F1 pilotunun hayatını kurtaran ekipmanlar

Güncelleme Tarihi:

F1 pilotunun hayatını kurtaran ekipmanlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

Formula 1’de pilotların üzeri adeta ’robocop’ gibi kıyafetlerle doludur. Pilotların üzerine giydiği bu kıyafetler onların ters giden bir durumda hayatını korumakla görevlidir. Peki, bir Formula 1 pilotunun üzerine neler giydiğine bir göz atmak ister misiniz?

HANS Sistemi: (Head And Neck Support- Baş ve Boyun Desteği)

2003 sezonundan beri zorunlu olan ve kaza anında pilotun başını destekleyerek direksiyona çarpmasını önleyen bu sistem, boyun omurlarının zedelenme ve kırılma riskini azaltıyor. Her takım FIA’nın (Uluslararası Otomobil Federasyonu) son derece katı olan yönetmeliği doğrultusunda kendi HANS sistemini geliştiriyor.

Kulaklıklar: Kulak kalıbı alınarak ses geçirmez maddeden üretilen kulaklıklar ve çenelikte bulunan entegre mikrofon, pilotun, kaskını kapattıktan sonra, mühendislerle temas halinde kalmasını sağlar.

Kask: Karbon-kevlar ve polietilenden üretilen kask, saniyenin altıda bir süre içinde 300 ila 400 G’lik çarpmalara ya da, 45 saniye boyunca 800° C’lik alevlere dayanacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Kaskın siperi, saatte 500 kilometre hızla bir çarpmaya dayanabilecek kapasitede olmalıdır.

Eldivenler: Alev almaz Nomex kumaştan yapılan eldivenlerin avuç içi bölgesi deri ile takviye edilerek direksiyon tutuşu iyileştirilmiştir.

İç çamaşırlar: Alev almaz kumaştan üretilen iç çamaşırlar, yangın halinde başın, yüzün ve vücudun yanıklara karşı korunmasına katkıda bulunur.

Tulum: Birçok kat yanmaz Nomex kumaştan üretilen tulum, yakıttan kaynaklanan bir yangın halinde, 12 saniye boyunca 700 derecelik hidrokarbür yangınlarına karşı koruma sağlar.

Botlar: Deriden üretilen ve Nomex kumaştan takviyeler eklenen botlar, ayakları ve bileği çarpmalara ve yangına karşı korur. Kauçuk tabanlar, pedalların kusursuz biçimde kavramasını sağlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!