Faiz korkusu azaldı dolar düşüyor / (Dolarda son durum)

Güncelleme Tarihi:

Faiz korkusu azaldı dolar düşüyor / (Dolarda son durum)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 09:17

ABD tarım dışı istihdam verisinin geçen hafta beklentilerin altında kalması Fed'den Eylül'de bir faiz artırım beklentilerini ötelemesiyle dolar/TL'de Cuma günü başlayan aşağı yönlü seyir devam ediyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta 2.95'in üzerinde işlem gören dün akşam saatlerinde 2.93 civarında olan dolar/TL bu sabah 08.46'da 2.9215/2.9220 seviyesinde bulunuyor.

Dün akşam saatlerinde 3.1120 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1048/3.1055; 3.29 civarındaki euro/TL ise 3.2880/3.2890 seviyesinde bulunuyor.

FED'DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ DÜŞÜYOR

ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü verilerinin beklentilerden daha zayıf çıkmasının ardından zaten düşük olan Fed'in Eylül'de faiz artıracağı beklentilerinin daha da düşmesiyle beraber dolar geniş bantta değer kaybetti.

San Francisco Fed Başkanı John Williams dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Fed'in ABD tarihindeki en yavaş faiz artış yolunu izlemesinin muhtemel olduğunu belirtti. Bu açıklamalar gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazancını destekledi.

Haberin Devamı

Piyasaları dün destekleyen bir başka gelişme ise Merkez Bankası'nın (TCMB) attığı bazı adımlar oldu. TCMB dün TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken, Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM) katsayılarında da bazı artışlar yaparak piyasaya yaklaşık 1.2 milyar TL ve 670 milyon dolar likidite sağlanacağını açıkladı.

PİYASA NE DİYOR?

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, "ABD'de arka arkaya gelen olumsuz makroekonomik veriler acaba gerçek bir yavaşlamayı mı yansıtıyor ya da Ağustos ayına yönelik geçici bir duruma mı işaret ediyor? Önümüzdeki günlerde hep bu soruya cevap arayacağız zira buna vereceğimiz cevap kalıcı bir ivme kaybı olduğu hususunda birleşirse bunun piyasa yansıması da sert olabilir. Bu durumda, Fed Başkanı Yellen'in son sunumunda belirttiği üzere yeni bir niceliksel genişleme dahi gündeme taşınabilir. Bu da finansal varlıkların yeniden fiyatlanmasını beraberinde getirecektir ki bu ortamda USD'de anlamlı bir değer kaybı beklemek doğru olacaktır. Aksi durumda, yani bu zayıflığın Ağustos'a özgü bir mevsimsellikten kaynaklandığına kanaat getirilirse Aralık ihtimalini yeniden yüksek sesle tartışmaya koyuluruz. Bu kapsamda net bir cevap verebilmemiz adına bir süre beklememiz gerekebilir. En az bir ay gibi... Makul sayıda veri görebilmek adına... Bu kapsamda, ABD'de bu gece saatlerinde yayımlanacak ve 20-21 Eylül'deki Fed faiz toplantısı için referans rolü oynayacak Beige Kitabı açıklanıyor. Bu kitapta bölgelere ilişkin değerlendirmeler olumlu mu geliyor yoksa son veriler gibi ivme kaybını mı gösteriyor sorusuna cevap arayacağız. FED'in politika duruşunun gevşeyebileceği bir ortamda FED'in en şahin üyesi George'in bugün yapacağı konuşma da önemli olabilir. Bu cepheden gelecek haberler finansal piyasaları hareketlendirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

BONO GETİRİLERİNDE DÜŞÜŞ ENFLASYON SONRASI DA DEVAM EDİYOR

Beklentilerin altında gelen Ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından tahvil bono getirilerinde başlayan düşüş eğilimi de küresel piyasalardaki iyimserlikle birlikte devam ediyor.

Enflasyondaki düşüşün TCMB'nin faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği beklentisi özellikle kısa vadeli tahvil getirilerinde daha belirgin bir düşüş eğilimini beraberinde getiriyor.

TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.64, valörde son işlem yüzde 9.61 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 8.88 oldu.

Haberin Devamı

Enflasyonun Ağustos'ta gıda ve giyim öncülüğünde beklentilerin üzerinde düşüşle yıllık yüzde 8.05'e gerilemesi TCMB'nin altı aydır üst üste devam ettirdiği koridorun üst bandındaki faiz indirimlerine devam etmesi için elini kuvvetlendiriyor.

Analistler ve ekonomi yetkilileri hem manşet enflasyon hem de çekirdek enflasyondaki yükselişlerin ardından Ağustos'ta yaşanan düşüş eğiliminin TCMB'nin ölçülü olarak nitelendirdiği 25 baz puanlık faiz indirimlerine en azından bir ay daha devam etmesinin önünü açabileceğini öngörüyorlar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!