Fazla kilolarınızın nedeni depresyon olmasın

Depresyon, beslenmeyi de iştahı da olumsuz etkiler. Bazı kişiler, yemek yemeyi tümüyle kesmek bile isteyebilir, acıkmayı unutabilir. Bazıları ise depresyon nedeniyle hiç doymayacakmış gibi çok yemek tüketir. İkinci gruptaki kişiler, beslenmelerine dikkat etmeli ve kazanacakları kiloların onları daha da depresif bir ruh haline sürükleyebileceğini unutmamalıdırlar.

Haberin Devamı

Depresyon, beslenmeyi de iştahı da olumsuz etkiler. Bazı kişiler, yemek yemeyi tümüyle kesmek bile isteyebilir, acıkmayı unutabilir, çok küçük birkaç lokma tükettikten sonra doygunluk hissedebilir. Kimilerine yemek yeme düşüncesi bile hoşnutsuzluk verir. Yemeği hazırlamak çok büyük bir çaba gerektirebilir.

Madalyonun bir de diğer yüzü vardır:

Bazı kişiler depresyon nedeniyle hiç doymayacakmış gibi çok yemek tüketir.

Özellikle unlu, şekerli ve glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan oluşan atıştırmaları her an elinin altında bulundurmak ister.

Bu gruptaki kiÅŸiler beslenmelerine dikkat etmeli ve özellikle bel çevresine kazanacakları kiloların onları daha da depresif bir ruh haline sürükleyebileceÄŸini unutmamalıdırlar.Â

DUYGULARINIZI YAÄžLAYIN!

Haberin Devamı

Depresyonda iseniz temel yağ asitleri eksikliği belirtileriniz olmasa bile (saçlarda kuruma ve matlaşma, deride kuruma, kepeklenme ve tırnak kırılmaları) temel yağ asitlerini içeren destek ürünlerinden almanız faydalı olabilir.

Daha çok keten tohumu yağı, çuha çiçeği yağı (Primrose Oil) ve Omega-3 zengini balık yağlarını tercih edebilirsiniz. Keten tohumu yağı iyi bir omega-3 yağ asidi ve omega-6 yağ asidi kaynağıdır.

İnsan vücudunda gerek duyulan temel yağ asitleri gamma linoleik asit (GLA), dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentanoik asittir (EPA). Bu nedenle keten tohumu yağına ek olarak GLA, DHA ve EPA içeren diğer yağları da besin desteği olarak almanız faydalı olabilir.

Çuha çiçeği yağı iyi bir GLA kaynağıdır. Ayrıca balık yağı kapsülleri DHA ve EPA’dan zengin kaynaklardır. Bunların yanında en azından magnezyum, B6 vitamini, çinko, niasin ve C vitamini desteklerini de düşünmenizi öneririm.

B grubu vitaminler, beyin metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. Yetersizliklerinin depresyona neden olabileceği düşünülmekte, eğer yetersiz olan vitamin yerine konursa, depresyonun da engellenebileceği belirtilmektedir.

Depresyondaki kişi yeterli ve dengeli beslenemez, hatta bazen besin alımını reddedebilir. Bu nedenle beslenme yetersizlikleri ortaya çıkabilir. Özellikle folik asit ve B12 vitaminlerinin yetersiz olup olmadığı daha fazla önem taşır.

B grubu vitaminler dışında kalsiyum, magnezyum, çinko ve krom gibi minerallerden de yararlanılabilir.

Kalsiyum desteği günde 1,500 miligramdan, magnezyum desteği 200-300 miligramdan fazla kullanılmamalıdır.

BİR ÖNERİ

Haberin Devamı

Depresyona girdiyseniz

- Geri çekilmeyin. Yeniden deneyin. Daha önce denediğiniz, hoşunuza giden ve iyi yaptığınız, başardığınızı düşündüğünüz şeyleri yapmaya çalışın.

- Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Egzersiz iyi, etkili ve güvenilir bir antidepresandır.

- Durumlara, olaylara daha yumuşak yaklaşmayı deneyin. Enerjinizi, dikkatinizi zevk aldığınız şeylere yöneltin.

- Stres azaltıcı yöntemlerden yararlanın. Stresten uzak durmaya bakın.

- Ailenizle, dostlarınızla ve çevrenizle ilişkilerinizi iyi ve güvenli tutun.

- Özellikle karanlık, sisli ve kasvetli kış günlerinde evde oturmak yerine karın, gün ışığının ve bulutların arasından çıkmak için çırpınan güneşin keyfini çıkarın.
Parklarda, bahçelerde dolaşın.

- Kimsesizler yurdu, yaşlılara ait bakımevleri, yuvalar, hastaneler gibi kuruluşlara giderek oradaki insanların duygularını paylaşın. Onlara yardım edin.

- Meditasyon ve yoganın dinlendirici ve teskin edici gücünden faydalanın.

- Büyük amaçlarınızı küçük parçalara bölerek, önceliklerinizi bu küçük amaçlarınızda tutun.

- Pozitif düşünün. Negatif düşüncenin depresyonu daha çok tetikleyeceğini unutmayın.

BÄ°R BÄ°LGÄ°

Haberin Devamı

Depresyon belirtilerini biliyor musunuz

- Huzursuzluk, endiÅŸe, korku

- Alınganlık, çabuk ve kolay ağlama, yoğun duygusallık

- Halsizlik, yorgunluk, bezginlik, güçsüzlük

- Bellek sorunları

- Dikkat dağınıklığı

- Öğrenmede zorlanma

- Suçluluk, değersizlik, umutsuzluk,  kötümserlik duyguları

- İstek kaybı/artışı, kilo kaybı/kilo alma

- Cinsel isteksizlik, keyif ve hazlardan uzaklaÅŸma

- Hüzünlü, kaygılı ve umutsuz olma, boşluk hissinde yoğunlaşma

- Uyku artışı veya kaybı, uyku bölünmeleri

- Her ÅŸeyden uzaklaÅŸma isteÄŸi

- Hayatın yaşamaya değer olmadığı düşüncesi

- Eleştirilmeye karşı aşırı tepki

Yazarın Tüm Yazıları