Faizler yüzde 110'un altında

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda şubat enflasyonun düşük çıkacağı beklentileri ile dün bahar havası esti. Gün boyu düşük enflasyonu satın alan borsa, yüzde 2.6 oranıda prim yapatı. Piyasalarda dünkü en önemli gelişme ise bono faizlerinin yüzde 110'un altına inmesiydi.

Piyasalarda bahar havası esmeye devam ediyor. Hafta başında sert sayılabilecek bir kár realizasyonu ile karşılaşan borsa dün şubat ayı enflasyon rakamlarının düşük çıkacağı beklentisi ile tekrar yükselişe geçerken, faizlerdeki düşüş de hızlandı.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), yıllık bazda yüzde 50'nin altına gerileyen enflasyon rakamlarını dün akşam üzeri, piyasaların kapanmasından sonra açıkladı. Fakat gerek borsada gerekse faiz cephesinde, gün boyu enflasyona ilişkin beklentiler hissedildi.

Şubat ayı enflasyon rakamlarının düşük çıkabileceği beklentisi nedeniyle bono oranları dün uzun bir aradan sonra yüzde 110'nun da altına indi. Bir kaç hafta öncesinde, yüzde 115'lik seviye dip nokta olarak değerlendirilirken dün yeni olumlu beklentilerin etkisiyle bono faizleri çeşitli vadelerde yüzde 108'e kadar düştü. 9 Şubat 2000 vadeli tahvilin faizi ortalama yüzde 109.55'e geriledi. Bugün valörlü işlemlerde oranlar yüzde 108.7 oldu.

Yüzde 110 direncini kıran bono faizlerinde, yeni direnç noktası olarak yüzde 105 gösteriliyor. Gecelik faizler ve repo oranları dageriledi. gecelik repolar, 4 puna düşüşle, yüzde 72'ye indi.

DÖVİZDE SATIŞ

Döviz cephesinde de satış vardı. Döviz interbankında, yabancı ağırlıklı olduğu tahmin edilen satışları, yine Merkez Bankası karşıladı. Merkez Bankası dün de piyasaya, dolar alarak alarak müdahale etti.

Borsa cephesinde de önceki günkü yoğun satış baskısı, enflasyondaki düşüş beklentisine paralel dün sabah açılıştan itibaren tersine döndü. açılışta başlayan alım dalgası, ilk seansın sonuna kadar devam etti. Böylyece endeks, ilk seansı tam 151 puanlık artışla, 3 bin 969 puandan kapattı. Hisseler ilk seans sonunda yüzde 3.9 oranında prim yaptı.

İkinci seansın açılışında ise uluslararası derecelendirme şirketi DCR'ın bankaların notunu düşürdüğü yolundaki açıklaması ile özellikle finans sektöründeki hisselerde satışlar geldi. Ardından primli hisselere de yansıyan satış dalgası ile endeks ilk senastaki değerinin altına geriledi. Kırık not açıklamalarının etkisiyle satış dalgası ikinci seansın ortalarına kadar devam etti. Ardından kapanışa doğru tekrar enflasyon beklentilerinin etkisiyle borsada alımlar geldi. Borsa günü ilk senastaki değerinin altında olmakla birlikte 3 bin 900 puanın üzerinde, 3 bin 916 puandan tamamladı.

Piyasalar kapandıktan sonra açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek yansıması bugün kendini hissettirebilir. Yüzde 50'nin altına inen enflasyon morali ile borsa bugün ilk seansta 4 bin puanı aşabilir.



Yazarın Tüm Yazıları