Fener bu kafayla başarılı olamaz

F.Bahçe’nin İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında oynadığı futbolu ve aldığı mağlubiyeti nasıl değerlendiriyorsunuz? Sarı lacivertliler bu futbolla Anderlecht’i eleyip Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne kalabilir mi?

Fenerbahçelİ futbolcuların Beşiktaş galibiyetinden sonra rehavete girdikleri kesin. "Biz nasıl olsa geçeriz" düşüncesiyle çıktılar sahaya. Ama bu durum bir maçın neticesine en fazla yüzde 30 oranında tesir eder. Geri kalan yüzde 70 futbol mantalitesinden kaynaklanır.

F.Bahçe’de yanlışlıklar var. Bunları sıralayacak olursak;

1-) Topu yavaş kullanıyor. Temposu çok düşük.

2-) Topu devamlı geriye veya yana oynuyor. Böyle yaparak topa daha fazla sahip olduğu için iyi oynadığını zannediyor ama yanlış. Rakip defansa yerleşme şansı verip, zaman kaybına uğruyorsun. Tabii ki, futbolda geriye veya yana oynaman gerektiği zamanlar da olur. Fakat bunu İstanbul Büyükşehir Belediye maçında olduğu gibi her dakika yapamazsın. Önümüzde bir Deniz örneği var ki, tam derslik.

Bu futbolcu tek başına ilk yarıda 5 geri pas yaptı.

Mantalite yanlış

3-)
İleri uçtaki adamı Kezman o işe hiç müsait olmamasına rağmen ısrarla uzun topla gol arıyor. Bir takımın uzun toplarla gol araması için, forvetteki adamının süratli ve vücudunu iyi kullanıyor olması lazım. Oysaki Kezman’da bunların hiçbiri yok. Kezman sadece iyi bir nokta vuruş oyuncusu.

Fenerbahçe’nin bu futbolla, değil Avrupa’da, Türkiye’de bile maç kazanması mümkün değil. Anderlecht karşısındaki oyun tabii ki, Belediye maçındakine benzemeyecek ama sonuçta mantalite önemli. Daha önce söylediğimiz gibi; F.Bahçe’de de bu yanlış.

Teknik kapasite düşük

Söz Avrupa’dan açılmışken, şunu özellikle vurgulamak istiyorum. F.Bahçe, bazılarının iddia ettiği gibi teknik kapasitesi yüksek bir takım değil. Bunun en iyi örneğini geçen sezonki AZ Alkmaar maçında gördük. Adamlar 30 pas üst üste yaparken, bizimkiler üç pas yapamıyordu. Bunları yapamayan bir takıma nasıl teknik dersin veya oyunculara nasıl klas dersin. En kondisyonsuz futbolcu bile kalitesi varsa, topu mutlaka iyi kullanır.

Roberto Carlos’u harcamayın

 Fenerbahçe taraftarının Roberto Carlos’tan bu kadar büyük beklenti içinde olması doğru mu?

Roberto Carlos
büyük bir futbolcu. Buna kimse itiraz edemez. Ama sonuçta bir solbek. O mevkiide oynayan bir oyuncunun yapabilecekleri, oyuna katkısı sınırlıdır.

Roberto Carlos’u transfer etmek tabiiki büyük bir başarı. Fakat, sen onun yanına sürekli geriye veya yana oynayan adamları koyarsan Roberto Carlos’tan beklediğin verimi alamazsın.

Para edecek adam gönderilmez

Ç.Rizespor’u 4-0 yenen G.Saray’ı nasıl buldunuz?

Galatasaray
, rakibi karşısında belki zorlanabilirdi, ama golün erken gelmesi işini kolaylaştırdı. Bu tip maçlarda golü ne kadar erken bulursan o kadar rahatlarsın. Lincoln’ün attığı gol müthişti. Ne kadar iyi bir transfer olduğunu gösterdi. Aynı şekilde Linderoth da çok iyi ve isabetli bir transfer.

Sarı kırmızılı takım ne kadar kötü de olsa topu rakip sahada oynuyor. Fenerbahçe gibi geri çekilip beklemiyor. Bir takımın, oyunu rakip yarı alana yığması cesaret ve kondisyon işidir. Sezon başı itibariyle görünen o ki, bunlar da Galatasaray’da fazlasıyla var.

Bir de tabii Hakan Şükür’ün iki gol atması çok önemli. Çünkü Hakan için Necati gibi bir futbolcuyu harcadılar. Bu Necati olayı da ayrı bir alem. Galatasaraylı yöneticiler, "Para edecek bir futbolcu" diyerek Necati’yi satış listesine koydular.

Bu durumda adama şunu demezler mi; "Madem Necati para kazandıracak kadar iyi bir futbolcu. O zaman niye gönderiyorsun ve yerine adam arıyorsun? Kaldı ki Necati sadece bir forvet değil... Gerektiğinde orta saha da oynayabilecek, topu iyi kullanabilen bir futbolcu. Üstüne üstlük adam yabancı da değil. Türk ve milli takımda oynuyor."

Maç seyretmiyorlar!..

Trabzonspor-Sivasspor maçında çıkan olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu
olaylar akıl alacak gibi değil. Dakika 90’a gelmiş, 1-0 galipsin ve seyircin sahaya girip, futbolcu dövmeye kalkıyor. Kazanmak üzere olduğun bir maçı böyle kötü bir olay yüzünden kaybedeceksin. Üstüne üstlük bir sürü de ceza yiyeceksin. Bu olayların bilinçli çıkarılmadığı belli. Bilinçli olsaydı son dakikada olmazdı. Belli ki, bunlar maç falan seyretmiyor, hayal dünyasında yaşıyor.

Burada, maçın son dakikalarında Balili’ye kasti faul yapan Ayman’a ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Maçı resmen İsrail-Arap savaşına çevirdi. Olayların başlıca sorumlularından biri Ayman’dır. Gerek federasyonun gerekse Trabzonspor yönetiminin bu oyuncuyu en ağır şekilde cezalandırması gerekir.

Ertuğrul Sağlam hala deniyor

Ertuğrul Sağlam’ın Beşiktaş’ı ile Jean Tigana’nın Beşiktaş’ı arasında fark var mı? Tello ve Cisse doğru seçimler mi? Ayrıca Ertuğrul Sağlam’ın her maça farklı 11’lerle çıkmasını doğru buluyor musunuz?

BEŞİKTAŞ
geçen sezona oranla daha çabuk ve mücadeleci bir takım oldu. Ama orta sahasında çok fazla gedik veriyor. Bunun da sebebi o bölgeyi bir tek Koray’la kapatmaya çalışması. Beşiktaş’ın elindeki kadro iyi, fakat özellikle Avrupa kupalarında ve Türkiye’deki büyük maçlarda kadronun doğru kurulması lazım.

Tello
sol açık olarak alındı -ki o mevkide daha yararlı olacağı her halinden belli- Konyaspor maçında sol bek oynadı. Cisse iyi bir futbolcu fakat biraz yavaş. Ama bu oyuncular için şimdiden hüküm vermemek lazım. Biraz beklemeliyiz. En az 5-6 hafta geçtikten sonra sağlıklı bir yorumda bulunabiliriz.

Ertuğrul Sağlam’ın her maça farklı 11’lerle çıkmasına gelince. Sezon başı olduğu için bu uygulamayı makul karşılayabiliriz. Ertuğrul Sağlam henüz deneme safhasında. Bütün oyuncularını maçlarda gördükten sonra en doğru 11’i bulma çabasında. Bu deneme süresi ne kadar kısa olursa Beşiktaş adına o kadar iyi olur.
Yazarın Tüm Yazıları