Farinelli'ye "ses veren" Ragin İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Farinelliye ses veren Ragin İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2004 15:50

Hem müzik hem de sinema sanatına biraz olsun ilgi duyup da Belçikalı yönetmen Gerad Corbieu'nun "Farinelli" adlı filmini bilmeyen yoktur büyük olasılıkla. Bu filme konu olan Farinelli ya da gerçek adıyla Carlo Broschi, 1705 ile 1782 yılları arasında yaşamış çok ünlü bir opera sanatçısı. Hatta bir çoklarına göre sanat dünyasının "ilk mega starı"... Filmde Farinelli'ye 'ses veren' sanatçılardan biri olan Derek Lee Ragin, Florilegium topluluğunun 32. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında 17 Haziran'da Aya İrini'de vereceği konserin solisti.

Haberin Devamı

Farinelli, opera sanatının en büyük kastratolarından biri. Roma Katolik Kilisesi'nin 15'inci ve 16'ıncı yüzyıllarda  başlattığı bu uygulamaya göre yeteneği olan çocuklar, çok iyi bir müzik eğitiminden geçiriliyor, ergenlik döneminde seslerinin bozulmaması için de hadım ediliyordu. Bu uygulama Caffadelli ve Senesino'nun da aralarında bulunduğu bir çok ünlü sanatçının ortaya çıkmasına yol açmıştı.

Bu kastratoların en ünlüsü olan Farinelli,  Belçikalı yönetmen Corbiau'nun filmiyle yeniden gündeme gelmişti.

Handel, Mozart ve Gluck gibi bir çok ünlü bestecinin hayranlığını kazanan Farinelli, 3 buçuk oktavlık sesiyle, bir notayı, bir dakikadan daha uzun süre seslendirebiliyordu.

Müzik eleştirmenleri tarafından "bütün zamanların en iyi şarkıcısı" olarak nitelendirilen Farinelli, şöhret basamaklarını ülkesi İtalya'nın Napoli kentinde tırmanmaya başladı. Daha sonra da adını bütün Avrupa'da duyurdu.

Haberin Devamı

Küçük yaşta mahrum bırakıldığı cinselliği tam olarak yaşayamamanın hüznünü sesine yansıtan Farinelli, müzikle terapi konusunda da uzmandı. Bir süre onu maiyetine alan  İspanya Kralı Philip'in içine düştüğü derin depresyon ve melankoliden onun sesi sayesinde kurtulduğu biliniyor.

Henüz 32 yaşında, ününün doruğundayken sahnelerden ayrılıp sadece Krallar için söyleyen Farinelli, 1782 yılında yaşama veda etti.

İKİ AYRI SESTEN TEK SES

32.Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin konuklarından Derek Lee Ragin, Farinelli filminde bu ustanın aryalarını seslendiren sanatçılardan biri. Kontrtenor olan Ragin'in sesi ile soprano Ewa Godlewska'nın seslendirdiği aryalar İsviçre'de özel bir teknik çalışmayla tek bir ses haline getirilip filmde Farinelli'nin sesi olarak kullanıldı. 

Bu yıl "Barok Müzik" ana teması çerçevesinde düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin konuklarından Florilegium'un 17 Haziran'da Aya İrini'de vereceği konserin solisti filmde Derek Lee Ragin. Konser programında Vivaldi, Haendel ve Telemann'ın eserleri yer alıyor. Konserin başlama saati 20:00.

ÖNEMLİ ORKESTRALARLA SÖYLEDİ

Haberin Devamı

Boston Senfoni, Londra Filarmoni, Monteverdi Korosu ve Orkestrası, New York Filarmoni, Florilegium ve Amerikan Bach Solistleri gibi saygın müzik topluluklarıyla ve ünlü şeflerle dünyanın en önemli müzik merkezlerinde birçok konser veren Derek Lee Ragin günümüzün en önemli kontrtenorlarından biri olarak kabul ediliyor.

Salzburg, Schleswig-Holstein ve daha birçok prestijli festivale katılan Derek Lee Ragin, Bernstein’ın Chichester Psalms ve Missa Brevis kayıtları ile 1995 yılında Grammy Ödülü’nü aldı. Gramophone ve Purcell-Britten Ödülleri’nin de sahibi olan Derek Lee Ragin’nin dünya çapında tanınması ise 1990’larda çevrilen ünlü kastrat şarkıcısı Farinelli’nin yaşamını konu alan “Farinelli, Il Castrato” adlı filmle oldu.Film, 1995 yılında “En İyi Yabancı Film” dalında Altın Küre Ödülü’nü alırken, bir yıl sonra Derek Lee Ragin ve Ewa Mallas-Godlewska’nın seslendirdiği aryalardan oluşan filmin müziği Cannes’da “Altın Plak Ödülü”ne layık görüldü.

Haberin Devamı

GENÇ BİR TOPLULUK

İngiltere’nin genç ama en saygın barok orkestralarından biri sayılan Florilegium Topluluğu 1991 yılında Ashley Solomon ve Neal Peres Da Costa tarafından kuruldu. Dünyanın belli başlı müzik merkezlerinde büyük övgüyle karşılanan konserler veren Florilegium Topluluğu Channel Classics plak firması için 14 kayıt gerçekleştirdi. Birçok önemli festivallerden davetler alan ve hemen her kıtada konserler veren topluluk, son kayıtları Telemann’ın Tafelmusik’i ile Gramophone dergisince “Editörün Seçkisi Ödülü”nü kazandı ve 2003’te Altın Diapason Ödülü'ne değer görüldü.

Florilegium ve Derek Lee Ragin konseri bilet fiyatları:
Tam 60 Milyon TL, 40 Milyon TL, 25 Milyon Tl
Öğrenci: 10 Milyon TL
Balkon:80 Milyon TL
Biletler:
www.biletix.com
www.istfest.org

Haberin Devamı

Farinelli ile ilgili yazının orijinal tam metni için:
http://www.sonypictures.com/classics/farinelli/about/ffarinelli.html


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!