GeriSeyahat Festivaller şehri: Valensiya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Festivaller şehri: Valensiya

Festivaller şehri: Valensiya

Valensiya ile İspanya maceram nasıl başladı, Valensiya'da nereleri gezdim, Valensiya gecelerinde hangi festivallere katıldım? Hepsi Valensiya gezi ve eğlence rehberi minvalindeki bu yazıda

Erasmus 15'inci  yüzyılda yaşamış Hollandalı bir aydın. Şimdi ise Erasmus denilince akla hemen öğrenci değişim programları geliyor. Ben de bu programa katılarak İsveç'e gitme imkanı buldum. Gördüklerim ve öğrendiklerimin yanı sıra çok değerli arkadaşlar da edindim. Bunlardan birisi de José Juan Pepe Borrás. Kısaca Pepe... Pepe Valensiyalı bir İspanyoldu. Pekiştirdiğim dostluğun akabinde kendisini Valensiya’da ziyaret etme şansı buldum. Böylelikle Valensiya ile İspanya maceram başlamış oldu.

Adını Latince’de kuvvetten alan, İspanya’nın Madrid ve Barselona’dan sonraki üçüncü büyük şehri olan Valensiya, Katalan bölgesindeki Comunidad Valenciana özerk bölümünün bir şehri. 'Las Fallas' ve 'La Tomatina' adlı iki önemli festivale sahiplik eden 'portakal kokulu' şehir olarak bilinen Valensiya yerel halkına unutamayacakları eğlenceler sunuyor.

Festivaller şehri: Valensiya


Her yıl mart ayında kutlanan ve aslı marangozların ve Valensiya'nın koruyucu azizi San Jose’yi anma şenlikleri olan Las Fallas Festivali boyunca sokaklar eğlenceye doyuyor. Valensiya gecelerini adeta büyüleyen havai fişek gösterileri ve ışık oyunları eşliğinde geçen festivale adını veren köpük, plastik ve tahtadan yapılmış dev yapılar kısa sürede yakılıyor.

Festivaller şehri: Valensiya

Diğer meşhur festivalin adı ise La Tomatina (Domates)... Festival sabah saatlerinde başlıyor. Bu festivalde insanlar birbirleriyle domates atma savaşında bulunuyorlar. Bu savaş yaklaşık iki saat sürüyor. Festivalin iki kuralı var. Birincisi domatesleri ezmeden atma, ikincisi domatesten başka bir şey atılmaması...

Festivaller şehri: Valensiya


Festivaller haricinde , güneş battıktan sonra Valensiyalılar için unutulmaz geceler başlıyor. Gece hayatının en yoğun yaşandığı yer olan Malvarrosa plajı çevresinde konumlanan gece kulüplerinden gelen her türden çalınan şarkıların yanı sıra rengârenk ışıklar Valensiya’ya ayrı bir güzellik katıyor.




Festivaller şehri: Valensiya

DAMAK ÇATLATAN İSPANYOL LEZZETLERİ
Et veya balık ürünleriyle karıştırılarak yapılan lezzetli pirinç yemeği Paella Valensiya’da çok lezzetli. Özellikle sahilde doyumsuz manzara eşliğinde yemenizi öneririm. Valensiya’da bir akşam Pepe’nin evinde misafir oldum. Tahmin edersiniz, yerel yemeklerle donatılmış masa ve sıcak bir aile ortamı...

Festivaller şehri: Valensiya


Dikkatimi çeken bir şey vardı, o da soğuk İspanyol olarak bilinen Gazpacho çorbası… Bu çorba bizim sofralarımızda içimiz ısınsın diye içtiğimiz çorbalardan biraz farklı. Soğuk olarak servis ediliyor. İçinde domates, soğan, sarımsak, kırmızı ve yeşil biber ve ekmek içi bulunuyor. Serinletici bir etkiye sahip olan bu çorba, Valensiya’nın sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi olarak biliniyor. Tatmanızı tavsiye ediyorum. Oldukça besleyici ve sağlık açısından da yararlı bir yemek...

Festivaller şehri: Valensiya

Valencia'nın ayrıca kendine has bir de içeceği var. Horchata... Su ve şeker ilavesiyle öğütülmüş badem, susam, pirinç, arpa ve yer fıstığından yapılan süte benzeyen soğuk içilen bir içecek. Horchata’yı şehrin canlı bölgelerinden Santa Catalina’da 'Horchateria del Siglo'da içmek için masa bulmak zor olabilir ama başta 'Mercado Central' olmak üzere çeşitli seyyar arabalardan ve dükkanlardan satın alabilirsiniz.

Festivaller şehri: Valensiya


Şehir içinde kısa bir yürüyüşten sonra mimarisiyle göze çarpan Mercado Central'a (Merkez Pazarı) geldim. Çok düzenli ve temiz. Burada çeşitli atıştırmalıkların ve içeceklerin tadı inanılmaz. İlk kez burada bu kadar bol karides ve midye çeşitlerini bir arada gördüm. Şehri baştan aşağıya dolaşırken, Valensiya’nın önde gelen yapıtları gözüme çarpmaması imkansızdı.

Festivaller şehri: Valensiya


SANATA ve TARİHE YOLCULUK
Sanat ve Bilim Şehri Kompleksi (Ciudad De Las Artes Las Ciencias) adlı post-modern yapı, Valensiya şehrinin simgesi olmuş. Yarım küre şeklinde Santiago Calaltrava ve Feliks Candela tarafında inşa edilmiş. Bu yapı altında akvaryum, opera evi, açık hava galerisi gibi bölümleri de içeriyor. 

Festivaller şehri: Valensiya


Diğer gezilecek yer ise Torres de Serranos (Serranos Kuleleri) tir. 1300’lü yıllarda savunma amacıyla yapılmış bu iki kule Gotik tarzda olup şehrin simgelerindendir. İspanya iç savaşında Madrid’deki Prado müzesinden kaçırılan sanat eserleri burada muhafaza edilmiş.Yukarı çıkarsanız Valencia’yı tepeden görme imkanını bulabilir ve şehri panoramik olarak fotoğraflandırabilirsiniz.

İspanya’ya ya yolunuz düşerse geçmişine ve geleneklerine sahip çıkan modern Avrupalı kimliğini koruyan Valensiya’ya uğramanızı öneririm.

 

False