Fabrikalarda 'pokemon' teknolojisinin ne işi var?

Güncelleme Tarihi:

Fabrikalarda pokemon teknolojisinin ne işi var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 11:54

Ahmet CAN

Haberin Devamı

"Son dönemlerin en çok sevilen oyunu hangisi" sorusunu sorsak, "Pokemon Go" yanıtını almamız sürpriz olmayacaktır. Yarım milyar kullanıcı Pokemon Go uygulamasını akıllı telefonuna indirdi ve sokak sokak gezerek Pokemon yakalamaya çalıştı. Peki oyunun bu kadar tutmasının sebebi neydi? Bu sorunun yanıtı ise hiç şüphesiz 'Artırılmış Gerçeklik' (AR). Pokemonları yakalamak için akıllı telefonların kameralarını kullanan oyun, gerçek hayatla sanal dünyayı birleştirmeyi başardı. Her ne kadar bu bir oyun olsa da endüstri dünyasında da benzer teknolojiler kullanılmaya başlandı bile... Akıllı kasklarda, akıllı gözlüklerde kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi, farklı sektörlerdeki uygulamalarıyla üretim süreçlerini hızlandırıyor, hata oranını düşüyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Fabrikalarda pokemon teknolojisinin ne işi var

Önce akıllı kaskların nasıl çalıştığını anlatalım. Akıllı kaskların sıradan kasklara göre en büyük farkı, gözlükleri. Koruma amaçlı olarak da kullanılan bu gözlüklere entegre edilmiş kamera ve projektöre benzer bir cihaz var. Kameradan alınan görüntüleri analiz eden akıllı kask, yapılması gerekenleri anlık olarak gözlüğün ön camına iletiyor. Yapılması gerekenler çalışanlara anlık olarak gösterilirken, işlemlerin doğruluğu da akıllı kask tarafından kontrol ediliyor. Akıllı kastaki kameradan alınan görüntüler ise tesislerin kontrol merkezine anlık olarak gönderiliyor.

GÖRSEL DESTEK
Artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak geliştirilen akıllı kask modellerinin ilk örnekleri şu anda uygulamaya geçmiş durumda. Katar'daki bir LNG tesisinde GE ve İtalyan VRMedia şirketlerinin geliştirdiği akıllı kask modeli kullanılmaya başlandı. Kask, günlük rutin bakımları yapan mühendisler tarafından kullanılıyor. Gerçek dünya ile sanal dünya arasında muhteşem bir bağlantı kuran akıllı kask, mühendislerin kendi gözleriyle görebileceğinden daha fazlasını gösteriyor. Bakım için gerekli dökümanlar, prosedürler, fotoğraflar, videolar ve kontrol edilecek noktaları çizimlerle gösteren içerikler akıllı kaskın gözlüğüne yansıtılıyor. Bu kask sadece görsel olarak destek vermiyor. Bluetooth bağlantısı sayesinde kontrol merkeziyle sesli olarak da görüşülebilmesini sağlıyor. Böylelikle mühendisler takım halinde de çalışabiliyor.

Fabrikalarda pokemon teknolojisinin ne işi var


3 SENSÖRLÜ

Akıllı kasklara diğer bir örnek 'Daqri' şirketinden geldi. Tasarım olarak motosiklet kasklarına benzeyen modelin ön tarafı tamamen camdan oluşuyor ve artırılmış gerçeklik için bu alan kullanılıyor. Camın arkasında ise 3 farklı sensör var. Kızılötesi, görüntü ve stereo olan bu sensörler, karanlık şartlarda bile çalışılabilmeyi sağlıyor. Örneğin; üretim tesisindeki makinelerin yağ pompasında bir sorun var. Ancak büyük makinedeki sorunun kaynağını bulmakta güçlük çekiliyor. Makinelerle bağlantılı olarak çalışan bu kasklar, size sorunun kaynağını kaskın gözlüğü üzerinden gösteriyor. Parça değişimi hakkında da bilgiler yine gözlük camında yer alıyor. Bu da hem zamandan tasarruf etmenizi hem de sorundan dolayı üretimin durmamasını sağlıyor. Kısaca Pokemon Go'da kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi sanayide de kullanılıyor. Ancak bu kez Pokemon değil, tesislerdeki sorunlar yakalanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!