Fazilet Partisi kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

Fazilet Partisi kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2001 00:00



Anayasa Mahkemesi FP'nin odak olmaktan temelli kapatılmasına karar verdi. RP'nin devamı olma iddiası ise oy çokluğu ile düşürüldü. Kararda ayrıca, eylem ve beyanlarıyla partinin kapatılmasına neden olan Nazlı Ilıcak ile "Sütü bozuk 28 Şubat" sözleriyle büyük tepki toplayan Bekir Sobacı'nın milletvekilliklerinin düşürülmesine karar verildi. Nazlı Ilıcak, Merve Safa Kavakçı, Bekir Sobacı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay ise 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi.
Bağımsızların sayısı 113'e yükseldi

Fazilet Partisi'nin kapatılma kararıyla birlikte FP'li milletvekilleri bağımsız milletvekili statüsüne geçti. Meclis'teki milletvekili sayısı böylece 113'e yükseldi.

Anayasa'nın ''Milletvekilliğinin düşmesi''ni düzenleyen 84. maddesine göre, FP'nin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle neden oldukları Anayasa Mahkemesi'nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen Nazlı Ilıcak ile Bekir Sobacı'nın milletvekilliğinin sona ermesi için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlanması beklenecek.

Karar yayımlandıktan sonra Meclis Başkanlığı, kararın gereğini yerine getirerek Genel Kurul'a bilgi sunacak.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla FP'nin tüzel kişiliğinin bugün sona ermesinden sonra TBMM'deki son sandalye dağılımı şöyle:

DSP 132, MHP 126, ANAP 88, DYP 83, Bağımsız 113, Boş 8

Ilıcak ve Sobacı da gerekçeli karar yayınlanana kadar bağımsız milletvekilleri arasında sayılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!