FED’in faiz indirim olasılığı yüzde 35

Dün açıklanan ve 18 Eylül FED faiz kararı toplantısının içeriklerini gösteren tutanaklar, FED’in önceden davranarak olası bir ekonomik ve finansal çöküşe karşın önlem almak amacıyla yapıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Tutanaklarda, daha sonraki faiz politikasının açıklanacak olan verilere bağlı olarak belirleneceği öngörüldü.

Buradan anlaşılan o ki; FED'in bu ay sonuna doğru yeni bir faiz indirime gitme ihtimali azaldı. Zira Chicago Mal Borsası’nda işlem gören Eurodollar faiz kontratlarının fiyatlarına bakıldığından olası bir faiz indiriminin olasılığı yüzde 50’den, yüzde 35 düştüğü görülüyor. Bu durumda geçen hafta açıklanan ve beklendiği kadar Dolar olumsuz olmayan hatta aksine oldukça Dolar olumlu olan istihdam verileri faiz indirimin nedenlerini azaltıyor.

Bundan sonra gelecek veriler Dolar için daha önemli. Ancak ondan öncesinde, asıl önemli olan yakın bir zamanda yapılacak olan G7 toplantısında Trichet’in yapacağı açıklamalar olacak. Burada muhtemelen Trichet Euro’nun güçlü olmasından dolayı duyduğu kaygıyı dile getirebilir. Bu durumda G7 toplantısına kadar paritelerde belirgin bir hareket olmayabilir ama düşüncem o ki, o zamana kadar Euro / Dolar paritesinde oluşan düşüşler bir alım fırsatı yaratır.

Haberin Devamı

Bugün ABD’den emlak kredileri başvuruları açıklanacak. Bundan önce de Avrupa’da Almanya ve İtalya’dan açıklanacak olan sanayi üretimi verileri önemli. Ben bu verilerin piyasada çok etkili olmayacağını, ancak sıkışık ve dar alanda yatay hareketin olacağını tahmin ediyorum. Bunun dışında olası düşüş hareketlerini alım fırsatı olarak değerlendirin.

Petrolde aşağı ve yukarı güçler eşit

Dün Doların gerilemesi ve altının yükselmesine bağlı olarak petrol fiyatları yükseldi. Duruma bakacak olursak petrolün yükselişi diğer piyasalardaki gelişmelere bağlı olup kendi çekirdek nedenlerine bağlı olmayan bir yükseliş yapması, petrolün yükselişini sınırlayabilir nitelikte. Bu nedenle çok fazla bir hareketin olmasını beklemeden önce bugün açıklanacak olan stok verilerini görmek gerekir. Eğer bugün stoklarda bir yükseliş olursa bunun sonucunda aşağı yönlü hareketlenmeler olabilir, ancak paralel piyasalardaki, örneğin Doların düşüklüğü petrol fiyatlarını yeninden gün içinde yükseltebilir.

Petrol fiyatlarını enerji kompleksi olarak düşündüğümüzde görülen o ki, benzin ve kalorifer yakıtı fiyatlarındaki gerilemeler petrol üzerinde baskı yaratabilir. Fakat dediğim gibi finansal piyasalardaki gelişmeler, mesela Dow Jones endeksinin güçlü kalması da petrole olan talebin yükselebileceğinin bir göstergesi olarak algılanırsa o zaman petrol fiyatının bugün ve sonrasında bir miktar yatay kalmasına nende olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları