Fantastik sorular

Günlük hayatta bunlarla karşılaşmayız.

Haberin Devamı

O kadar çok şeyi ‘delilik’e verdik ki, normal olmak adına hareket alanımız dapdar kaldı. Mesela geçenlerde, dışarıdan anormal görünen bir şeyin parçası oldum, yeni klibimin provası için. Zekeriyaköy’de küçük bir test çekimi yaptık. Kendimi o kadar iyi hissettim ki, akşama doğru eve dönerken, affedersiniz ama tamı tamına ruhum gaz çıkarmış gibiydi. Hani derler ya, ‘bugün işinize değişik bir yoldan gidin’ falan gibi şeyler... Hakiki bir ‘delilik’, insanı normaline getiriverir. Bunu aklımda tutayım, kendimi bırakayım. Unutmayayım, neyin delice neyin normalce olduğu, tamamen insan uydurması. Nil sana söylüyorum, okurum sen anla.
Fantastik soru meselesi de, hep bundan çıktı. Birbirimize sürekli aynı şeyleri soruyoruz: “Naber, iyi misin, hava nasıl, ne yaptın, niye yaptın” gibi. Hepimiz bunlara benzer cevaplar verip, hem kendimize hem birbirimize hem de hayata sonunda şunu soruyoruz:
Eee?
Bu tek harfli soruların, en sevilmeyeni. TED konferansına gitmeden önce, internette, bana bugüne kadar sorulmuş en kazık ve gıdıklayıcı soruları cevaplamak durumunda kaldım. Mesela: “Bize, yayılmaya değer bir fikir söyleyin” gibi. Ki, inanın ne cevap verdiğimi hatırlamıyorum. ‘Ama merak ettiğim bir şey’, ‘sinekler ve çeşitli kanatlılar neden ışığa uçar?’dı. Ki, inanın hâlâ merak içindeyim.
Son zamanlarda okuduğum ya da duyduğum, bazı fantastik soruları yazıyorum. Birazdan aşağıya dizilecekler ve sizden hep bir cevap bekleyecekler.
En son sildiğin kelime hangisi?
Gerçekleşmemiş projelerin neler?
Bir sanat eserini, bir filmi, kitabı, çorbayı, şarkıyı ya da yürüyüşü iyi yapan nedir?
Eğer hapse atılsaydın, suçun ne olurdu?
Kendine sormak istediğin soru ne?
Sana kendini en güvende hissettiren, günlük ritüelin nedir? Ve neden?
Arka bahçene, 90 yaşında açılmak üzere bir zaman kapsülü koysan, içine koyacağın beş şey ne olur?
Başkaları için önemli olmayan ama senin için önemli olan şey ne?
Senin için önemli olan ama başkalarının umursamadığı şey ne?
Niye buradayız?
Evet, evet, sizden hep bir cevap bekleyecekler...

Yazarın Tüm Yazıları