Fener'den muhtıra

Güncelleme Tarihi:

Fenerden muhtıra
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bakan Seçkiner'e haklarını BİMAŞ'a devrettiklerini bildiren Şen ve Küçük, haklarının korunması için Bakan'dan yarın saat 14.00'e kadar cevap beklediklerini ifade ederek ‘‘Cevabınıza göre, Profesyonel Futbol Müsabakalarına iştirak edip etmeme kararı vereceğiz'' dediler.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen ile Asbaşkan ve Futbol Şube Sorumlusu Vefa Küçük, dün Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Yücel Seçkiner'e gönderdikleri açık mektupta, kendi maçlarını yayınlamaya tek yetkili kuruluşun BİMAŞ olduğunu bildirdiler. Bilgi için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Futbol Federasyonu Başkanlığına da gönderilen mektupta, Futbol Federasyonu tarafından maçlarının saat 16.00'ya alındığını ve ağustos sıcağını dikkate almadan verilen bu kararla Fenerbahçe'nin bir televizyon kanalının oyuncağı haline getirildiği ifade edildi. Ayrıca bu haksız uygulama sürdürülürse, cumartesi günü Fenerbahçe ile Gaziantep arasında oynanacak lig maçında Fenerbahçe Stadı'na BİMAŞ televizyonları (Kanal D ve atv) dışındaki kameraların girişinin yasaklanması istendi. Fenerbahçe kulübünden Bakan Yücel Seçkiner'e gönderilen açık mektup aynen şöyle:

İŞTE AÇIK MEKTUP

Sayın Bakan,

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, Profesyonel Futbol Takımımızın televizyon yayın haklarını BİMAŞ kanallarına yani atv ve Kanal D'ye çok yüksek ücretle satmış bulunmaktayız. Bu yayın hakkı, 1997-98 futbol sezonu ile başlamaktadır. Bu sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe-Gaziantepspor müsabakasının 02.08.1997 Cumartesi günü saat 16.00'da Fenerbahçe Stadı'nda oynanacağına dair TFF kararı mevcuttur.

Sayın Bakan,

Fenerbahçe gibi büyük bir spor kulübünü ve Türk sporuna bir asıra yakın hizmet eden bu büyük camiayı kimsenin oyuncağı yapmayız, haklarını da kimseye yedirmeyiz. Milyonlarca Fenerbahçeli'nin de yurt içinde ve yurt dışındaki lig maçlarını seyretmesine mani olunmasına müsaade etmeyiz.

Mali sıkıntılardan dolayı kişilerin ceplerine mahkum olan spor kulüplerinin gelirlerini arttırmanın şart olduğunu yıllardır söylüyoruz. Biz, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak BİMAŞ'tan toplam bir yıl için 12 milyon 300 bin Amerikan Doları almış bulunuyoruz. Bu meblağ, kulübü tamamen rahatlatan, Avrupa'nın en büyük kulüpleri arasına girme çabalarının da temelini oluşturmaktadır.

ÇIKARCILARA İZİN VERMEYİZ

Fenerbahçe'nin büyümesine mani olan, Fenerbahçe'yi kendi çıkarları için kullanmak isteyenlere asla müsaade etmeyiz.

Takımımızın maçlarını önceki yıllarda anlaşmalı olduğumuz CINE5 kanalı vermekteydi. Bu kuruluşla olan mukavelemiz bitmiştir. Ancak,bu kuruluş devamlı surette halkı aldatmaya yönelik, maçlarımızı kendisinin yayınlayacağı şeklinde ilanlar vermiş ve vermeye de devam etmektedir.

Müracaatımız üzerine İstanbul Asliye 5. Ticaret Mahkemesi, 1997/1534 D.İş sayılı 28.07.1997 tarihli karariyle maçlarımızı CINE5 ile yayınlayamayacağını ve yayınların durdurulması ve de önlenmesi bakımından ihtiyati tedbir kararı vermiştir.

TFF'u 02.08.1997 tarihinde Gaziantepspor ile oynayacağımız maçın başlama saatini 16.00 olarak tespit etmiş bulunmaktadır. Ağustos ayında iklim sıcağını dikkate almadan verilen bu kararla ve büyük Fenerbahçemiz'in bir televizyon kanalı oyuncağı haline getirilmesine, takdir edersiniz ki milyonlarca Fenerbahçeli müsaade etmeyecektir.

TFF eğer bu haksız uygulamayı ısrarla sürdürürse, 02.08.1997 cumartesi günü oynayacağımız lig maçında Fenerbahçe Stadı'na BİMAŞ televizyonları (atv ve Kanal D) kameraları dışındaki televizyon kameralarının girişini yasaklamanızı talep ediyoruz.

TFF maç saatini naklen canlı yayın olabilecek UEFA canlı yayın saat dilimlerinde yani 19.00'a koymadığı ve saat 16.00'da oynanmasına ısrar ettiği taktirde atv ve Kanal D kanalları maçı aynı günün akşamı UEFA kurallarına göre bu kanalların banttan yayınlaması gerekmektedir.

HAKLARIMIZ GASPEDİLEMEZ

Bu kanalların dışında ve BİMAŞ'ın müsaadesi olmadan diğer televizyon kanallarının maçımızı kısmen veya banttan yayınlaması kulübümüzün haklarının gaspedilmesi anlamına eşdeğerdir.

Sayın Bakan,

Beden Terbiyesi Genel Müdürü olarak görevde bulunduğunuz yıllarda bendeniz de kulüp başkanıydım. O zaman Türkiye'nin tek kanalı olan TRT'nin maçlarımızı ülkemizdeki bütün kitlelerin izlemesini talep etmiştiniz.

Bu talebinizi halkımızın bila-ücret maç izleme hakkının varolduğunu kabul ederek derhal izin vermiştim.

Sayın Bakan,

Yıllar sonra bugün siz Spordan Sorumlu Devlet Bakanı oldunuz ve bendeniz de kulübümüzün başkanıyım. Yukarıda açıkladığımız ve tamamen hukuksal olan hakkımızın bir başka kişi ve kuruluş tarafından gaspedilmesine onay vermemenizi milyonlarca Fenerbahçeli adına rica ederiz.

Bu konudaki cevabınızı 01.08.1997 Cuma günü saat 14.00'e kadar kulübümüze bildirmenizi ve cevabınıza göre yönetim kurulumuzun Fenerbahçe'nin kimsenin oyuncağı olmasına müsaade etmeyeceğini ve yine cevabınıza göre Profesyonel Futbol müsabakalarına iştirak edip etmeme kararını vereceğini ve ayrıca BİMAŞ'ın dışında ve BİMAŞ'ın izni olmaksızın başka tv kanallarının maçın oynanacağı stadımıza girme teşebbüslerine kulüp olarak mani olacağımızı ve de muhtemel olayların çıkmasına engel olunması için gerekli emirleri vermenizi rica ediyoruz.

Her zamanki sağduyunun ve mantığın galip geleceğinden kuşkumuz yoktur. En derin saygılarımızı sunarız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!