FETÖ'den adliye katibine 5 yıl hapis, eşine tahliye

Güncelleme Tarihi:

FETÖden adliye katibine 5 yıl hapis, eşine tahliye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 09:50

FETÖ'den adliye katibine 5 yıl hapis, eşine tahliye

Haberin Devamı

Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM, (DHA)- ERZURUM'da FETÖ/PDY'ye üye oldukları iddiasıyla yargılanan adliye katiplerinden Mehmet Delibaşı 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılırken, katip olan eşi Tuğba Delibaşı'n tutuksuz yargılanmasına karar verildi. 
Her ikisi de Erzurum Adliyesi'nde zabıt katibi olarak görevli Mehmet Delibaşı ile eşi Tuğba Delibaşı FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında 4 Ağustos 2016 günü tutuklanarak cezaevine kondu. Hazırlanan iddianamede, Mehmet Delibaş'ın örgüt sohbetlerine katıldığı ve kriptolu haberleşme programı kullandığı tespit edildi. Tuğba Delibaşı'n ise sadece ByLock kullanıcısı olduğu belirlendi. 
Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen birinci celsede ilk olarak Mehmet Delibaşı yargılandı. Soruşturma aşamasında tüm bildiklerini anlattığını hatırlatan Mehmet Delibaşı, Ardahan'da üniversite okurken Kredi Yurtlar Kurumu'nda yer bulamadığı için önce cemaate ait bir yurtta 2-3 ay kaldığını, sonra cemaat evlerine yerleştirildiğini anlattı. Burada da yaklaşık 2 yıl kaldığını aktaran Delibaşı, üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamadığı için cemaatte bulunan kişilerin yönlendirilmesi ile 'Akmer' isimli bir dershanede idari büro personeli olarak işçi statüsünde  2 yıl çalıştığını söyledi. 2009 yılında ilk önce infaz koruma memuru sınavına girdiğini, kaybedince 2010 yılında zabıt katipliği sınavını girdiğini, başarılı olmasına rağmen kazanamadığını ifade eden Delibaşı, şunları söyledi:
 "Bölge sorumlusu Salih Gülaşan bana 'biz söylemeden sınava girdin, şefkat tokadı yedin' demişti. 2011 yılında hem sözleşmeli hem de kadrolu sınavını kazandım ve zabıt katibi oldum. İki ayrı zabıt katibinin tutmuş olduğu eve üçüncü kişi olarak ben de yerleştim. Zaten bir süre sonra bu iki kişinin cemaatin isteğiyle ve yönlendirmesi ile tayinleri çıktı. Biri İstanbul Özel Yetkili Mahkemeye gitti. Diğeri ise Van Adliyesi'ne tayin edildi. 2012 yılı Mart ayına kadar yaklaşık 8 ay bu evde kaldım. Daha sonra lojmana çıktım. ByLock programını bize sohbet vermeye gelen Ahmet Altuntaş isimli kişi söyledi ve sohbetlerde iletişim güçlülüğü çekmemiz için bu programı yüklememizi isteyerek kendisi bizzat bu programı indirdi. Tüm olaylar bundan ibarettir. Her şeyi tüm açıklığı ile birlikte baştan beri anlattım. Ben 5A tabir edilen herhangi bir özelliğe sahip kişi değilim. Bilseydim hiçbir zaman aralarına girmezdim. 2015 yılı Mart ayından sonrada tüm ilişkilerimi kestim. Herhangi bir suçum yoktur. Eşimin telefonuna da ByLock'u ben yükledim, aynı gün hiç kullanmadan sildim. Yine eşimin internetini de ben kullanıyordum." 
Mehmet Delibaşı'ndan sonra duruşma salonuna alınan Tuğba Delibaşı ise 3.5 yaşında çocuğunun olduğunu belirterek, örgüte üye olmadığını belirtti. Cemaate ait dershane, yurt ve okullara gitmediğini anlatan Tuğba Delibaşı'na Mahkeme Başkanı Ömer Özgür Ercan, "15 Temmuz'u darbe olarak nitelendiriyor musun? Bu darbeyi FETÖ/PDY mi yaptı? Fetullah Gülen bu örgütün başı mı?" diye sorular sordu. 15 Temmuz'u hain bir girişim olarak nitelendiren Tuğba Delibaşı, "Çok üzüldüm. 15 Temmuz'u bu yapı gerçekleştirdi. Bu işi Fetullah Gülen'in yaptığını düşünüyorum. Suçsuz olsa gelip teslim olurdu, ama kaçıyor. Ben ByLock yükleyip kullanmadım" diye konuştu.
Mahkeme heyeti Mehmet Delibaşı'na etkin pişmanlık hükümlerini de uygulayarak 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti hükümle birlikte Mehmet Delibaşı'nın tutukluluk halinin devamına, eşinin ise tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Tuğba Delibaşı hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan heyet, eksikliklerin ve yeni araştırmaların yapılması için duruşmayı erteledi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!