Fener'e kazanmak yetmez

Kocaman ve F.Bahçe’nin artık maç kazanması yetersiz, aynı zamanda taraftar da memnun edilmeli.

Haberin Devamı

SÜPER Lig’in ilk yarısının son haftası patlayan istifa bombası, Fenerbahçe adına her şeyin yeniden yazılması anlamına geliyordu. Çünkü Aykut Kocaman dönüşü olmayan bir yola girdi. Artık birçok şey Fenerbahçe adına değişti. Ligin ikinci yarısı bütün takımlar için ayrı Fenerbahçe ve Aykut Kocaman için ayrı geçecek. Gözler eskisinden daha çok Fenerbahçe’de olacak. Her an patlamaya hazır taraftar tepkisi, küçük artçılar bekliyor. Aykut Hoca ve Fenerbahçe için artık sadece kazanmak değil, aynı zamanda taraftarı memnun edecek oyun şart.

SORU İŞARETLERİ OLUŞTU

FAKAT istifa kararından geri dönüş çok tehlikeli ve daha kötüye gidecek bir dönemin başlangıcı olabilir. Bu geri dönüş her ne kadar yönetim-oyuncu ısrarı ile olsa da, etkisi sahaya zor yansır. Öyle ya; Madem Aykut Hoca bu kadar değerli ve vazgeçilmezdi, neden ilk yarı boyunca sahada bu gösterilmedi. Oyuncular bu tarz durumlarda bir sahiplenme-kenetlenme duygusu içinde hareket ederler. Dışarıya bir mesaj ve birliktelik görüntüsüdür bu. Ama sahaya genelde yansımaz. Çünkü biten ya da monotonlaşan duygular ve sistem bu gidiş gelişlerle düzelmez. Aykut Hoca’nın oyuncuları ya da camiayı nasıl heyecanlandıracağını merak ediyorum. Veya böyle bir durum oluşabilecek mi?

Haberin Devamı

PRESTİJ VE PUAN KAYBI

ZATEN birbirini tanıyan-tanımış bir topluluğun ‘Haydi yeniden ve daha heyecanlı şekilde tekrar başlayalım’ demesi, neredeyse imkansızdır. Taraftarın zaten tavrı belli iken, oynanacak maçlar artık daha stresli ve her şeye gebe hale dönecek. Ligin ilk yarısında önce Emre Belözoğlu kaybını telafi edemeyen, üstüne de Alex gibi bir lider oyuncuyu apar topar gönderen Fenerbahçe için sorunlar o zaman başlamıştı. Fenerbahçe’ye bir ruh, bir oyun karakteri katan Emre’nin yerine Mehmet-Meireles ikilisi 30 milyon Euro maliyetle transfer edildi. Sonuç; hala Emre etkisi yok. Diğer taraftan Alex’in hiç hoş olmayan gönderiliş şekli ve zamanı Fenerbahçe’ye sadece prestij değil aynı zamanda ciddi puan kayıpları yaşattı.

DÖNÜŞ ETKİLİ OLUR MU?

FAKAT Emre ve Alex’in gönderilmesi taraftarı üzse de asıl tepki, oynanan ve değişmeyen oyun anlayışı idi. Değişim ve gelişim sözü veren Aykut Kocaman bunun yerine dönüşüm ve gerileme ortaya koydu. Emre ve Alex’in üstüne oyunlar da tatmin edici olmayınca süreç istifa ile sonuçlandı. Şimdi ise bir geri dönüş var. Ama bu geri dönüşün ne kadar süreli ve ne denli etkili olduğunu bize zaman gösterecek.

Haberin Devamı

İHTİYAÇ TRANSFER DEĞİL

Fenerbahçe ikinci yarıya transferler yaparak girecek. Beni asıl şaşırtan da bu... Ligin en kaliteli 2 kadrosundan biri olan Fenerbahçe’nin ihtiyacı transfer değil, eldeki oyuncuların performanslarını artırmak. Çünkü Fenerbahçe’nin kaliteli oyuncuları potansiyellerinin yarısı ile oynuyor. Fenerbahçe, Türkiye Ligi’nin en iyi kanat oyuncularına sahip takımı. Diğer takımlar 1 tanesini bulamazken Fenerbahçe’de kenar oyuncusu bolluğu var. Ama gelin görün ki Fenerbahçe’de kenarı en iyi kullanan oyuncu Gökhan Gönül...

KUYT TAM BİR İDOL GİBİ

Avrupa’nın en kaliteli golcülerinden Moussa Sow gibi bir oyuncu kariyeri boyunca kaleden bu kadar uzak ve tek  oynamamıştır. Problem de bu işte... Sow, Kuyt, Krasiç ve Stoch gibi oyuncular cezayı kesecekleri kaleye uzak olurlarsa, mücadelenin üst seviyede olduğu Türkiye Ligi’nde kavga ederler. Hem mücadele etmek hem de topu kaleye taşımaya çalışmak zorunda olunca, doğal olarak işleri çok zorlaşıyor. Bu oyunculara servisi yapacak usta bir ayak da olmayınca kısır döngü içinde uğraşıyor Fenerbahçeli oyuncular...
Fener-bahçe’nin ve ligin ilk yarıdaki en faydalı oyuncusu Dirk Kuyt oldu. Mücadelesi, golleri ve örnek profesyonelliği ile idol bir oyuncu profili çizdi. Sow kalitesini zaman zaman gösterse de, sistem kaynaklı sorunlar yüzünden yeterince faydalı olamadı.

Yazarın Tüm Yazıları