Farkı hızla kapatıyor... İlk kez 10’un altına düştü

Güncelleme Tarihi:

Farkı hızla kapatıyor... İlk kez 10’un altına düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 12:01

İngiltere’de erken seçime 18 gün kala yapılan anketler, ana muhalefetteki İşçi Partisi, iktidardaki Muhafazakar Parti ile arasındaki oy farkını kapatmaya başladığını ortaya koydu. İki arasındaki oy farkı dokuz puana kadar geriledi.

Haberin Devamı

YOUGOV şirketinin anketi, erken seçim kararının ilan edildiği 18 Nisan’dan bu yana iki parti arasındaki fark ilk defa yüzde 10’un altına düştüğünü gösteriyor. Ankete göre, İşçi Partisi’nin oy oranı, seçim kampanyasının başlamasından bu yana yüzde 23’ten yüzde 35’e çıkarken Muhafazakar Parti’nin oranı, yüzde 44’te kaldı. Bu sonuçlara göre İşçi Partisi 2015 genel seçiminde aldığı oy oranının da yaklaşık 5 puan üzerine çıkmış görünüyor. 2015’teki genel seçimde Muhafazakar Parti, yüzde 36.9 oranında oy alırken İşçi Partisi, yüzde 30,4’te kalmıştı.

AŞIRI SAĞ PARTİNİN OYLARI GERİLİYOR
Aynı ankete göre, Liberal Demokrat Partinin oyları 2015 genel seçimine göre 1 puan artışla yüzde 9’a çıkarken, aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinin (UKIP) oyları yüzde 12.6’dan yüzde 3’e gerilemiş durumda.
Hafta sonunda yayımlanan anketlerde Muhafazakar Parti için tahmin edilen en yüksek oy oranı yüzde 46, İşçi Partisi için tahmin edilen en düşük oy oranı ise yüzde 33 oldu.
Siyasi gözlemciler, partiler arasındaki farkın kapanmasında Muhafazakar Partinin seçim beyannamesinde yer verdiği emeklilere yönelik politikanın etkili olduğu yorumunu yapıyor.
İktidar partisi, 100 bin sterlinin üzerinde varlığı bulunan emeklilerin, kendi sosyal bakım ücretlerini ödemesini öngören bir yasal düzenlemeye gideceğini açıklamıştı. Bir evin ortalama değerinin 200 bin sterlin olduğu İngiltere’de bu tutar, evi olan her emekli için ciddi bir ek yük oluşması anlamına geliyor.
İşçi Partisi’nin ana vaatleri arasında ise emekli maaşlarının enflasyon karşısında korunmasını sağlayan sistemin muhafazası ve emeklilere kış aylarında yakıt yardımı gibi politikalar yer alıyor.
Anketler, iki partinin emeklilere yönelik politikaları arasındaki farkın yaşlı nüfusun oy tercihlerini yüzde 28’e kadar etkileyebileceğini tahmin ediyor.
İktidar Partisi, seçim kampanyasını Başbakan Theresa May’in kişiliği üzerine kurarken İşçi Partisi, politikaları merkeze almayı tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!