Feniküler, Orhan Veli ağlar

Güncelleme Tarihi:

Feniküler, Orhan Veli ağlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 00:06

Rumeli Hisarüstü-Aşiyan arasında yapılacak füniküler hattı çalışmaları nedeniyle çevresi paravanla kapatılan Aşiyan Parkı’na 29 yıl önce yapılan Şair Orhan Veli’ye ait heykel geçici olarak kaldırılacak. 14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanamasından ölen Orhan Veli’nin “Rumelihisarı’na oturmuşum, oturmuş da bir türkü tutturmuşum” dizeleri vasiyet kabul edilerek cenazesi Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi. Ölümünden 38 yıl sonra heykeli sahildeki Aşiyan Parkı’na dikildi.

Haberin Devamı

2019’DA TAMAMLANACAK

Elinde bir kitap tutan şairin heykeli 29 yıldır Boğaziçi’ni seyrediyordu. Hemen arkasındaki martı da “Başıma da konuyor aman martı kuşları” dizelerinden esinlenilerek, heykele eklenmişti. Martısı yıllar içinde tam üç kez çalınan heykelin füniküler inşaatı sırasında kaldırılacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çalışmalar bittikten sonra yerine konulacağını açıkladılar. Füniküler hattıyla ilgili Aşiyan’da henüz proje çalışmalarının tamamlanmadığını belirten yetkililer “İstasyon çıkışların nereden olacağı henüz kesinleşmedi. Şu an etüd için şantiye kurma çalışması yapılıyor. O yüzden park paravanla kapatılmış. Gelen tepkiler üzerine paravanlar da kaldırıldı” dedi.

815 metre uzunluğundaki “Rumeli Hisarüstü–Aşiyan Füniküler Hattı’nın başlangıç ve bitiş istasyonları arasında 104 metre yükseklik farkı var. Boğaziçi Öngörünüm bölge planlarına işlenen füniküler, sahile, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Aşiyan Parkı’nın bulunduğu alanda inecek. Sistem yamaca oturan, delme tünel gerektirmeyen bir güzergâhla, daha ucuza gerçekleştirilecek. Ayrıcı bu yöntemle yolculara seyir fırsatı da sağlanacak. Proje hayata geçtiğinde, sahilden fünikülere binen İstanbullular, 3 dakikada Hisarüstü’ne çıkıp, oradan Hisarüstü-Levent Metrosu’na aktarma yapabilecek. Aşiyan Füniküleri 720 günde tamamlanacak.

Haberin Devamı

Feniküler, Orhan Veli ağlar

ANIT AĞACA DOKUNULMAYACAK

Füniküler çalışmaları nedeniyle Aşiyan Parkı’nda bazı ağaçların işaretlenmesi “Kesilecek” iddialarının ortaya atılmasına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, parkta istasyon inşaatı çalışmalarından 26 ağacın etkileneceğini belirterek şu bilgileri verdiler, “Ağaç kesimi kesinlikle olmayacak. Parktaki 26 ağaç, belediyenin ağaç sökme araçlarıyla alınarak, belirlenecek yeni yerlerine dikilecek. Belediyenin, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde 7 adet ağaç sökme ve dikme makinası mevcut. Yer ve mesafeye göre günlük 8-10 ağaç taşınabiliyor. Bunun da ekstra bir maliyeti yok. Anıt niteliğinde tarihi bir ağaç var ona dokunulmayacak.”

Haberin Devamı

KORUMA KURULU ONAY VERDİ

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB), Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküler projesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle: “Aşiyan Parkının bulunduğu alanı da içeren Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler hattı projesi; İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 19/10/2016 tarih ve 3154 nolu kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 08/12/2016 tarih ve 04-722 sayılı kararları ile uygun bulunmuştur.

MİNİMUM İNŞAAT ALANI

Füniküler hattı uygulama proje çalışmaları halen devam etmekte olup, projeler yüzeyde çevreyi en az etkileyecek ve minimum inşaat alanı olacak şekilde hassasiyet gösterilerek hazırlanmaktadır. Uygulama projelerinin hazırlanmasından sonra yüzeyi minumum derecede rahatsız edecek şekilde gerekli hassasiyetler de gösterilerek imalat yöntemleri belirlenecektir.
Bu bölgelerdeki çalışmalar Koruma Kurulu Kararlarına uygun olarak yürütülecek olup halen devam eden projelendirme çalışmalarına müteakip istasyon alanında kalabilecek olan tescilli olmayan ağaçların taşınması söz konusu olabilecektir.
İmalatlar bittikten sonra geçici olarak çalışma yapılan alanlar, çevresi ile bütüncül olacak şekilde peyzaj çalışmaları yapılarak yeniden düzenlenecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!