Fason değil dizayn ülkesi

Güncelleme Tarihi:

Fason değil dizayn ülkesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 01:04

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, seçim beyannamesinde ana hatları ortaya konulan ekonomik hedeflerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zeybekci, Türkiye’nin artık ekonomik tercih ve önceliklerini değiştirmesinin zamanı geldiğini belirterek, “edilgen ekonomiden”, “etken ekonomiye” geçilmesi gerektiğini söyledi. Zeybekci, “Biz hedeflerimizi ortaya koyarken, Gazi Mustafa Kemal’e ‘atam izindeyiz’ deyip, yan gelip yatanlardan olmadığımızı gösterdik” dedi.

Haberin Devamı

ARTIK ETKEN EKONOMİ

Zeybekci, bir grup gazeteciyle sohbetinde, seçimlerin ardından, başlıklarını sıraladıkları ekonomik kararları hızlı şekilde, hayata geçirmeye çalışacaklarını ifade etti. Zeybekci, 25 ayrı alanda, 1300 başlıkta sıraladıkları planları, önümüzdeki 1.5 yıl içerisinde tek tek yapacaklarını iddia ederek, şunları söyledi:
“Biz bu döneme kadar, 171 milyar dolarlık ihracata, 241 milyar dolarlık ithalata, 51 milyar dolarlık hizmet gelirlerine ve yaklaşık 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmine edilgen bir ekonomi olarak ulaştık. Şartlarını başkalarının belirlediği, enerji, hammadde, tüketim alışkanlıkları, tasarım, dizayn, teknoloji, dağıtım ve tüketim kanallarını başkaları kontrol ederken yaptık. Fason bir üretici olarak Türkiye bu başarıyı sağladı. Yeni Türkiye edilgen bir ekonomi olarak yoluna devam edemez, artık etken bir ekonomi olmalı.

Haberin Devamı

FASON DEĞİL, DİZAYN

Türkiye, kendi enerji ve hammadde politikaları olan, kendi hammadde ve enerjisinde gelecek politikalarını garanti altına alan ülke olmalı. Teknoloji, tasarım, araştırma, geliştirme, tüketim, dağıtım kanallarını kontrol edebilen, kendi formülasyonunu dizayn eden ülke olmalı. O zaman etkin bir ekonomi olursunuz. Türkiye, kalıcı bir şekilde metalurji politikasını, teşviğini, yatırımlarını planlamalı, kurgulamalı. Türkiye, kalıcı petro kimya sanayisini kurgulamalı. Türkiye, enerji seferberliği yapmalı. Yenilenebilir enerji kaynakları, kömür dahil sonuna kadar sürdürebilir şekilde, 100 yılı hesaba katarak planlamalı. Arge ve ileri teknolojide gelecek kurgusu yapmalıdır. Türkiye’nin yeni dönemdeki sloganının alt yapısı bu. 25 ayrı alanda bin 300 başlıkta eylem planlarında bunları görürsünüz.”

Bakanın 2015 düşü

Bakan Zeybekci, “Şimdi, artık ben, 2015 yılı itibariyle cari açığın sorun olmaktan çıkacağını, enflasyonun artık tam anlamıyla kontrol edilebilir noktaya geleceğini, büyümede trendin yakalanacağını düşünüyorum. Türkiye, son 12 yılı aşkın süredir yüzde 5’lik ortalama ile büyümeyi başardı. Bu ortalamayı bozmamak lazım. Son bir kaç yılda ortalamayı bozucu büyüme rakamları ile muhatap olduk. Artık bu bitmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı


Patatese müdahale

Ekonomİ Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’deki seçim çalışmaları öncesi son dönemlerde fiyatı yükselen patates ile ilgili de açıklama yaptı. Zeybekci, patates fiyatının artışıyla ilgili gerektiği takdirde müdahale yapacaklarını belirterek, “Türkiye’de her kim ne şekilde olursa olsun milletin ekonomik menfaatlerini, speküle ve maniple ederse, bunu onun ellerini de yakacak şekilde ellerinde bırakırız. Tarım Bakanımızla, hükumetimizle bunları istişare ederiz. Gerekiyorsa eğer, müdahaleyi yaparız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!