"Faiz artışından ziyade mesajların tonu fiyatlanacak"

Güncelleme Tarihi:

Faiz artışından ziyade mesajların tonu fiyatlanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 09:12

"Faiz artışından ziyade mesajların tonu fiyatlanacak"

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA)- AMERİKA Merkez Bankası'nın (FED) yarın akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, FED’in faiz artışının beklendiğini ancak verilecek mesajların tonunun fiyatlanacağını söyledi. Tufan, FED’in kararının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) da politikalarını etkileyebileceğini belirtti.

FED yarın akşam faiz kararını açıklayacak. açıklama sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen, basın toplantısı düzenleyecek. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan FED'in faiz kararı öncesinde açıklamalarda bulundu. Piyasaların FED’in faiz yükseltme ihtimalini fiyatlamış olsa da bu toplantı da önemli bilgiler elde edileceğini aktaran Tufan, "Özellikle FED üyelerinin yıl boyunca kaç tane faiz artışı olabileceğine yönelik beklentiler takip edilecek. FED üyeleri mart ayında açıkladığı nokta tahminlerde (Dot-Plots) yıl boyunca üç faiz artışı olabileceğine işaret etmişti. Bu toplantı da üç veya daha fazla faiz artışı olacak mı piyasaların takibinde yer olacaktır. Öte yandan büyüme ve enflasyon rakamlarına yönelik tahminlerde açıklanacak" dedi.

"FED’İN BU TOPLANTIYI PAS GEÇMESİ DE OLASI"

Düşük bir ihtimalde olsa FED'in faizi yükseltmeyebileceğini bildiren Tufan, "Piyasaların FED’İn faiz yükseltme ihtimalini kesin gözüyle baksa da son zamanlar da açıklanan enflasyon ve birkaç öncü verinin beklentilerin aşağısında kaldığını görüyoruz. Özellikle enflasyon oranında yaşanan yavaşlamayı FED üyelerinin ne kadar dikkate alacağı önemli olacak. Eğer FED üyeleri enflasyonda yaşanan yavaşlamanın kalıcı ve devam edebileceğini düşünürse düşük bir ihtimal de olsa FED’in bu toplantıda faiz yükseltmediğini görebiliriz. Böyle bir senaryo doların küresel anlamda değer kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Aynı zamanda FED’in bilanço küçültmeye yönelik söylemleri de belirleyici olacak. Piyasalar FED’in yıl sonuna doğru bilançoyu küçültmeye başlayacağını bekliyor. Bu toplantı FED’in bu konuya açıklık getirmesi için iyi bir fırsat olabilir" diye konuştu.

"FED KARARI TCMB’NİN SÖYLEMLERİNİ ETKİLEYEBİLİR"

 FED toplantısı şüphesinin TCMB kararını etkileyeceğini vurgulayan Tufan, " FED faiz artışı gerçekleştirse bile TCMB’nin faiz oranlarında değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Mevcut konjonktür de TCMB, geç likidite penceresi faiz oranında fırsat bulması halinde indirime gidecek bir politikaya yönelmeye başlayabilir. Başka bir senaryo olan FED’in faiz yükseltmemesi veya güvercin mesajlar vermesi halinde faiz indirim sürecini hızlandırabilir" ifadelerini kullandı.

"TOPLANTIDAN ÇIKAN MESAJLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ OLACAK"

Piyasaların uzun süredir fiyatlamaya dahil ettiği Fed’in faiz yükseltmesi hamlesinden ziyade bu toplantıdan çıkacak mesajların oldukça önemli göründüğünü dile getiren Tufan,  "Önümüzdeki aylarda FED’in faiz adımlarını daha agresif atabileceği ya da bilanço küçültme sürecinin daha yakın vadede başlayabileceği gibi şahin tonda mesajlar para birimlerini dolar karşısında sert değer kaybettirebilir. Tam tersi Fed’în bozulan istihdam verileri veya istenen seviyeye gelmekte zorlanan enflasyon oranları gibi nedenlerle güvercin mesajlar vermesi, bu toplantıda faiz artışı gelse dahi doları zayıflatabilir. Dolar TL FED’in güvercin tonda mesaj vermesi haline 3.50 destek bölgesi kırılarak 3.4750-3.4500 bölgesi gündeme gelebilir. Benzer şekilde BİST 100 endeksinin güvercin tonda mesajlar gelmesi halinde 100 bin seviyesinin üzerinde yeni rekorlar görmek sürpriz olmaz.Ancak, FED yıl boyunca üç veya daha fazla faiz artışı olabileceğine yönelik mesajlar vermesi halinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin yıl başında bu güne kadar primli seyrine bir ara vermesine neden olabilir" diyerek sözlerini tamamladı.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!