FED’in duruşu asıl bugün belli olur

Bakalım FED’in son faiz tutanakları ne diyecek...

Haberin Devamı

Faiz indirimi ekonominin çok zor durumda kalmış olmasından mı azalmış yoksa şu indirimi bir kere yapalım sonra da bu iş bitsin mi diye 25 yerine 50 baz puan indirilmiş. O günleri ve öncesini hatırlayacak olursak, 50 baz puanlık indirim ekonominin hakikatten yavaşlamaya yüz tutarken enflasyon baskılarının oluşmaya başlamasına yani stagflasyona girmesine yakın bir durumdayken yapıldı.

Dün Avrupa’dan açıklanan ekonomik güven göstergesi son 4 aydır düşerken, Dolar faizlerindeki düşüşün durmuş olması ve ABD’nin gerilemiş Dolar sayesinde dış ticaret açığın azalacağıyla ilgili beklentiler, Dolar’a kısa vadede güç verdi.

Bugün açıklanacak tutanaklarda eğper ekonomide temel sorunların olduğuna dikkat çekilirse o zaman Dolar yeniden gerilemeye devam edebilir. Bu nedenle FED’in faiz toplantısı tutanaklarına dikkat etmekte fayda var. 1.3980 gün içinde görülebilir. Bu seviyenin altın kırılması 1.3920 seviyesine kadar gerilemeye neden olur ki işte bu da bence iyi bir alım fırsatı olabilir. Bugün 1.3980 ulaşılmazsa yeniden 1.41’lerin üzeri denenebilir ama bu yarın olur diye tahmin diyorum.

FED’i İzleyin

Haberin Devamı

Dolar’ın yükselişi ve petrolün gerilemesi ve tabi faizlerdeki düşüşün durmasıyla birlikte altın da yaptığı her ralli sonrasında gerileme eğiliminde kalmaya devam ediyor. Bu hareketlenmeler aslında o kadar geniş bir alanda oluyor ki en az 20 Dolarlık dalgalanmaları her gün görüyor olmamız piyasanın bir konuda karar vermediğini gösteriyor.

Eğer FED yeni faiz artırımlarının agresif bir şekilde kapıda olduğunun sinyalini verecek olursa o zaman altın yukarı yönlü bir atak yapabilir ancak bir süre durma yaşanabileceğine işaret ederse o zaman düşüşler devam edebilir. Son günlerde özellikle ABD’nin istihdam piyasasında olumlu sürprizlerin görülmeye başlanması altın üzerindeki baskının artacağı yönde bir izlenim veriyor.

Petrol Çıkamıyorsa Düşebilir

Bugüne kadar, özellikle son haftalarda petrol fiyatlarının yükseliş hareketleri hep beklentilere bağlı olarak yükseldi. Bir kere olmadı ki bu beklentilerden bir tanesi gerçeğe dönüşsün. Bence petrol fiyatları artık kar realizasyonlarıyla birlikte gerilemeye başlayabilir. Şu bir gerçek ki ABD ekonomisi yavaşlama eğiliminde ve eğer FED faiz indirimlerini agresif bir şekilde yapmaya devam etmeyecekse petrol fiyatları gerilemeye daha hızlı devam edecektir.

 

Yazarın Tüm Yazıları