'Faizlerin düşmesi için bankalar operasyonel yükleri azaltmalı'

Güncelleme Tarihi:

Faizlerin düşmesi için bankalar operasyonel yükleri azaltmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 12:35

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye'de nominal faizlerin yüksek olduğunu, faizlerin düşmesi için bankacılık sisteminin operasyonel yüklerini azaltması ve bireysel anlamda da yükleri doğru yönetmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Aydın ayrıca kamusal yükler de makul düzeye çekilirse faiz oranlarını da aşağı çekebileceklerini, siyasi ve ekonomik istikrarın da buna yardımcı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı bir açıklamada faizi düşürme konusunda devlet bankalarının bile ciddi bir tutuculuk içinde olduğunu, yüksek faizle kredi verilmesi nedeniyle yatırımların yürümediğini ancak bu şekilde devam etmeyeceklerini ve faiz sorununu çözeceklerini söylemişti. Erdoğan Türkiye'de en çok finans sektörünün kar ettiğine dikkat çekerek, "Peki yatırımlarda niye sıkıntımız var? Sen kalkıp da bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez, durur. Olay bu. Ama hâlâ bunu anlatamıyoruz... Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk, ciddi bir muhafazakarlık içindedir. Onun için Başbakan ile konuştuk, dedik ki bunu konuşmamız lazım. Bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz. Bunu bir tabu haline getiremeyiz, bunu çözmeye mecburuz" demişti.

Haberin Devamı

BloombergHT'nin düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Aydın, Türkiye'de nominal faizlerin yüksek olduğunu, vatandaş olarak da TBB başkanı olarak da faiz seviyelerinin durumuna karşı olduğunu söyledi.

"Türk bankacılık sistemi hiç para kazanmasa, bizim mevcut faiz oranlarının aşağı seyri 200 baz puan oluyor; bu yükü oluşturanlardan birisi kamusal yük" diyen Aydın, "Faiz oranlarının aşağı çekilmesi için operasyonel yüklerin aşağı çekilmesi bize düşen ödev; bu operasyonel yüklerin doğru yönetilmesi lazım, bu konuda bankacılık sistemi çok bireysel davranıyor" diye konuştu. Aydın şöyle devam etti:

"Bankalar birlikte operasyonel yükleri azaltabilir, bireysel anlamda da bu yüklerin doğru yönetilmesi lazım. Eğer operasyonel yükleri doğru yönetir, kamusal yükleri makul düzeye çekersek faiz oranlarını aşağı çekebiliriz; siyasi ve ekonomik istikrar da buna yardımcı olur."

Düşük faiz ortamının bankacılık sektörü ve Türkiye için iyi bir seçenek olduğunu belirten Aydın, "Daha düşük faizli bir ekonominin Türk bankacılık sisteminde olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Aydın Türk bankacılık sisteminin rekabet edeceği bölgelere gitmeye devam edeceğini, özkaynak getirisinin bugünkü yapısı ile bankacılık sistemine talebin devam edeceğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!