Ferro Döküm’ü büyütüyoruz 300 milyon dolara koşuyoruz

ŞİŞECAM Grubu’dan Ferro Döküm’ü 80.5 milyon dolara alan Efesan Grubu, demir çelik ve inşaatın yanı sıra artık döküm sektöründe de büyüyerek 2009’da 300 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Efesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, 2008’de hem döküm hem de demir çelik sektöründe büyümek için yeni yatırımlar planladıklarını söylüyor.

GEÇTİĞİMİZ yaz Şişecam Grubu’dan Ferro Döküm’ü 80.5 milyon dolara alan Efesan Grubu, demir çelik ve inşaatın yanısıra artık döküm sektöründe de büyüyerek 2009’da 300 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor. Efesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, 2007 yılında Ferro Döküm’ün satın alınmasına odaklandıklarını, 2008’de ise hem döküm hem de demir çelik sektöründe büyümek için yeni yatırımlar planladıklarını söylüyor. Kadir Efe, bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte, 2007 yılında 260 milyon dolar civarında gerçekleşen grup cirosunun da 2009’da 300 milyon dolara ulaşmasını hedefliyor. Ferro Döküm’ü önümüzdeki yıllarda yurtdışı pazarlarda daha etkin bir oyuncu haline getirmek isteyen Efesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe ile demir çelik ve döküm sektöründeki planlarını konuştuk.

Şişecam bünyesindeki Ferro Döküm’ü satın almaya nasıl karar verdiniz?

- Geçen yaz Ferro Döküm’ü satın alma kararımızda şirketin mevcut yapısının ve döküm sektöründeki büyüme trendinin etkili oldu. Döküm sektöründe ciddi bir büyüme trendi var. Ferro Döküm, Türkiye’nin dördüncü büyük üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Ayrıca Şişe Cam Grubu’nun bir iştiraki olarak çok iyi yönetim yapısı var. Amacımız, Ferro Döküm’ü mevcut yönetim yapısı ve insan kaynağı ile hızla büyüterek, önümüzdeki dönemde hem Türkiye hem yurt dışı pazarlarda daha etkin bir oyuncu haline getirmek.

Neden döküm sektörüne girmek istediniz?

- Döküm sektörünü takip ediyorduk, 2007’de sektörde satışların olacağını biliyorduk, onları takip ettik, kendimizi hazırladık. Zaten demir çelikte varız. Döküm de bize uzak değil sonuçta. Herşey kendi dinamikleri içinde yaşanıyor Bu dinamikleri yakalayanlar, yatırım yapanlar ayakta duracak, bazıları küçülecek, bazıları da kapanacak. Değişimde geride kalmadan, kendi limitlerimizi zorlayarak, dış kaynaklardan da olumlu yararlandığımız sürece yatırımlarımıza devam edeceğiz.

DÖKÜMÜN GELECEĞİNİ PARLAK GÖRDÜK

Bu sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

-
Dökümün geleceğini iyi gördük ve daha da iyi olmasını bekliyoruz. Türkiye’de niş sektör otomotiv olarak belirlenmişse, döküm sektörün daha da ileriye gidecektir. Mevcut pastayı değerlendirmek öncelikli ilkemiz. Ayrıca gemi inşa sanayi, tersanecilik Türkiye’de çok gelişiyor. Buralarda döküm parçaları çok kullanılıyor. Türkiye’de enerji yatırımlarında da çok ciddi bir patlama olacak. Bunun hazırlıkları yapılıyor, altyapısı hazırlanıyor. Daha önce ithal edilen bazı parçaların da artık burada üretilmesi gerekiyor. Döküm her yerde kullanılıyor, yeter ki iyi değerlendirelim.

Ferro Döküm’ü büyütecek misiniz, yatırıma başladınız mı?

-
İlk planımız 35 bin tonluk ek kapasiteydi. Ancak yer sorunumuz var, bu yüzden şimdilik bu rakama ulaşamayacağız. Şu andaki kapasite ise 45-50 bin ton civarında. 15-20 milyon dolarlık kapasite artışı yatırımımız bu yıl içinde tamamlanacak. Ferro Döküm, alındıktan sonra hemen büyütülmesi ve Ar-Ge çalışması yapılması gereken bir tesisti. Ürün gamının çeşitlendirilmesi gerekiyordu. 2008’deki ana hedefimiz yeni ürün gamlarına girmek.

Bilmediğimiz sektörlere girmeyi düşünmüyoruz

Yeni bir sektöre girmeyi düşünüyor musunuz?

- Türkiye’de çok büyük ve ciddi bir değişim var. Bilmediğimiz sektörlere girmek istemiyoruz. Bu konuda biraz tutucuyuz. Bildiğimiz sektörlerde büyümeyi istiyoruz. Bulunduğumuz sektörlerin verdiği enerjiyi ve yatırım fırsatlarını dışlamak istemediğimiz için döküm sektörüne girdik. Kendi alanımızda uygun fırsatlar çıkarsa, yatırımlarımıza, satın almalara devam ederiz.

Demirde uzun mamule doyduk, yassı açığı var

Demir çelikte yatırımlarınız olacak mı?

- Türkiye demir çelik sektöründe önemli bir noktada. Dışarıdan ciddi derecede hurda getiriliyor, burada eritilerek inşaat demiri üretiliyor. Üretimin de yarısı ihraç ediliyor. Uzun mamül yatırımlarının artık hesabının iyi yapılması lazım, çünkü Türkiye bu üründe doydu. Ama yassı mamülde üretim açığı var. Burada yatırım yapılması gerekiyor. 2007’de Ferro Döküm için hazırlandık. Ama 2008 yılında demir çelik tarafında da yatırım hedefliyoruz.

Haddehanelerimizi tek çatı altında toplamak istiyoruz

Yeni bir tesis mi kuracaksınız?

- Satın alabiliriz, sıfırdan yeni bir yatırım yapabiliriz. Veya elimizdeki mevcut haddehanelerimizi kendi arsalarımıza taşıyarak bir çatı altında toplayarak yeni bir tesis oluşturabiliriz. Gönlümüzde yatan bütün üretimin tek bir merkezde olması. Ancak o zaman da lojistik sorunlar karşımıza çıkabilir. İnşaat demirinden profil, köşebent gibi ürünlere geçebilme şansımız var. Biz inşaat demiri ve çelik hasır üretiyoruz. Burada bir hat daha oluşturmak istiyoruz.

2007 ciromuz 260 milyon dolar 2008’de yüzde 8-9 büyüyeceğiz

2007 yılını nasıl tamamladınız, 2008 hedefleriniz neler?

- Efesan Grubu olarak, demir çelik ve döküm sanayi iş kolunda 2007 yılını 260 milyon dolar ciroyla tamamladık. 75 milyon dolar ihracatımız, 45 milyon dolarlık ithalatımız var. 2008 yılında ise ana hedefimiz ciromuzu da, ihracatımızı da en az yüzde 8-9 artırmak. Ayrıca inşaat yatırımlarımız da 2008’de satışa çıkacak. Buradan da 35 milyon dolar civarında bir ciro bekliyoruz. 2008’de hem demir çelikte, hem de dökümde yatırımlarımızı tamamlamış olacağız. 2009 yılında 300 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Ferro Döküm’ü de dahil edersek 2007’de 95 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2008 yılında toplam 30 milyon dolarlık yatırım bizi bekliyor.

Projelerimizde kendi arsalarımızı kullanıyoruz

İnşaat sektörünün bugünkü durumunu nasıl görüyorsunuz?

- Türkiye’de çok ciddi ve çok kuvvetli inşaat firmaları var, onlara kimse birşey diyemez. Ama ilgisiz sektörlerden çıkıp da inşaat sektörüne giren gruplar da var. Bunlar soru işareti. Ailemiz 1968’den beri inşaat sektöründe ama biz o kadar rahat gidip kat karşılığı anlaşmalar yapamıyoruz. İstanbul dışına çıkmıyoruz, öncelikle mevcut arsalarımızı değerlendiriyoruz.

Kendi içine kapalı olmayı seven bir aile şirketiyiz

Efesan’ın temelleri ne zaman atıldı?

- Ailem 1972’de sıcak hadde ile demir çelik grubuna girmiş. O yıllarda da inşaat sektöründe faaliyetlerimiz vardı. Ancak o dönemde piyasada demir yok, çimento yok. Satılık bir haddehane fırsatı çıkınca babam yatırıma başlamış. Kardeşini ve kayınbiraderini yanına alarak bir ortaklık oluşturmuş. 3-4 yıl sonra babam kendisi yola devam etmek istemiş. Bugünkü şirketlerimizi de o andan itibaren kurmaya başlamış. Efesan bir aile şirketi ve kendi içinde kapalı olmayı seviyor. Muhafazakárlık tarafımız ağır basıyor.

KADİR EFE

Efesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, 1964 Şebinkarahisar doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunu. Profesyonel çalışma hayatına 1983 yılında Başak Demir Limited şirketine ortak olarak başladı. 1989-1994 arasında aile şirketi olan Özefe Demir Sanayi’nde Fabrika Müdürlüğü, 1994-1997 arasında Efemet Demir Çelik Endüstrisi Genel Müdürlük, 1997-1998 arasında Efesan Demir Sanayi ve Efesan Grup koordinatörlüğünü yürüttü. 1999 yılından bu yana Efesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı.
Yazarın Tüm Yazıları