Felaketi itiraf eden belediye meclis kararı

Güncelleme Tarihi:

Felaketi itiraf eden belediye meclis kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 00:00

Kent içinde izinsiz ve gelişigüzel çoğalan baz istasyonlarının, kent yaşamına ve sağlığına etkisi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı bir karar ile ortaya çıktı. Ankara’da elektromanyetik kirliliğin, kabul edilebilir sınırın üç katı yüksek olduğu belirlendi.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin geçen ay aldığı bir karar, Ankara’da büyük bölümü baz istasyonlarından kaynaklanan elektromanyetik kirliliğin inanılmaz boyutlarda olduğunu ortaya çıkardı.

Meclis’in 15 Haziran 2007 ve 1601 sayılı kararında, Büyükşehir Belediyesi’nin baz istasyonları ile ilgili yazısı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Konunun komisyona gönderilmeden görüşülüp karara bağlanmasını isteyen Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek’in şifahi önerisinin kabulü ile konu üzerinde yapılan görüşmelerden sonra, GSM baz istasyonlarının son günlerde izinsiz ve gelişi güzel kent içinde çoğalması bir taraftan elektromanyetik kirliliği arttırırken, diğer taraftan çevre kirliliğini hat safhaya çıkarmıştır. Elektromanyetik kirlilik oranları insan sağlığının gerektirdiği oranların üç katına kadar çıkmıştır. Teknoloji geliştikçe değişik iletişim sistemleri devreye girmekte, her sistem için konulan baz istasyonları tam anlamıyla kargaşa meydana getirmektedir."

YETKİ BÜYÜKŞEHİR’İN

Meclis kararında, Büyükşehir Belediye Kanunu gereği baz istasyonlarına izin verme ve gerekirse kaldırma yetkisinin büyükşehir belediyelerinde olduğu hatırlatılarak, oybirliği ile Büyükşehir Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı’na şu yetkilerin verildiği bildirildi:

GSM, W-LAN, Wi-Fi, Wi-Max veya yeni gelişecek teknolojilere göre iletişimin sağlanması için şehrin muhtelif yerlerine kurulan baz istasyonlarının kurulacağı yerleri tespit etmeye (Ankaray ve metro dahil)

Kablosuz erişim için gerekli olan kule, direk ve benzeri sistemlerin nereye ve nasıl konulacağını tespit etmeye, bu baz istasyonlarının halk sağlığına zarar vermemesi için Dünya Sağlık Örgütü’nce ve telekomünikasyon elektromanyetik kirlilik ölçülerini tespit etmeye,

Baz istasyonlarına birim başına yıllık 500 YTL’den aşağı olmamak üzere 10’ar yıllık kiraya vermek için şartname hazırlamaya,

Baz istasyonlarının şehir içinde çirkin görüntü meydana getirmemesi için baz istasyonlarına estetik uygulamalar yaptırmaya, bu uygulamalara onay vermeye, baz istasyonlarını belli yerlere toplamaya.

İZİNSİZ OLMAYACAK

Meclis kararında, izin alınmadan yapılan baz istasyonlarını zabıta gücü kullanılarak kaldırmaya ve ceza yazmaya Zabıta Daire Başkanlığı yetkilendirildi. Kararda ayrıca, "Büyükşehir Belediyesi’nden müsaade alınmadan (veya Telekomünikasyon Kurumu ile yapılacak anlaşmalara uygun olarak ilgili merciiden) bundan böyle hiçbir baz istasyonunun kurulmasına müsaade edilmemesi" de hüküm altına alındı.

İLK TEPKİYİ ÇAYYOLU VERMİŞTİ

Platformu, bir süre önce bölgede gelişigüzel kurulan baz istasyonlarına karşı tepki veren ve Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikten Korunma Derneği kuran ilk sivil toplum örgütü olmuştu. ODTÜ’nün Fizik Bölümü öğrencileri çalışma dönemi tezleri için Çayyolu’nda elektromanyetik kirlilik testleri yapmışlar ve kabul edilebilir limitin üst sınırı olan 180 miliamper kirliliğin Muharrem Dalkılıç Koşuyolu’nda 517 birim olduğunu tespit etmişlerdi. Çayyolu’nda baz istasyonlarının ağırlıkla orman alanlarında kurulması nedeniyle Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’den randevu isteyen Çayyolu Platformu’nun başvuruları yanıtsız kalmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!