Fen ve din kültüründe kavram bilgisi önemli

Güncelleme Tarihi:

Fen ve din kültüründe kavram bilgisi önemli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2016 20:19

Her yıl binlerce aday TEOG sınavlarında iyi bir liseye girmek için ter döküyor. Ancak fen ve teknoloji ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine göre, bu testlerde hata yapmamak için bilgi eksiği olmamalı. Yorum sorularında bile bu yüzden yanlış cevap verilebiliyor.

Haberin Devamı

 

 

TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavların ilk günkü son oturumu din kültürü ve ahlak bilgisi olacak. İkinci günün ilk oturumu ise fen ve teknoloji. Öğrenciler, her iki dersten de beşer üniteden sorumlu. Uzmanlar iki testte de istenen başarıyı elde etmek için belli kavramların anlamını bilmek gerektiğini, bilgi eksiği olan öğrencilerin hata yaptığını vurguluyor. En çok hatayı ise verilen bilgiye, kendi yorumunu katarak soruyu cevaplayan öğrenciler yapıyor. Uzmanlar, iki dersin sınavlarında en çok yapılan hataları şöyle sıralıyor.  

FEN VE TEKNOLOJİ

YORUM İÇİN BİLGİ ŞART:

Kuvvet ve hareket ünitesinin basınç sorularında yorum yapabilmek için basıncın nelere bağlı olduğunu bilmek önemli. Günlük hayatta ve teknolojide, basınçtan nerelerde yararlanıldığını bilmeyenler bu tür sorularda hata yapabiliyor. ‘Ses’ konusunda ise adayların bu konuya ait kavramları (genlik, frekans, yükseklik, ses düzeyi, vb.) birbirine karıştırmadan soru çözme yeteneğine sahip olması gerekiyor. 

Haberin Devamı

İSTİSNA ELEMENTLERE DİKKAT:

Maddenin yapısı ve özellikleri ünitesinde periyodik cetveldeki ilk 20 elementin özellikleri ve kullanım alanları bu konunun temelini oluşturuyor. Dikkat etmeniz gereken hidrojen ve helyum gibi istisna elementler var. Kimyasal bağlarda iyonik ve kovalent bağ kavramları iyi ayırt edilmeli. Kimyasal tepkimelerde ise korunan ve korunmayan özelliklerin bilinmesi gerekiyor. Asit ve bazların genel özellikleriyle beraber; çok sık kullanılan asit ve bazların formül, piyasa adı ve sistematik adı da bilinmesi gereken konulardan. 

GRAFİK SORULARI BELİRLEYİCİ OLUYOR:

İkinci dönem TEOG sınavında soru sayısı en fazla olması beklenen ünite, ‘maddenin halleri ve ısı.’ Burada grafik soruları belirleyici oluyor. Bunları çözerken grafikte verilen bilgileri çok iyi yorumlamak gerekir. Isı - sıcaklık kavramlarını ayırt etmek öğrencileri oldukça zorluyor. Bu kazanımlara ait sorular çözülürken, verilen bilgilere dikkat edilmeli ve bunlar ışığında yorum yapılmalı. Örneğin maddelerin kütleleri, özısıları, sıcaklık değişimleri, aldıkları ısı miktarları, ısıtma süreleri hakkında verilen bilgilerin iyi analiz edilmesi bu soruların çözümü açısından önemli.

Haberin Devamı

DİKKATLİ OKUYAN DOĞRU ÇÖZER:

‘Canlılar ve enerji ilişkileri’ ünitesinde besin zinciri, fotosentez ve oksijenli solunum kazanımlarından sorular bekleniyor. Deney düzeneklerinin kullanıldığı sorularda fotosentez - solunum ilişkisi iyi sorgulanmalı. Her deney düzeneği için farklı yorumlar yapılması gerektiğinden ezberden kaçınılmalı. Aynı zamanda uzun paragraf içeren sorular daha fazla bilgi içerdiği için dikkatli okuyarak kolayca yapabileceğiniz tarzda hazırlanıyor. 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

KAVRAMLARI BİLMEYEN YANLIŞ YAPAR: Öncelikle her ünitede yer alan kavramları çok iyi bilmeniz gerekiyor. Örneğin kader, kaza, infak, takva, zekât, sadaka, mükellef, vb. kavramların anlamını bilmeyen öğrenci genelde bunların bulunduğu soruları yanlış yapıyor.

Haberin Devamı

YORUM KATMAYIN: Ünitelerde yer alan ayet ve hadislerin konularını iyi tespit etmelisiniz. Özellikle bu tür sorulara kendi yorumunuzu katmadan, sadece ayette verilen mesaja göre soruyu çözmelisiniz.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Sınava girerken yanımıza neler almalıyız?

TEOG’a giderken yanınızda nüfus cüzdanı, kalem, silgi, kalemtıraş, su ve peçete bulundurmanız yeterli. 

Sınav sonunda salon görevlilerine hangi evrakları teslim etmeliyiz?

Son kontrollerinizi yaptıktan sonra cevap kâğıdı ve soru kitapçığınızı görevli öğretmene teslim etmelisiniz.Geç kalanlar sınava alınıyor mu?

Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava girebilir, ancak bu adaylara ek süre verilmiyor.

Haberin Devamı

Liselerin puanları düşer mi? 

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmamış olmakla birlikte bu yıl birinci dönem TEOG sınavında tam yapan öğrenci sayısının geçen yıllara göre daha düşük olduğu tahmin ediliyor. İkinci dönem sınavında soruların biraz da zor olması durumunda liselerin puanlarında düşme olabilir.

Hangisi daha önemli; puan mı, sıralama mı, yüzdelik dilim mi? 

Liselere yerleştirme işlemlerinde önemli olan sıralamanıza bağlı yüzdelik diliminiz.

Sınav sizden korksun

Yıl boyunca hazırlanıp, elinizden geleni yaptınız. Bu nedenle TEOG’dan korkmanıza gerek yok, sınav sizden korksun.  Emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız, sınavlara gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Böyle bir durum stresinizi arttırır ve sınavda performansınızı düşürür.  Dünyanın sonu olmadığını düşünerek, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Son günlerde uyku ve beslenme düzenini bozmamak stresi azaltabilir.  Unutmayın sınav insan olarak değerinizi ölçmez. Hayatın her alanındaki başarı derecenizi de göstermez. TEOG’dan aldığınız puanlar sadece ilgi, yetenek ve çalışma alışkanlıklarınızla kazandığınız bilgilerin değerlendirmesidir. İstediğiniz puanı alamamak her şeyin sonu demek değil. Böyle bir durum yeni seçenekler üretmeniz için size hız verebilir.  Özellikle TEOG’a birkaç gün kala sokakta voleybol oynamak, yürüyüş yapmak, hiçbir şeyi düşünmeden öylece oturmak, herhangi bir iş yapmamak daha önce öğrendiğiniz bilgilerin beyin sistemine entegre edilmesini sağlar. Sınav düşüncesi sizi çok kaygılandırıyorsa, bu tür etkinlikler yapmak, biraz zihni bu düşüncelerin dışına taşımak TEOG’da başarı elde etmenize yardımcı olacaktır. 

Haberin Devamı

ANNE-BABALARA TAVSİYELER

Cezayı sınav motivasyonu olarak kullanmayın.
Çocuğunuza karşı objektif ve dürüst olun, ondan şampiyonluk beklemeyin.
Onu şımartmayın.
Nasihat vermek yerine davranışlarınızla örnek olun.
Hayatta yapamadıklarınızı ondan beklemeyin.
Sınavın hayatın sonu olmadığını çocuğunuzla paylaşın.

Yanlışlar doğruları etkilemiyor

TEOG’da ‘A, B, C, D’ olmak üzere dört kitapçık türü kullanılacak. Yanlış cevapların doğruları etkilemeyeceği sınavda her oturum başladıktan sonra ilk 20 ve son 5 dakika salondan çıkamayacaksınız. Her sorunun puanı aynı, katsayıları farklı olacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji için dört; inkılap tarihi

ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için katsayı olarak iki kullanılacak. Bu nedenle Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji sınavlarında doğru sayısının diğer derslerden fazla olması daha yüksek puan getirecek.

TEOG’a sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla girdiği ve kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin sınavı geçersiz sayılacak.

Ağır otistik öğrenciler muaf

Birinci dönem yapılan TEOG ortak sınavlarında tedbir alınan özel eğitim öğrencileri, ikinci dönem de aynı koşullarda sınava girecek. Özel eğitim uygulama okulları (merkezleri) ve bunların programını uygulayan özel eğitim sınıflarında öğrenimlerini sürdüren orta veya ağır düzeyde zihinsel engelli ve ağır otistik öğrenciler ortak sınavlardan muaf tutuluyor.

Spora, sanata ek puan geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, sportif aktivite yapan öğrenci TEOG sınavlarında ek puan alacak. Her öğrencinin en az bir spor dalında lisans sahibi olmasının hedeflendiği projeyle, ortaokul 5’inci sınıftan itibaren bütün öğrenciler yetenek taramasından geçirilecek. Ardından öğrencilerin yatkın olduğu spor branşlarına göre her öğrenci lisanslı sporcu olacak. Ayrıca MEB yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile benzer bir çalışmaya imza atmayı planladıklarını, protokolün de bu ay içerisinde yapılmasını hedeflendiklerini açıkladılar. 

YARIN: İnkılap ve yabancı dil testinde dikkat edilmesi gerekenler ve sınavın geçersiz sayıldığı durumlar

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!