğrenilmesinden korkuyor AKP. Sayın Hakkı Köylü de yolsuzluğu sıfırlama konusunda görev almış. Hakkı Köylü, o saygın hukukçu kimliğini ayaklar altına almıştır. TBMM’nin denetim fonksiyonu, Erdoğan’ın talimatına bağlı olarak işlemeyecektir. Bu üsluba Kasımpaşalı şunu söyler: Çamura yatmak. Recep Erdoğan çamura yatıyor.”

BAKMADAN GEÇME!