Farklılığın zenginliği

KÜLTÜR kavramı, insanoğluna değgin kültürel farklılık, çeşitlilik üzerine bir sergi açıldı ve bir albüm yayımlandı.

Adı; Ebru-Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar.

Attilá Durak’ın fotoğrafları, onlara eşlik eden, onu geniş yorum alanına çeken yazılar.

Neden Ebru?

Şöyle açıklanıyor:

"Ebru, Türkiye’deki kültürel çeşitliliği görünür ve anlaşılır kılacak yeni bir dil arayışı. Attilá Durak’ın merak, tutku ve yoğun emekle dolu yedi yıllık yolculuğundan doğan bu çalışmanın temel referans noktası, suda hayatı yansıtarak önümüze bin bir olanak çıkaran bir sanat türü olan ebru. Ebru sanatçısı, eserini suda yaratır, ardından káğıda geçirir. Su ile káğıdı yaratıcı bir şekilde bir araya getiren ebru, tarihsel akışı ve ’geçici kalıcılığı’ aynı anda kavramsallaştırma olanağı sunar. Bir metafor olarak ’ebru’, 21. yüzyıl başlarında kültürel politikanın yeni ve eski ikilemleri üzerinde düşünmek için sıkça kullanılan ’mozaik’ gibi metaforlardan çok daha anlamlı bir alternatif olabilir."

Durak, Ebru
projesini neden gerçekleştirmek istediğini şöyle özetliyor:

"Ben, insan fotoğrafı çekmekten hoşlanıyorum. Yüzlerin arkasındaki insan öykülerini hep merak ettim. Portre çalışmaları, insanların bireysel ve toplumsal yaşam öykülerini anlattığı gibi izleyicilerine de bu öyküleri kendi algıladıkları gibi yazabilme, onlardan kendi sonuçlarını çıkartabilme olanağı tanıyor. Değişik yerlere gitmek, farklı toplumsal koşullar altında yaşayan insanlarla tanışmak ve onların öykülerini kalıcı olacaklarını umduğum fotoğraflarımla anlatmak istedim hep. Ebru, bu açıdan da gerçekleştirmek istediğim bir projeydi."

John Berger
’in "Yüz dediğimiz..." başlıklı bir girişi var.

Yüzler, değişik yerlerden insan görüntüleri, yazarları etkileyen, onlara görüntüden yazıya geçmenin sınırlarını açan fotoğraflar.

Türkiye’nin farklılığının, bir kültürel zenginlik olduğunu iyi yazarlar, romancılar, fotoğrafçılar, bilim adamları anlatıyor.

Tosun Terzioğlu’nun "Farklılıklarımızla zenginiz" yazısının son bölümü belki de yaklaşma yöntemi konusunda bir öneriyi içeriyor:

"Öyle bir toprak parçasına uçaktan bakar gibi uzaktan, üstünkörü bakıldığında fakir görülebiliriz. Oysa bu kadar çeşitli kaynaktan beslenen kültürümüzle, aslında biz farklılıklarımızla zenginiz."

* * *

EBRU,
bize farklılığımız konusunda yeni çözümler üretmemizi anımsatan bir çalışma.



Ebru, Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar, Attilá Durak, John Berger’in Önsöz’üyle hazırlayan: Ayşe Gül Altınay, Metis Yayınları.
Yazarın Tüm Yazıları