FED her ay 85 milyar dolarlık tahvil alacak

Güncelleme Tarihi:

FED her ay 85 milyar dolarlık tahvil alacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 00:00

HER ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili toplayan ABD Merkez Bankası (FED), buna ilave olarak 45 milyar dolarlık dahazine tahvili alacak. Bilançosunu 4 trilyon dolara yükseltmeyi hedefleyen FED yeni programında aylık alacağı toplam 85 milyar dolarlık tahville işsizliği düşürüp ülkenin ekonomik büyümesini yeniden harekete geçirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası (FED), aylık 45 milyar dolarlık hazine tahvili alarak bilançosunu 4 trilyon dolara yükseltme kararı aldı. FED Başkanı Ben Bernanke, dün başlayan ve 2 gün sürecek olan toplantıda, FED’in tahvil alımlarını genişletileceğini söyledi. ABD’nin ana faiz oranını belirlemekten, işsizliği düşürmeye ve ülkedeki büyümeyi desteklemek amacıyla, para pompalamaya devam edecek olan FED, programın bitiş tarihini ise açıklamadı.

MALİ UÇURUMA SÜRÜKLENİR

ABD ekonomisinin mali uçuruma sürüklenmemesi açısından oldukça önem taşıyan toplantıda konuşan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD kongresinin sert vergi artışları ve harcama kesintileriyle ilgili bir karara varamaması halinde ocak ayından itibaren ülke ekonomisinin sert bir darbe yiyeceğini söyledi. Bernanke, “FED’in çabaları, tek başına ekonomiyi korumaya yetmez. Eğer bütçe görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanırsa ABD mali uçuruma doğru sürüklenir” dedi.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK HEDEFİ YÜZDE 6.5

Aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarına ek olarak hazine tahvili de alacak olan FED, her ay yapacağı toplam 85 milyar dolarlık harcama programı ile ana faiz oranlarını sıfıra yakın tutacak ve işsizliği yüzde 6.5 seviyesine düşürene kadar programı sürdürecek. Kasım ayında yüzde 7.7 seviyesine yükselen işsizlik seviyesini aşağılara çekmek ve ABD ekonomisine destek olmak amacıyla ocak ayından itibaren alım yapmaya başlayacak olan FED’in bu adımı, ekonomistler tarafından oldukça agresif bir hareket olarak değerlendirildi.

BİLANÇO 2.9 TRİLYON DOLAR

Bu stratejiyle birlikte, halihazırda 2.9 trilyon dolar olar bilanço tablosunu da genişletecek olan FED, ekonomideki ilerlemeyi korumak ve otomotiv, konut gibi sektörleri desteklemesi açısından söz konusu teşviği gerekli görüyor. FED paranın direkt olarak uzun vadeli hazine tahvilleri için kullanılacağını ve süreli tahvil alımı programının kaldırılacağını duyurdu. ABD, 4 yıldır kısa vadeli faiz oranını da sıfıra yakın rekor sayılabilecek kadar düşük bir seviyede tutuyor. FED’in en az 2014’ün ilk çeyreğine kadar alımlara devam etmesi ve faizi 2015 yılının ortasına kadar düşük tutması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!