Fair-play masalı!

Güncelleme Tarihi:

Fair-play masalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1999 00:00

Devrim SAĞIROĞLU
Haberin Devamı

Keşke ‘‘zapping’’ yapmasaydım.. Sinirlerim, belki bu kadar bozulmayacaktı. Kanal 6 televizyonuna takıldım kaldım. Muhabirler, maçın bitiminde Samsunsporlu Vural'ın duygularını öğrenmek istiyor ve kendisine ‘‘Metin'in ayağının kırıldığını’’ söylüyorlar. Vural'ın, gayet pişkin bir ifadeyle yaptığı açıklamaya bakın: ‘‘Öyle mi olmuş? Şimdi sizden duyuyorum. Futbolda böyle şeyler olur. Üzgünüm!’’

Adamın özürü, kabahatinden büyük.. İnsan, sedyeyle dışarıya gönderdiği bir futbolcunun durumunu daha önceden sormaz mı? O ana kadar hiç merak etmez mi? 31 yaşında, onur mücadelesi veren bir oyuncunun futbol hayatını bitirmiş, ne gam? Beyefendide üzüntünün zerresi yok.. ‘‘Su testisi su yolunda kırılır’’ arslanım Vural! Sen bu yolda devam et.. Bir de kaptanın Ercan var.. İkiniz birbirinize ne yakışıyorsunuz, bir bilseniz.. O kaptanın, ekranda hakeme küfrediyor. Gördüğü sarı ve kırmızı kartların hesabı tutulamaz.. Trabzon maçında yaptığı centilmenlik dışı hareketler, hafızalardan henüz silinmemiş. Sıkı dur. Biz, buna bir de Fair-Play ödülü vermişiz. Yakında bir tane de sana vermeliyiz ki, diğer arkadaşlarını teşvik edelim! Sana, centilmen kaptanına ve arkadaşlarına tebrikler.. ‘‘Herşeyim bitti’’ diye bağıran Metin Diyadin'in çığlıklarını, bu güzel koro eşliğinde marş haline getirirsiniz artık!

Fenerbahçe, kan ağlıyor.. Çalışkan, kaliteli ve örnek bir sporcusunun ayağı kırıldığı için.. Ancak o da unutuyor, İstanbulsporlu Güven'in ayağının nasıl kırıldığını.. Aynı, Vural gibi davranan futbolcusu Mustafa Doğan tarafından.. Al birini, vur ötekine!

Neredeydin Arıca?

Bizde bu kafa oldukça, daha çook Fair-Play masalları dinleriz.. Arsenal Teknik Direktörü Arsene Wenger, İngiltere Federasyon Kupası eleme maçında, sakatlıktan sonra oyunu başlatan futbolcusunun topu Sheffield United'li oyuncuya vereceği yerde, arkadaşına kullanması ve bu akında gol atmasını kendine yedirememişti. Bu golle maçı kazanan Arsenal'in teknik direktörü, kulübü adına Federasyon'dan özür dileyerek, müsabakanın tekrarını istemiş ve dileği kabul edilmişti. Benzeri olay, geçtiğimiz sezon Ankara'da Ankaragücü-Çanakkale Dardanel maçında gerçekleşmiş ve başkentin sarı-lacivertli ekibi ‘‘centilmenlik dışı’’ bir golle sahadan galip ayrılmıştı. O tarihlerde Dardanel'in başında teknik direktör Erdoğan Arıca bulunuyordu. O zaman bas bas bağıran ve Fair-Play'den bahseden Arıca, gün geldi Göztepe'ye teknik direktör oldu. Göztepe-Kasımpaşa lig maçında auta giden topa hakem Reha Biçici ‘‘gol’’ kararı verdi. Bu golle de Göztepe, Ankaraspor'un 1 puan önünde Play-Off Grubu'na yükseliverdi. Aaa o da ne? Bizim Fair-Play'ci Erdoğan'ın sesi soluğu kesilmiş, dilsiz rolü oynuyor.. Demiyor ki, ‘‘Kasımpaşa ve Ankaraspor'a haksızlık yapıldı. Play-Off Grubu, Ankaraspor'un hakkıydı..’’ Bunu diyeceği yerde, bir de çıkmış, istifasından sonra ekranlarda boy gösterip, böbürleniyor! Çifte standardın böylesine pes doğrusu..

Eğer, centilmenlikten dem vurmak istiyor; adalet, saflık ve temizlikten bahsediyorsak, önce kendi bahçemizi temizlemeliyiz.. Şunu da hiç unutmamalıyız: ‘‘Bahçesini süpürmeyenin, çevreci görünmeye hakkı yoktur!’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!