F.Bahçe ve R.Madrid

Real Madrid, Makelele'yi Chelsea'ye verdi. Chelsea, İngiltere'de şampiyonluğa oynuyor. Yıldızlarla dolu orta sahasından bir ismi gönderen Real Madrid'in hali ortada. Fenerbahçe de orta sahasını kuramıyor.

* F.Bahçe'de Daum, Tuncay'ı menajerine gösterdiği tepki için oynatmıyor olabilir mi? Tuncay'ın gösterdiği tepkiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Tuncay'ın
tepkisinin güzel olarak değerlendirilecek bir yanı yok. Daum'un da dediği gibi, bir futbolcu oyundan alındığında tepki gösterir, ama elindekini atması gerekmez. Tuncay iyi oynamadı, ama ilk çıkacak adam o değildi. Selçuk kötü oynadı doğru, ama ilk çıkacak o da değildi. En azından iyi niyetiyle savaşıyordu.

Daum'un yaptıklarını ve tutumunu anlayamıyorum. İlk çıkması gereken adam, eğer bu oyuncu ileriden biriyse Serhat'tı. Kötü günündeydi, iyi değildi, her topu rakibe kaptırıyordu. Bu tarzda bir oyuncu 70-75 dakika oynayabiliyorsa, Mehmet Yozgatlı gibi kenarda oturanlar da biraz rahatsız olabilirler.

Kaderiyle oynayamaz

Şunun da altını çizmek istiyorum. Bir antrenör ona buna kızıp futbolcu oynatmama lüksüne sahip değil. Koskoca bir takımın kaderiyle oynayamaz. Öyle yapmak istiyorsan, bir kulüp satın alır ve istediğini oynatır, istediğini oynatmazsın. Takımlar antrenörlerin çiftliği değildir ve onların görevi futbolcuyu en iyi şekilde hazırlayıp oynatmaktır. Antrenör futbolcuya, futbolcu da antrenörüne kin ve nefret besleyemez. Ayrıca Tuncay'ın menajeri Erdinç yaklaşık 3 ay önce konuşmuştu.

Daum'un Anelka'yı Samsun'da sahaya sürmesi hataydı, ama yanlışlarından bir tanesi de sakatlıktan yeni çıkmış Kemal'i oyuna almasıydı. Sakatlıkta çıkan oyuncular 2-0 veya 3-0 gibi skorlarda oyuna girirler ve rahat oynarlar. Ama Samsun'daki gibi başa baş geçen bir mücadele oyuna sürmek onu risk etmek oldu.

* F.Bahçe'nin futbolu eleştiriliyor, bunun sorumlusu sadece Daum mu? Futbolcular üzerlerine düşeni yapıyorlar mı?

Daum
'un kesin suçu var. Çünkü hiçbir takım orta sahasız futbol oynayamaz. Bir tek orta sahada iş yapan Aurelio, o da son dönemde. Daum, Serhat'ın, Tuncay'ın orta sahaya gelip kaçacaklarını söylüyordu.

Tuncay orta sahaya yardıma gelip ileri kaçıyor, ama Serhat bunu yapmıyor. Selçuk çabuk hareket eden bir oyuncu değil. Ağır kaldığı için de geç faul yapıyor ve bunlar da arkadan oluyor. Sadece Aurelio, çabuk ve hızlı hareket edip topu kazanıyor ama diğerlerinin çoğu ayaklarındaki topu kaybediyor.

Geriye oynanıyor. Neticede ne oluyor, geriye verdiğiniz topu bu kez defans ileri şişiriyor. İlerideki adamların topa sırtı dönüktür, defans oyuncularının ise yüzleri dönük. Yüzü dönük olan defans oyuncuları daha iyi bir zamanlamayla zıplayıp topu alıyor. Bu topu kim alacak, o da yok. Bu yüzden forvete alacağın oyuncular için vereceğin paraya da yazık. Çünkü atıl olacak.

Makelele gidince

Real Madrid, Makelele'yi Chelsea'ye verdi. O Chelsea, şimdi İngiltere Premier Ligi'nde şampiyonluğa oynuyor. Yıldızlarla dolu orta sahasından bir ismi gönderen Real Madrid'in hali ortada. Orta sahada topu kullanan yine yıldızları var, ama hiçbiri Makelele değil. Makelele şu anki Real Madrid'in kadrosunda olsa, takımdaki yıldızlar daha fazla randıman verecekti.

Ayrıca F.Bahçe her maça stresli çıkıyor. Bu yüzden de rakibine üstünlük sağlayamıyor. Rahat olmayan takım da kalitesini gösteremez. Psikolojik olarak hazır değiller demek ki. 8 milli oyuncusu var, sahasında ve kendi seyircisi önünde oynuyor, ama maçın hakimi değil. Bu düzeni kuran antrenörde bir şey var. Birşeyleri yanlış yapıyor demek ki. Yanlışını da söylüyoruz, orta sahasını kuramıyor. Topa hakim olmayınca da futbolcular yeteneklerini gösteremiyor. Ama o hala bildiğini okuyor.

Daum Anelka'da yanlış yaptı!

* Anelka'nın Samsun maçında kısa süreli performansını değerlendirdiğinizde yorumunuz nedir? F.Bahçe'ye yararlı olabilecek bir futbolcu mu?

Anelka, F.Bahçe'ye yararlı olacak bir futbolcu. Yalnız Anelka'nın iyi olması kadar, onun yanında, orta sahada iyi oyuncular lazım. Bunu yapacak F.Bahçe'deki tek adam da Alex. O da fazla koşan bir oyuncu değil, ama topu nereye vereceğini iyi biliyor. Tabii bir tek Alex'le de olmuyor. Diğer oyuncular da ona eşlik etmeli. Yalnız Daum'un Anelka'yı Samsun'da ikinci yarıda oynatması hataydı.

Eğer ona ikinci yarıda görev verecek kadar güveniyorsan, ilk 11'de sahaya sür. Ayrıca ilk maçını Fenerbahçe seyircisi önünde oynaması fevkalade olurdu. Müthiş seyirci atmosferi Anelka üzerinde de farklı etki yapabilirdi. Daum bu konuda büyük yanlış yaptı.

Rıza Beşiktaş'ı DEĞİŞTİRDİ

* Rıza Çalımbay'ın gelmesiyle Beşiktaş nasıl bir takım oldu?

G.Birliği
karşısında farklı bir Beşiktaş gördüm. G.Birliği de bir karakter ve mücadele gücü kazanmış, eski G.Birliği olma yolunda. Ama Beşiktaş, eski Beşiktaş değil. Rıza Çalımbay, Ronaldo'yu takıma koymuş, geride bir garanti.

Kaleci o takımın kalecisi Cordoba. Dünyanın her yerinde oynayacak kaleci, Del Bosque döneminde 6 ay yedek bekledi. Forveti de düzgün Beşiktaş'ın. Devre arasında alınan Koray da yerine oturmuş. İyi bir kadro ve oyuncuların kapasitesine göre bir sistem kurmuş Rıza. Beşiktaş, Sergen'i de forma sokarsa -ki Tümer zaten çok iyi durumda- o zaman kalitesi daha da yükselecek.

Polemikleri bir kenara bırakmalı

* G.Saray bu kadrosuyla ve yaşanan iç çekişmelerle bu yarışı nasıl bitirir?

Futbolda
son ana kadar hiçbirşey belli olmaz. G.Saray ligi birinci de bitirebilir, üçüncü de. Yalnız bir krize girerseniz öyle 2-3 maçta toparlanamazsınız. G.Saray iyi gitmesine rağmen kendi içinde bir kriz yaratmaya çalışıyor. Yoksa, liderle arasında 2 puan fark var. Ayhan'ı kazandı. Ayhan hem orta sahada iyi oynuyor, hem de fizik olarak iyi ve hücuma katkısı var. Ergun da iyi duruma geldiğinde G.Saray daha iyi olacak.

Kadrosu iyi G.Saray'ın. Hagi, herkesle ve takımın üstüyle başıyla çok oynadı ama iyi bir ekip yarattı. Bu saatten sonra polemikleri bir kenara bırakmak gerek.

Türk futbolu dürüstlüğü kaybetti

* Kuddusi Müftüoğlu'nun Beşiktaş-G.Birliği maçındaki yönetimi ve eleştirilen frikikteki düdük olayı konusundaki yorumunuz nedir?

Hakem
, iki kez düdük çaldı mı, çalmadı mı bilemiyorum. O düdük sesini futbolcular daha iyi duyar. Yalnız kimsenin düdük duyup duyduğu falan da yok. Herkes oyuna devam ediyor, daha atış kullanılmadan da Tayfur topun üstüne doğru hamle yapıyor. Hakem belki burada zamanlama hatası yaptı. Ama ben düdüğü duymadım. Dürüst bir şekilde gerçeği futbolcular söyleyecek. En azından hakem söyleyecek, yanlış bir şey yaptıysa, "Yanlış yaptım" diyecek.

Herşey kötü...

Aslına bakarsanız bizim futbolda zaten hiçbir şey dürüst değil ki. TV dürüst değil. Yazarı taraflı yazıyor, dürüst değil. Hakemler 5 senedir konuşuluyor, onlar da ne yapacağını şaşırmış. Onlarda da bazıları dürüst değil. Futbolumuzda şu oldu, bu oldu diyoruz, aslında Türk futbolu dürüstlüğünü kaybetti. Kim üç kağıtçılık, popülist politika yapıyorsa onlar geçerli oluyor.

Defalarca rica ettik, söyledik; idarecilere futbolculara bağlanmayın, bunları kaldırın. Çünkü bu gibi röportajlarda ilk konuşululacak sertlik, karşı takımın sertliği dedik.

Nitekim sonuç ortada. Bakın, dünyanın hiçbir yerinde var mı böyle şeyler? Hakemin bu kadar eleştirilip, konuşulduğu bir ülke gördünüz mü? İdareci ne yapacak, hakemi suçlayacak. "Penaltımızı vermedi, sert oynadı, rakiplerimize avantaj sağladı" diyecek.

Centilmenlik mi?

Futbolcu, antrenör aynı şeyleri konuşacak, sonra kan gövdeyi götürecek. Sonra da çıkıp centilmenlikten söz edilecek. Çerçevesinde. Neyse federasyon, son kampanyasıyla ne yaparsanız yapın ama dürüst olun diyor. Malesef biz dürüst olamıyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları