Fethiye Otları İçin Festival

Güncelleme Tarihi:

Fethiye Otları İçin Festival
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2015 13:02

FETHİYE OTLARI İÇİN FESTİVAL FETHİYE’DE LİBERTY LYKİA’DAN OT FESTİVALİ

İzmir Alaçat’ı da düzenlenen ot festivalinin ardından Fethiye ve bölgesinde yetişen onlarca çeşit otun tanıtımı için Ölüdeniz Liberty Lykia da ot festivali düzenledi.
Ölüdeniz’in muhteşem manzarasındaki Liberty Lykia’da düzenlenen ot festivalinde 40’a yakın yemeklik değişik ot türü yerli ve yabancı turistlere de tanıtıldı. Zeytinyağlı olarak bu otlardan yapılan yemeklerde konuklara ikram edildi. Deve tabanından kara kekike, istiritya mantarından tilkigene kadar onlarca ot çeşidi turistler tarafından ilgiyle karşılandı. Alman ve İngiliz turistler eşek turpundan kuzugöbeği su teresinden dedem sakalı ve sılcan otlarına kadar pek çok otu ilk kez tanımanın şaşkınlığını yaşadılar. Liberty Lykia Genel Müdürü Mehmet Biçer ve görevliler Fethiye, Çameli, kalkan ve Marmaris’e kadar olan bölgedeki otlardan arapsaçı, kirmen ve kuşgayağazı gibi otlarla balkabağı deniz börülcesinin nasıl pişirildiğini aşçılardan bilgi olarak aldılar. Fethiye ve yöresinin ot çeşitlerinin bol bol fotoğraflarını da çeken turistler yörenin tarhana çorbasından içip bu otlardan yapılan zeytinyağlı yemekleri yediler. Fethiye belediye başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Akif Arıcan, turizmcilerin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerinde katıldığı ot festivalinde muhteşem manzarada keyifli bir gece geçirdi.
Liberty Lykia Genel Müdürü Mehmet Biçer “Fethiye civarında Çameli, Köyceğiz, Marmaris, Kalkan bu alanı kapsayan yörede aşağı yukarı yenebilen 43 çeşit ot bulunduğunu belirtip Bilemediğimiz gözden kaçırdığımızı da düşünürsek yaklaşık 60’a yakın otun olduğunu biliyoruz. Buda çok zengin bir vadilik alan olduğumuzu gösteriyor. 2.’sini yaptığımız festivali otelde yapmamızın sebebi, amacımız Fethiye Ot Festivali’ni yaparak Alaçatı Ot Festivali’ne güney’de de yeni bir eklemek. Yani Kendi evimizde antrenman yapıyoruz. Büyüklerimiz bize destek olursa gönlümüzdeki sosyal projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Kesin ve kesin altını çizerek söylüyorum, sıfır bir ticari menfaatimiz olduğu gibi çok ciddi de bir maddiyatın yanı sıra ciddi de bir emek verildi. Ama bölgeyi seviyoruz. Bölgeden para kazanıyoruz. Burada yaşıyoruz. Yöremizin yoksul halkı adına bu otları öne çıkarmak birinci amacımız. İkinci amacımız sadece kum, güneş, deniz turizmi değil de burada da çok zengin bir gastonomi olduğunu göstermek istiyoruz. Bunu kitle turizminin dışına çıkararak, bir nevi çeşitlendirmek istiyoruz. Düşünün buranın bir mantarı var. Göbek mantarı dediğimiz. Bu Fransa’nın en baba restoranlarında satılabilen, servis edilebilen bir mantarımız. Buradaki fiyatın belki 30 katına falan orada satılıyor. Mesela bir çobanımız. Koyununu otlatıp, boş zamanında göbeğini toplayıp daha iyi paralara burada satar. Bir sürü otlar var. Bu insanları eğitip ek gelirler yapmak. Yoksul halka aracısız direk maddi gelir olarak döndürmeyi amaçlıyoruz. Bir Pazar yaratarak insanlara balık vermiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz” dedi.
“Hayallerimiz büyük, fikirlere hep açığız" diyen Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yöresel lezzetlerimiz var. Ninemiz gelir kendi otunu burada kendi yemek yapar. O daha muhteşem bir şeydir. Aynı zamanda otunu satar ve tanıtır inanılmaz bir katkı olur. İşin merkezine bunu koyup, önünde arkasında 1. 2. Günü 12 adalar turu yaparak Fethiye’nin muhteşem koyları gezdirilir. Aynı gün akşam paspaturda bir parti de yapılır. 2. Gün ot festivali yapılır. 3. Günü denir ki katılımcılara dağa çıkıyoruz. Göbek topluyoruz. Ot toplamaya gelmek isteyenler diye bunlar gösterilebilir. Lykıa yolunda yürüyüş yaptırarak yine ot toplamalarına yardımcı olabiliriz. Zenginlik çok Fethiye’de”
Fethiye Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan ise, "Ben Fethiye ve çevresinde ot çeşidinin bir arada bu kadar bol çeşitli olduğunu ilk defa görüyorum diyerek Bende bir Kayaköy’lü olarak otun içinde yaşayan, otun içinde büyüyen biri olarak bugün burada çok önemli bir konuya vakıf oldum. FTSO olarak bize düşen menünün gelişmesi, markalaşması hakkında bize düşen ne varsa biz her türlü katkı da bulunmaya hazırız. Çünkü bu değerlerde ilçemizin çok önemli markalaşmasına katkıda bulunacaktır. Ürünün tanıtımı anlamında bölgemiz adına çok güzel bir akşamdı” dedi.
Yabancı turistlerde ot çeşitlerini çok ilginç bulduklarını söyleyerek bu gecede bu otlardan yapılan yemekleri de çok lezzetli bulduk” diye konuştular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!