Fazla baklagil kanseri önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Fazla baklagil kanseri önlüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2005 00:00

Londra’daki College Ãœniversitesi’nin yaptığı araÅŸtırma, fasulye, nohut gibi baklagillerle beslenmenin kötü huylu tümörlerin büyümesini engellediÄŸini ve kanser hastalığını önlediÄŸini kanıtladı.Baklagillerin içinde bolca bulunan ve ‘InsP5’ olarak bilinen inositol pentakisfosfat adlı bileÅŸim, tümörlerin büyümesine neden olan ‘fosfoinositit 3-kinaz’ enzimini engelliyor. Bu madde özellikle piÅŸirilip yenilen tahıllarda daha fazla açığa çıkıyor. Amerika Klinik Beslenme Dergisi’nin son sayısında yayınlanan araÅŸtırmada Dr. Marco Falasca, InsP5’nin maddesinin diÄŸer kanser tedavi ilaçlarının aksine doÄŸal olduÄŸunu ve aşırı kullanımında bile yan etkileri bulunmadığını belirterek baklagillerin mümkün olduÄŸunca çok tüketilmesini tavsiye etti. Bu maddenin tümörün geliÅŸimini engellemesinin yanı sıra akciÄŸer ve rahim kanseri tedavi ilaçlarının etkisini de arttırdığı ve tedaviyi kolaylaÅŸtırdığı belirlendi. ABD Tarım Departmanı da her gün 3 kaseye denk gelecek baklagil tüketilmesini tavsiye etti. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!