FETÖ'den mahkum olan sanık: Cebimde para varken protokol önümde düğme ilikliyordu

Güncelleme Tarihi:

FETÖden mahkum olan sanık: Cebimde para varken protokol önümde düğme ilikliyordu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2017 11:57

FETÖ'den mahkum olan sanık: Cebimde para varken protokol önümde düğme ilikliyordu

Haberin Devamı

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA) - ERZURUM'da FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ve örgütün 'emniyet imamı' olduğu iddia edilen Ünal Şahin, "Benim cebimde para olduğu için devlet adamları 'Ünal Bey' deyip, önümde düğme ilikliyordu. Ben devlet ile cemaatler arasında köprü vazifesi yapıyordum. Köprü işi sadece hizmet hareketiyle ilgili değil, Kırkıncı, Nahşibendi, Menzil, Gafur Efendi cemaatleri için de geçerli" dedi.
FETÖ/PDY örgütünden 6'sı tutuklu 17 sanıkla ilgili Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşması yapıldı. Duruşmada 'il imamı' 'Fatih' kod adlı Serkan Çevik, Bank Asya Erzurum eski Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu, Selçuk Özdemir, Uğur Oral, eczacı Erdoğan Yalçın ve 'emniyet imamı' Ünal Şahin; başka suçtan tutuklu Ufuk Terzi, Hasan Özdemir ve Ali Haydar Karabacak ile tutuksuz sanıklardan Sacit Çalık, Ahmet Çalık, Mehmet İspirli ve Alpaslan Ekici hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar Şamil Baki Çalık, Servet Arı ile firari sanıklar Şakir Çoban ile Ünal Üneş duruşmada bulunmadı.
PARAM VARKEN PROTOKOL ÖNÜMDE DÜĞME İLİKLİYORDU
2013 yılına kadar durumu iyi olan, sosyal aktivitelere çokça katılan ve çağrıldığı her yere giden biri olduğunu söyleyen tutuklu sanıklardan kuyumcu Ünal Şahin ise, terör örgütüyle bağlantısı olmadığını ileri sürdü. Tutuklu Şahin savunmasında cemaatler ile devlet arasında köprü vazifesi yaptığını ileri sürdü. Ünal Şahin, şunları söyledi:
"2013 yılına kadar zengin bir iş adamıydım. Cebimde param olduğu dönemde Erzurum protokolü 'Ünal Bey' deyip, önümde düğme ilikliyorlardı. Onların üzerinden hizmet hareketi, Kırkıncı, Nakşibendi, Menzil, Gaffur Efendi cemaatleri arasında köprü vazifesini yapıyordum. Nerede bir hayır işi yapılacaksa beni ararlardı, kabul ederdim. Bu durum 20- 25 yıl devam etmiştir. Yurt dışı ziyaretlerimin 10'u VIP'dir. Devletin ileri gelenleri ile gitmişimdir. Cebimde param vardı, defalarca Mekke'ye gittim. Eğer adalet mülkün temeli ise saydığım siyasilerin ve devlet adamlarının da benim gibi terör örgütü üyesi olarak burada yargılanması lazım. Ben eğer terörist olarak ispat edilirsem, Türk adaletinden kalemimin kırılmasını istiyorum."
'İL İMAMI' OLSAM NASIL İŞSİZ KALIRIM?
Duruşmada suçlamaları kabul etmeyen Serkan Çevik, "İl imamı olsam nasıl işsiz kalırım? Birileri etkin pişmanlıktan yararlanabilmek için beni yaktı" dedi.
ByLock programı yüklemediğini iddia eden Ufuk Terzi ise, "ByLock sorgusunda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Eğer biz terörist isek Allah bizi yerle bir etsin. Biz terörist değiliz, bize terörist diyenlerin Allah belasını versin" diye konuştu.
9 yaşındaki kızının önceki gün doğum günü olduğunu hatırlatan sanıklardan Selçuk Özdemir de "Bunu duygu sömürüsü olsun diye söylemiyorum. Cezaevinde yaptığımız görüş sırasında kızım dedi ki; duruşmada hakim amcadan doğum günü hediyesi olarak seni isteyeceğim" dedi.
Sanık avukatlarından Ercüment Şenol da Aktif-Sen'e üye olmayanların bir dönem Erzurum'a İl Milli Eğitim Müdürü yapılmadığını söyledi. Avukat Şenol, bu nedenle eski Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'ın görevinden 12 kez alındığını hatırlattı.
Mahkeme heyeti, 'il imamı' Serkan Çevik'i 'silahlı terör örgütünü kurma veya yönetme' suçundan 21 yıl, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan sanıklardan Hasan Yurtoğlu, Ünal Şahin, Şamil Baki Çalık, Erdoğan Yalçın, Hasan Özdemir 12'şer yıl; Ali Haydar Karabacak, Servet Arı, Ufuk Terzi, Mehmet İspirli, Sacit Çalık, Alparslan Ekici, Ahmet Çalık 6 yıl 3'er ay ve Selçuk Özdemir ise 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Uğur Oral ise etkin pişmanlıktan yaralanarak, örgütün yapısı ve deşifresine yönelik yaptığı itiraflar nedeniyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, Uğur Oral'ın tutuklulukta kaldığı süreyi ve ByLock kullanmamasını dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
Mahkeme, hükümle birlikte Ufuk Terzi ve Hasan Özdemir'in tutuklanmasına, ByLock kullandığı belirlenen Şamil Baki Çalık'ı tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına ve firari sanıklar Şakir Çoban ve Ünal Üneş dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

FOTOĞRAFLI  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!