"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Fatih’in balık tutkusu

Fatih Sultan Mehmet’in aynı zamanda çok iyi bir gurme olduğunu biliyor muydunuz?

Fatih Sultan Mehmet’in özellikle de balığa ve deniz ürünlerine bağlı olduğu biliniyor. Midyeden tutun da ıstakoza kadar çok çeşitli deniz ürünü padişahın sofrasından eksik olmazmış. Zaten bu deniz ürünlerinin mutfakta saklandığı ayrı bir bölüm varmış ve bu bölüm "Haşerat-ı Bahriye" adıyla anılırmış. Uzun yıllar bir tek kadına aşkla bağlı kalan ve ara sıra diyet uygulayan Fatih’in ıstakoza düşkünlüğü dillere destanmış. İstanbul’da dilden dile dolaşan "ıstakoz zehirlidir" söylentisi yüzünden ıstakoz gözden düşmüş. Ancak Bizanslıların kurduğu balık pazarının bozulmasına izin vermeyen Fatih’in balık tutkusu hiç bitmemiş.

Balığınızın lezzeti pişirme şekliyle çok ilgilidir. Örneğin siyah etli balıklar buğulama için uygun değildir.

Bodrum’un çökertme kebabı


6 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi


4 adet dana biftek

4 adet orta boy patates

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı bitkisel margarin veya 4 ymek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı buğday nişastası

1 tatlı kaşığı hardal

4-5 adet sivri biber

4-5 adet kiraz domates


n Önce, patatesleri kabuklarıyla birlikte yıkayıp bol suda bekletin. Diğer taraftan, biftekleri uzun parmak şeklinde doğrayın. Margarini tavada eritip (zeytinyağı kullanıyorsanız yağı tavaya aktarıp kızdırın) incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Parmak şeklinde doğradığınız etleri ekleyip sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Üzerine, tuz, karabiber ve buğday nişastasını serpiştirip karıştırın. 1 su bardağı sıcak su ilave edip hardalı da ekleyin. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak etler iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirdikten sonra servis tabağına alın. Patateslerin kabuklarını temiz bir fırçayla fırçalayıp yıkayarak kağıt peçete yardımıyla kurulayın. Patatesleri kabuklarını soymadan ince halkalar şeklinde dilimleyin. Tuz serpiştirip kızgın yağda kızartın. Aynı yağda kiraz domates ve yeşil biberleri de kızartıp yağını süzdükten sonra servis tabağına dizin. İsterseniz yanına pilav koyarak servise sunun.


Renkli Eminönü şekerlemeleri


8 kişilik


Hazırlama süresi 10 dakika


Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi


40 adet kakaolu bisküvi


Üzeri için


4 yemek kaşığı renkli şeker veya ceviz içi


Muhallebisi için


2 su bardağı süt

2 yemek kaşığı kakao

5 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı buğday nişastası

1 paket vanilya


n Süt, toz şeker ve kakaoyu orta boy bir tencereye aktarıp karıştırın. Buğday nişastasını dört yemek kaşığı suda ezip tencereye aktarın. Vanilyayı da ekledikten sonra, muhallebiyi orta ısılı ateşte karıştırarak pişirin. koyulaşıp katılaşınca ocaktan alın. Diğer taraftan, bisküvileri çukkur bir kapta ufalayıp un gibi yapın. Üzerine ılımış muhallebiyi yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Muhallebi ve bisküvileri elinizle karıştırarak yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurduktan sonra 20 dakika dinlendirin. Ellerinizi ıslatıp hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak düzgün yuvarlak toplar yapın. Şeker, dövülmüş ceviz ya da fıstık içiniz tabağa koyup yuvarladığınız şekerleri bu malzemelere bulayıp servis tabağına dizerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI