FETÖ’cü hâkim davaları yeniden

Güncelleme Tarihi:

FETÖ’cü hâkim davaları yeniden
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 21:22

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, karar veren hâkimlerin FETÖ ile bağlantılı olmalarını ‘yeni delil’ sayarak, yeniden yargılamanın önünü açtı. Bu kararla FETÖ şüphelisi hâkim ve savcıların imzası bulunan yüz binlerce dosyada yeniden yargılanma yolu göründü.

Haberin Devamı

Emekli hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda askeri savcı olarak görev yaparken hakkında ‘resmi belgede sahtecilik’ten dava açıldı. Üçok, 2.5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Mahkûmiyet kararını veren o dönemin askeri hâkim ve savcıları, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından FETÖ bağlantılı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edildi, bazıları ise tutuklandı.

Üçok, Askeri Yargıtay’a başvurarak, FETÖ’nün kumpası sonucu ceza aldığını, mahkûmiyet kararı veren, temyiz eden ve onaylayan askeri hâkimler ile Askeri Yargıtay üyelerinin FETÖ bağlantısı nedeniyle meslekten ihraç edildiğini, tutuklandığını belirtti. Üçok, başvurusunda yeniden yargılanma talebinde bulundu. Askeri Yargıtay da başvuruyu kabul etti.

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Üçok’u haklı bularak ‘yargılanmanın yenilenmesi’ne hükmetti. Kurulun oy birliğiyle (13 üye) aldığı kararın gerekçesi şöyle:
“Hükümlü aleyhine oy kullanan, hükmü onaylayan Yargıtay Daireler Kurulu üyeleri Hâkim Albay Haluk Zeybel, Hâkim Albay Yusuf Taner Çetin, Hâkim Albay Hakan Ata ve Hâkim Albay Turgay Öztoprak’ın FETÖ/PDY’den meslekten ihraç edilmeleri, bu kapsamda adı geçen üyeler veya askeri hâkimlerin tümünün ya da bir kısmının, bilerek hükümlü aleyhine görevlerini yapmada kusur etmiş olma ihtimalleri olduğundan, yeni delil olarak değerlendirilmesi, yeniden duruşma açılması ve infazın durdurulmasına...”

Haberin Devamı

Ahmet Zeki Üçok, Askeri Yargıtay’ın emsal olacak bir karara imza attığını belirterek, “Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, bir ilke de imza atarak ‘karar veren hâkimlerin FETÖ’cü olmasını’ yeni delil kabul etti. Bu da FETÖ hâkimlerinin karar verdiği diğer tüm davalarda yeniden yargılamanın önünü açtı. Yargılamanın yenilenmesi başvurularında, hâkimlerin birisinin FETÖ’cü olması yeni delil sayılacak” dedi.

1 MİLYON KARAR

AHMET Zeki Üçok, Hürriyet’e şunları söyledi: “FETÖ’nün kumpas davalarını kamuoyunda herkes biliyor. Ancak bunların dışında milyonlarca insanla ilgili karar verdiler. Sivil yargıda 7 bin hâkim FETÖ’den meslekten atıldı. Sanki o davalarda çok adil karar vermişler gibi... Sadece adli yargıda 1 milyon 100 bin davada FETÖ’den meslekten ihraç edilen 7 bin hâkimin imzası var. Mahkemelerin bu kararları yeniden ele almaları gerekir. Bu dosyalar kapsamında tutuklu bulunanlar seri şekilde tahliye edilmeli. Yeniden yargılanmayla ilgili bir yasal düzenleme çıkarılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!