Felçli hastalar için yeni yöntem

Güncelleme Tarihi:

Felçli hastalar için yeni yöntem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 12:14

Felçli hastalar için yeni yöntem

Haberin Devamı

İZMİR'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde uygulanan 'Sol atriyal apendiks kapama' işlemi sayesinde felç geçirdikten sonra kan sulandırıcı ilaç kullanmasına rağmen tekrar felç geçiren ya da kan sulandırıcı ilaç kullanamayan hastaların  yeniden felç geçirme risklerinin önüne geçiliyor. İki kez felç geçiren Erol Çelik'e de bu işlem başarı ile uygulandı.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde yaşayan ve iki yıl önce felç geçiren, tedavisinin ardından kan sulandırıcı ilaçlar kullanan 57 yaşındaki Erol Çelik, geçen ay yeniden felç geçirince, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Kardiyoloji Kliniği'nde tetkikleri yapılan Çelik'e doktorlar sol apendiks kapama işlemi uygulamaya karar verdi. Doç. Dr. Öner Özdoğan, Doç. Dr. Barış Kılıçarslan, Uzm. Dr. Ersin Çağrı Şimşek ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Oktay Ergene'den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen işlem sonrasında, Erol Çelik'in kalbinin sol kulakçığındaki, pıhtı biriktiren gizli cep kapatılarak olası felç riski ortadan kaldırıldı. Hastaneden taburcu edilen Çelik, "Şu anda çok iyiyim, doktorlarımdan çok memnun kaldım. Buradaki tüm ekibe beni sağlığıma kavuşturdukları için tekrar tekrar teşekkür ederim" dedi.

Yapılan işlemle ilgili bilgi veren Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Öner Özdoğan işlemin daha önce felç geçiren hastalara yönelik olduğunu belirterek "Felçli hastalara bilindiği gibi kan sulandırıcı ilaçlar veriliyor. Ancak bazı hastalar bu kan sulandırıcı ilaçlarını doğru ve düzenli kullanmalarına rağmen tekrar felç geçirebiliyorlar. Bazı hastalar ise kanama nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanamıyorlar. İşlemi bu tür hastalara uyguluyoruz. Kalbin sol kulakçığının (sol atriyum) içinde gizli bir cep mevcut. Bu cep hareketsiz bir bölge ve burada pıhtı birikiyor. Özellikle ritim bozukluğu olan hastalarda pıhtıların çok büyük bir kısmı buradan kaynaklanıyor. Kaynaklanan pıhtı felce ve vücudun diğer damarlarında tıkanıklığa neden oluyor. Bu yöntem ile hafif bir anestezi eşliğinde, hastanın kasığındaki toplardamardan kateterler ile  girerek kalp deliklerini kapattığımıza benzer cihazlarla bu bölgeyi kapatıyoruz ve bu boşluktan pıhtı atmasını engelliyoruz. Böylece tekrarlayan felçlerin de önüne geçiyoruz" dedi.

Her felç geçiren hastaya bu yöntemin uygulanamayacağını vurgulayan Doç. Dr. Barış Kılıçarslan da uygulanan bu işlem ile hastaların daha az ilaç kullandığını  ve yaşam kalitelerinin arttığını ifade etti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!