Festival var dostluk yok

Güncelleme Tarihi:

Festival var dostluk yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 22:51

Antalya’da yaşayan Rus ve Ukraynalıların düzenlediği 6’ncı Dostluk Festivali, ‘uçak krizi’ nedeniyle sönük geçti. Önceki yıllarda katılımın yoğun olduğu etkinliğe bu yıl parmakla sayılacak kadar az sayıda katılım oldu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 70 bin Rus’un yaşadığı Antalya ve ilçeleri, Türkiye’deki Rus diyasporasının merkezi durumunda.

Bu nüfusun büyük bölümünü Rusya Federasyonu vatandaşı kadınlar oluşturuyor ve Türk erkeklerle evliliklerinden 140 bin civarında melez çocuk olduğu tahmin ediliyor. İki ülke arasında turizm ve ticaretle uğraşan aileler, Rusya ile Türkiye arasında başlayan uçak krizi nedeniyle endişeli. Bu endişe, dün yapılan geleneksel 6’ncı Türk Rus ve Ukrayna Kültürleri Dostluk Festivali’ne de yansıdı. Önceki yıllarda yoğun katılımın olduğu festivale bu yıl katılım çok azdı. Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, iki Rus ve Ukrayna derneğinin programı iptal ettiğini söylüyor ve gelinen noktayı şu sözlerle özetliyor: “Buradaki Rus gelinler, ailelerinin parçalanacağı korkusu içinde. 

Haberin Devamı

ÇİFT TARAFLI ENDİŞE

Rusya onlara ‘Gelin’ diyor. Ama gittiklerinde Rusya, Türk kocaları kabul etmez. Buradaki Türklerin kendilerine karşı tavır almasından da korkuyorlar.” İrina Balcı, Türkiye ile Rusya’nın başarısını ve dostluğunu istemeyen ülkelerin araya girdiğine inanıyor ve sözlerini şöyle noktalıyor: “Bu problemin çözüleceğine inanıyorum. Çünkü liderlerimiz vizyon sahibi insanlar. Başarı ve dostluklarını, başkalarının istekleri için harcamazlar.”

Korkuyorum

Alena Yıldırım (Diş Hekimi): “15 yıldır evim, hayatım burada. Güneş ve deniz ülkesi Antalya’da küçük bir hayat kurdum. Türkler çok iyi insanlar. Mutluluğumuz burada. Sahip olduklarımın elimden alınmasından çok korkuyorum.”

‘POLİTİKACI DEĞİL ANNEYİZ’

Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, festivalin açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bize kalbimizi ve ruhumuzu veren Tanrı karşısında Türkler, Ukraynalılar ve Ruslar; hepimiz aynıyız. Ulusal kimlik, ikinci özelliğimizdir. Gerçek insanlık değerleri, tüm dünyada okunan Rus edebiyatına yansıtılmıştır. Türkiye, demir yığını için değil, kaybedilen insan yani Rus pilot için özür dilesin. Rusya cömerttir ve bu özrü barış adına kabul etsin. Bizler politikacı değil anneyiz, eşiz. Barış istiyoruz. Çocuklarımızın ve barışın yanındayız.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!