FBI, ABD'de gayrimenkul alanların peşine düşecek

Güncelleme Tarihi:

FBI, ABDde gayrimenkul alanların peşine düşecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 10:54

ABD'de federal hükümet, nakit para akışını ve kara para aklamayı denetim altına almak için gayrimenkul satın alan kişilerin izleneceğini açıkladı. Liste başında New York, Miami ve Los Angeles var.

Haberin Devamı

Kara para aklamaya yönelik bir dizi önlemler alan ABD Hazine bakanlığı, emlak şirketlerinden, kimliklerini saklı tutarak ya da aracı şirketler kullanarak ABD’de lüks ev ve daire alan kişilerin kimliklerinin bildirilmesini istedi.

Hazine Bakanlığı, ülkede ilk kez uygulamaya girecek bu girişimin, gayrimenkul satın almak yoluyla kara para aklama yolunun önüne geçmek üzere federal çabanın bir parçası olduğunu, federal ajanların genellikle LLCs olarak bilinen ve gerçek kişilerin ismini gizli tutan naylon limited şirketleri izleyeceğini bildirdi.

Bakanlık yetkilileri, dünyanın bir çok başka ülkesinden kara para aklamak isteyen kişilerin, kalkan şirketler aracılığıyla, ABD’de gayrimenkul alarak, burada kendilerine güvenli bir alan yarattıklarından şüphe duyduklarını belirterek, özellikle ödemesi nakit olarak yapılan gayrimenkullerin sahiplerinin peşine düşüleceğini açıkladı.

Amerikan medyasına da yansıyan haberlerde, Mali Suçlarla Mücadele Dairesi, hiç şeffaf olmayan ya da çok az oranda şeffaf olan para transferlerinin, çıkış noktası olan ülkelerde kayıt dışı ekonomiden kaynaklandığını,  kara para aklama konusunda büyük risk oluşturduğunu açıkladı.

Hazine Bakanlığı’nın bu uygulamasının, ABD’nin gayrimenkul işlemlerinde milyarlarca dolarlık bir etki yaratması beklenirken, yetkili emlak şirketlerinin gizli alıcılar hakkında çok az şey bildikleri, yasal olarak bilmelerinin de gerekmediği, ancak bundan sonra bu uygulamanın değiştirilerek, alıcıların gerçek kimliklerinin bakanlığa bildirilme zorunluluğu getirildiği açıklandı.

NEW YORK'UN MANHATTAN SEMTİ, MIAMI VE LOS ANGELES LİSTE BAŞI

Ülkede, fiyatı 5 milyon doları aşan bir çok gayrimenkulün, kalkan şirketler kullanılarak gizli alıcılar tarafından satın alındığı, New York’un Manhattan semti, Mimai ve Los Angeles’ta ise bu rakamın çok daha yükseklere çıktığı vurgulandı. Bu bağlamda, New York’ta Central Park yakınlarında bulunan Time Warner Merkezi’nde hükümet soruşturması altında bulunan bazı kişilerin lüks  gayrimenkuller aldığının belirlendiği, bunlar arasında eski bir Rus politikacı, eski bir Kolombiya hükümet yetkilisi, bir İngiliz finansör ve Malezya Başbakanı’na yakınlığı ile bilinen bir işadamının da bulunduğu belirtildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!