Fethullah Gülen-Papa buluşması

Ertuğrul ÖZKÖK
Haberin Devamı

Bu pazartesi günü Roma'da ilginç buluşma gerçekleşiyor.

Son günlerde adı yine ön plana çıkan Fethullah Gülen, Vatikan'da Papa 2'nci Jean Paul ile görüşüyor.

Gülen'in, Devlet Başkanı sıfatı taşıyan Papa ile görüşmesi herhalde ilginç geçecek.

Bu buluşmanın temeli geçen eylül ayında New York'ta atılıyor. Fethullah Gülen, tedavi için gittiği ABD'de New York Kardinali ile buluşuyor.

DİYALOG VE HOŞGÖRÜ

New York Kardinali John O'Connor, Katolik dünyasının en önemli isimlerinden birisi. Papa'nın sağ kolu olarak biliniyor.

Kardinal O'Connor görüşmede Fethullah Gülen'e, dinler ve medeniyetler arası diyalog ve hoşgörü konusundaki çalışmalarını yakından izlediğini söylüyor.

Pazartesi günü Vatikan'da Papa'yla yapılacak görüşmeye giden yolun kapısı New York'ta işte bu görüşmede atılıyor.

Papa'nın davet mektubu Fethullah Gülen'e geçen hafta İstanbul'da iletiliyor.

Mektubu getiren, Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Pier Luigi Celata.

Bu görüşme, Fethullah Gülen'in uluslararası planda bir isim olmaya başladığını gösteriyor.

ABD'nin en büyük Musevi kuruluşlarından birisi, önümüzdeki aylarda Gülen'in bir kitabını İngilizce olarak Amerika'da yayınlayacak.

Pazartesi günkü buluşma, Papa'nın komünist Küba'ya yaptığı ziyaretin hemen arkasından gerçekleşiyor.

Vatikan ayrıca, Türk Diyanet İşleri ile de yoğun bir ilişkiye hazırlanıyor.

DİN ADAMLARI

Bütün bunlar, din adamlarının uluslararası ilişkilerde giderek etkin bir rol oynamaya hazırlandığını gösteren işaretler.

Bu yüzyıl sonunun en büyük dramlarından birisi, dinlerin giderek çatışma konusu haline gelmesi oldu.

İnsanlar ve toplumlar arasında barış ve kardeşliğe hizmet etmesi gerekirken, tam aksine savaş ve çatışmalara neden olan dinler arası hoşgörüsüzlüğün aşılması gerekiyor.

O nedenle Türk Diyanet İşleri ve Fethullah Gülen ile Vatikan arasında başlayan bu yapıcı diyalog umut verici bir gelişme olabilir.

Çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girebilmesi, dinin toplumlar arasında bir çatışma nedeni olmaktan çıkması için, dinler arasındaki duvarların yıkılması gerekir.

ECEVİT'LE GÖRÜŞME

Gülen geçen çarşamba günü İstanbul'da bir başka görüşme daha yapıyor. Aradan üç güne yakın süre geçtiği halde bu görüşme basına yansımadı.

Gülen İstanbul'da Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile bir araya geldi. Böylece Cumhurbaşkanı Demirel'den sonra Bülent Ecevit de Fethullah Gülen'i ‘‘meşru bir muhatap’’ olarak kabul ettiği işaretini veriyor.

Önceki gün Hürriyet Gazetesi'ni ziyareti sırasında Ecevit'e, ‘‘Fethullah Gülen hakkında ne düşündüğünü’’ sorduğumuzda şu değerlendirmeyi yapıyor:

‘‘Fethullah Gülen şu aşamada laik rejimle uzlaşmış görünüyor.’’

TÜSİAD'ın yayınladığı Görüş Dergisi'nin son sayısında, ‘‘İslam, Demokrasi ve Türkiye’’ başlıklı çok ilginç bir makale var. Makalede Fethullah Gülen'le ilgili şöyle bir tahlil yapılıyor:

‘‘Fethullah Hoca olayı, devletin resmi modernleştirme programı ile toplumun geleneksel değerlerini yeniden canlandırma işlevi görmüştür. Veya yaşama ihtiyacı veya arzusu arasında sıkışmış gibi görünen belli bir halk kitlesi için en barışçı ve uzlaştırıcı bir uyum ve entegrasyon projesi olarak görünmektedir. Bir yandan modernliğin getirdiği değerleri yok saymak istemeyen, ancak öbür yandan binlerce yıllık bir gelenek ve duyarlığın ürünlerine sırt çevirmek istemeyen bu kitle için Fethullah Hoca'nın temsil ettiği tez veya daha doğrusu sentez, en işe yarar proje olarak görünmektedir.’’

TARTIŞMA SÜRECEK

Bu, Türkiye'de henüz bütün çevrelerce kabul edilmiş bir tahlil değil. Ancak bu tahlil, en azından Refah Partisi'nin Fethullah Gülen'den neden hiç hazzetmediğini açıklıyor.

Kısaca, bu gelişmeler, Fethullah Gülen olayının önümüzdeki dönem daha yaygın biçimde tartışılacağını gösteriyor.













Yazarın Tüm Yazıları