Fabrika satsak tazminat ödenmiyor

Güncelleme Tarihi:

Fabrika satsak tazminat ödenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2017 09:37

Kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenme şekli ile ilgili yürütülen düzenleme çalışmalarının hızlandırılmasını isteyen Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, “Fabrikasını satsa işçisinin tazminatını ödeyemeyecek durumda olan iş adamları var. Sanayici her yıl ödeyeceği tazminat bedeli bir fonda toplanmalı” dedi.

Haberin Devamı

ÖZEL sektörün üzerindeki kıdem ve ihbar tazminatı yükünün gün geçtikçe arttığını kaydeden Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, mevcut sistemde hem işverenlerin, hem de işçinin mağdur edildiğini söyledi. Sorunun ancak yasal düzenleme ile ortadan kaldırılabileceğini kaydeden Bahar, bu konuda ciddi ve hızlı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

‘FON KURULSUN’

“Fabrikasını satsa işçisinin tazminatını ödeyemeyecek durumda olan iş adamları var” diyen Bahar, “Sanayici her yıl ödeyeceği tazminat bedeli bir fonda toplanmalı. Ancak 10 birim değil, 7 birim yatırılmalı. Yani 3 birim kar edilmeli. Aradaki açık ise fondaki parayı işleten, gerekirse özel sektöre ucuz kredi veren devlet tarafından kapatılmalı” dedi.

‘HUSUMETLER BİTER’

Haberin Devamı

Bu sistemle finansman derinliği sağlanacağını belirten Bahar, “İşçinin muhatabı devlet olursa işverenle işçi arasındaki husumetler, mağduriyetler ortadan kalkar. Tabi bu sistem başlamadan geriye dönük borçlar 3-5 yıl içerisinde eritilmeli. Ve tamamen yeni bir uygulama ile süreç dizayn edilmeli” diye konuştu.

‘İHBAR DA DÜZENLENMELİ’

İşçiye verilen ihbar tazminatlarında da sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Bahar, şöyle dedi: “İşveren ihbar ettikten sonra o işçiyi şirketinde çalıştırmak istemiyor. Bu nedenle sanayici olarak biz çok ciddi tazminatlar ödüyoruz. Üstelik İşçi hem ihbar tazminatı alıyor, hem de devletten işsizlik tazminatı alıyor.”

‘SÜREÇ HIZLANMALI’

“Biz ihbar tazminatlarından devletin ödediği işsizlik tazminatının düşülmesini istiyoruz. Böylece işçi kadar işveren de korunmuş olur. Rekabet gücü, üretim artar. Bu istihdama da yansır. Devlet bunu istiyor. Bazı çalışmalar da yapılıyor ancak bu süreç hızlanmalı. Biz konuyu yakından takip ediyor, fikirlerimizi aktarıyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!