'Faiz konusunda devletin bankaları dahi ciddi tutuculuk içinde'

Güncelleme Tarihi:

Faiz konusunda devletin bankaları dahi ciddi tutuculuk içinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 13:48

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faizi düşürme konusunda devlet bankalarının bile ciddi bir tutuculuk içinde olduğunu, yüksek faizle kredi verilmesi nedeniyle yatırımların yürümediğini ancak bu şekilde devam etmeyeceklerini ve faiz sorununu çözeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan AKP genel merkezinde genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası'nın enflasyonda ilgili söylemlerinin tutmadığına da dikkat çekerek, bankanın "yanlış yolda" olduğunu, bankaya müdahale edilmediği için faizin ev enflasyonun bu noktada bulunduğunu belirtti.

"Faizin sebep enflasyonun netice olduğu kanaatindeyim" diyen Erdoğan, "Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon hıyarmış, salataymış, bunlardan kaynaklan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir, faiz. Bunu öğreneceksiniz" dedi.

Ekonomik gelişmelerin dünyadaki trendlerin de enflasyonun faizin ana sebebi olduğunu teyit ettiğini belirten Erdoğan, "Bir şeyi anlamıyorlar, anlamadıkları şu; faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Faiz lobisi bunu düşürür mü? Tabii ki düşürmeyecek. Şu anda bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü, onlar götürüyor parayı" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Peki yatırımlarda niye sıkıntımız var? Sen kalkıp da bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez, durur. Olay bu. Ama hâlâ bunu anlatamıyoruz... Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk, ciddi bir muhafazakarlık içindedir. Onun için Başbakan ile konuştuk, dedik ki bunu konuşmamız lazım. Bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz. Bunu bir tabu haline getiremeyiz, bunu çözmeye mecburuz."

Geçmişte faizi düşürdüklerinde enflasyonun da tek haneye geldiğini belirten Erdoğan, "Bakın faiz tekrar çıkmaya başladı, ve enflasyon da bakın çift haneliye doğru yine gidiyor. Merkez Bankası ne diyor? TCMB diyor ki yıl sonu itibarıyla şu olacak diyor. Ne oldu? Kaç kere revize ettiniz. Söyledikleriniz hiç biri tutmuyor ya, tutmaz yanlış yoldasınız. 'Efendim merkez bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin (diyorlar).' Tamam da müdahale etmediğimiz için zaten bu hale geliyor. Tablo ortada" diye konuştu.

DÖVİZ KISA SÜREDE NORMAL SEYRİNE KAVUŞUR

"Ekonomide de açık bir operasyonla karşı karşıya olduğumuz aşikardır" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de hamdolsun karşı karşıya değiliz. Hiçbir rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinlik kısa sürede normal seyrine kavuşacaktır. Dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağını, kurun tekrar kendi seyrine döneceğine inanıyorum."

Önümüzdeki yıl mali disiplinin elden bırakılmayacağını da ifade eden Erdoğan, "2018 yılı için mali disiplini elden bırakmayacak ancak ekonomiyi de çok fazla sıkmadan, daraltmadan, milletimize ve özellikle yatırımcılarımıza nefes aldıracak bir orta yolu bulmak zorundayız. Ülkemizi ekonomik olarak sıkıştırmak isteyenlere vereceğimiz en güzel cevap; üretimi, yatırımı, ihracatı gerçek anlamda destekleyecek bir politika uygulamak olacaktır. Bu konuda ilgili bakanlıklarımızın, kurumlarımızın şimdiden sıkı bir çalışma yapması gerekmektedir" dedi.

BAKMADAN GEÇME!