Ferai Tınç: AB'de komik savaş

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Filandiya'nın Avrupa Birliği içinde açtığı komik dil savaşını duydunuz mu?

Olay geçen çarşamba günü ortaya çıkıyor.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını haziranda Almanya'dan devir alan Finlandiya'nın internet sayfasını açanlar Fince olmadığı ilk bakışta belli olan bir metinle karşılaşıyorlar.

‘‘Finnia Presidentiam Unionis Europaeae....’’

Ancak İtalyanca, Fransızca ve İspanyolca konuşan Avrupalıların dikkatli bir okuyuşla bir şeyler anlaması mümkün olan bu metin Latince.

Ve satırlarca böyle devam ediyor. Başkanlığı devir alan her ülkenin yaptığı gibi Finlandiya da bir başkanlık açıklaması yapıyor. Ama neden Latince?

Metinde bu duruma da açıklık getiriliyor.

Okuyucuya çektirilen bu azabın nedeni Almanya. Çünkü Almanya Avrupa Birliği'nin yazışmalarında İngilizce ve Fransızca dışında Fince'nin kullanılmasına karşı çıkıyor. Oysa bugüne kadar başkanlık pozisyonundaki her ülkenin dili de, resmi bir uygulama olmasa bile kullanılıyor. AB'de böle bir teamül var.

Ama Almanların ‘Nein’ına Finlilerin gücü yetmiyor. ‘‘Pacta non sunt servanda’’ oluyor, yani Finlilerin tüm anlaşma arayışları sonuçsuz kalıyor.

* * *

İŞTE ipler bu noktada kopuyor. Almanların AB içinde karar mekanizmalarını etkileyecek gücü varsa Finlilerin de tarih boyu şanlı direnişleri var.

Altmış yıl önce Stalin Ordularına karşı gösterdikleri anti emperyalist direniş ruhunu şimdi bir başka anti emperyalist savaşta ortaya koyuyorlar.

Ölü diller sergisinden Avrupa kültür dili Latinceyi çekip çıkartıyorlar. Tabii ki kullandıkları Latince, Virgilius'un, Cicerus'un Latincesi değil. Daha popüler.

Ama dil savaşını eğlenerek izleyen diğer AB üyesi ülkeler ‘‘Finliler bu savaşta dişlerine kadar silahlı. Latinceye hakimler. Amerikan sakızı gibi çiğniyorlar Latinceyi’’ yorumunu yapıyorlar.

AB Başkanlığı'nın haftalık haber bültenleri bile Latince yayınlanıyor internet sayfasında.

‘‘Abdullah Öcalan. Dux Curdorum. Crimine proditionis accusatus, in tribunali Turcico capitis damnatus est’’e dönüşüyor Öcalan'ın idam cezasına mahkum olduğu haberi Finlandiya dönem başkanlığı bültenlerinde.

* * *

FİNLANDİYA nereye kadar bu savaşa devam eder bilemiyorum ama AB dönem Başkanı ölü bir dille çağdaş diplomatik savaş anlayışı sergiliyor.

Çağımızın sorunlarını artık eskimiş araçlar ve yöntemlerle aşmak mümkün görünmüyor.

İtalya ile Türkiye arasındaki gerginliğin şimdilik de olsa aşılmasında esas rolü diplomasi değil ama birlikte proje üreten, yatırım yapan iş adamları oynuyorlar.

Bu da, sert notalar, keskin açıklamalar ve hakaretlerle dış politika yapma döneminin artık geride kaldığını açıkça gösteriyor.

Küresellik çağında ülkeler arası sorunları çözme yöntemi değişiyor.

Ulus devletlerin ortaya çıktığı 16-18. yüzyıllar arasında gelişip serpilen diplomasinin klasik yöntemleri ‘demode’leşiyor.

Notalı diplomasinin yerini, memnuniyetsizliği ve itirazı en çarpıcı biçimde ortaya koyan yaratıcı yöntemler almaya başlıyor yavaş yavaş.

Finlandiya ile Almanya arasında yaşanan dil sorununda olduğu gibi.



Yazarın Tüm Yazıları