Festivallerde tasarruf depremi

Güncelleme Tarihi:

Festivallerde tasarruf depremi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 19:54

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde (DOBGM) yaşanan ekonomik kriz ve alınan ekonomik tedbirler, Aspendos, İstanbul, Bodrum gibi uluslararası opera ve bale festivallerini de vurdu. Kurum, bütün festivallerin programlarından eser çıkarmalara başlayarak küçülmeye gitti.

Haberin Devamı

BU yıl 23 Ağustos - 7 Eylül tarihleri arasında 24’üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin programında değişikliğe gidildi. Aspendos Antik Tiyatro’nun tarihi atmosferinde, 7 Eylül tarihinde ‘Tosca’ operasını sahneleyecek olan Estonya Ulusal Operası’nın temsili programdan çıkartıldı. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 1 Eylül’de sahneleyeceği ‘Samson ile Dalia’ ve Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin ‘Machbet’ operaları da programdan çıkartılan diğer eserler oldu. Aspendos Festivali’nde bu yaz sadece Moskova Devlet Balesi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile Antalya Devlet Opera ve Balesi toplam dört temsille seyirci karşısına çıkacak. Festivaldeki tek yabancı topluluk da Moskova Devlet Balesi oldu.

Aspendos Festivali, 1994 yılından itibaren genel müdürlüğün en önemli organizasyonlarından birisiydi. 24 Ekim 2003’te, Avrupa’nın saygın kuruluşları arasında olan Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA - European Festivals Association) kabul edilirken, İngiltere’de yayınlanan The Independent gazetesi ise dünyanın dört bir yanında düzenlenen opera festivalleri arasında yaptığı araştırmada en iyi 10 festival arasında 5’inci sırada yer vermişti.
24 Temmuz - 12 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nin tarihi atmosferinde düzenlenen 15’inci Uluslararası Bodrum Bale Festivali de tasarruf tedbirlerinden etkilendi. Festivalde, 25 Temmuz’da seyirci karşısına çıkması kararlaştırılan Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin ‘Hare’ eseri, 1 Ağustos tarihinde İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği ‘Romeo ile Jülyet’, 10 Ağustos’ta Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin ortak düzenleyeceği ‘Dansın Rengi’ adlı eserler de programdan çıkartıldı. Tasarruf tedbirleri gereğince daha önce İstanbul Opera Festivali kapsamında, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nce 10 Haziran tarihinde sahnelenecek olan ‘La Boheme’ ile Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün 23 Haziran tarihinde sahneleyeceği ‘Aida’ adlı eser iptal edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!