F.Bahçe-G.Saray maçını yöneten dünyada her maçı yönetir

Güncelleme Tarihi:

F.Bahçe-G.Saray maçını yöneten dünyada her maçı yönetir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2013 01:28

Antalya’da hakemlere eğitim veren Uilenberg, sorularımızı yanıtlarken, “Türkiye’de büyük takımlara çok penaltı çalınıyor ama dünyada da bu böyle. Bence Türk hakemleri tarafsız” dedi.

Haberin Devamı

HAKEMLERE yönelik olarak Antalya’da düzenlenen seminerde eğitim veren UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaau Uilenberg, seminer sonrası Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Uilenberg, Türkiye liginin ve özellikle derbi maçların zorluğuna dikkat çekerken, “Türkiye’de bir maçı iyi idare ederseniz dünyada her maçı iyi idare edersiniz. F.Bahçe-G.Saray maçını yöneten bir hakem dünyada her maçı yönetir” dedi.

Uilenberg, sorularımıza yanıt verirken şöyle konuştu:

“Türkiye’de hakemlri adım adım izliyorum. Yayıncı kuruluş Lig TV’den DVD’ye çekiyorum. Kaydettiğim karşılaşmaları daha sonra tekrar izliyorum. 4 önemli maçı izliyorum. Her mücadelede eğitimcilerimiz 10-15 pozisyonu kesiyor. DVD ile bütün maçlardaki önemli 100 kadar pozisyonun analizlerini yapıyor ve ekibimizle paylaşıyoruz.”

Haberin Devamı

Alkışlar beni çok etkiledi

FIFA kokart töreninde arkadaşlarının yaşananlara tepki göstermek için alkışladığı hakem Halis Özkahya, bunun kendisini duygulandırdığını söyledi. Özkahya, konuyla ilgili arkadaşlarıyla konuşurken, “Hiç beklemiyordum. Planlansız ve doğal gelişen bir alkıştı” dedi.

/images/100/0x0/55eb12b3f018fbb8f8a945af

Bize saygıda kusur etmiyorlar!

Kadın hakemler, erkek taraftarlardan küfür duymadıklarını, futbolcuların da çok saygılı olduğunu söyledi.

HAKEM Seminerine katılan ve FİFA kokartı alan bayan hakemler, H. Tuba Tosun Ayer, Dilan Gökçek, Melis Özçiğdem, Dilek Koçbay, Seçim Demirel, Sibel Yamaç ve Belgin Kumru, Hürriyet’e konuştu. Kadın hakemler, ortak görüş olarak tribünlerden asla küfür işitmediklerini dile getirirken, “Kimseye karşı önyargımız yok.. Bu da insanlara güven veriyor. Erkek futbolcular, bize duyarlı yaklaşıyor ve itiraz etmiyorlar” dedi.,

BÜYÜKLERE HER YERDE PENALTI ÇALINIR

HAKEM uygulamasında 4’ncü hakemlerden daha çok katkı bekliyoruz. 4’üncü hakem o kadar başka işlerle meşgul ki. Futbol dışında her işle uğraşıyor. Teknik işlere bakmaktan saha içindekilere vakit kalmıyor. Oysa 4’üncü hakeme orta hakemin çok daha fazla ihtiyacı var.”

Haberin Devamı

“Büyük takımlara çok penaltı çalınıyor. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde kesinlikle aynı şeyler var. Orda da büyük takımlar penaltı alıyor söylemi var. Ancak büyük takımlar teknik kapasitesi yüksek oyuncuları nedeniyle daha fazla topla oynayıp ceza alanına giriyorlar. Türkiye’de hakemler nötr. Diğer ülkelerde ne varsa azı Türkiye’de var.”

Türkiye’deki maçlardan birini iyi yönetirseniz dünyada her maçı yönetirsiniz. Özellikle Fenerbahçe-Galatasaray maçını yöneten bir hakem dünyada tüm maçları yönetir. O kadar zorluk derecesi ve heyecanı yüksek bir maç çünkü.”

Bu sorunları 6 hakem bitirir

Tecrübeli hakem Kuddusi Müftüoğlu, “2 yıl sonra Türkiye’de hakemler  bu kadar  tartışılmayacak” dedi.

Haberin Devamı

SPOR Toto Süper Lig’de 13. sezonunu geçiren hakem Kuddusi Müftüoğlu  Antalya Mardan Oteli’nde yapılan hakem semineri sonrası sorularımızı yanıtlarken, 2012’nin Türk hakemliğinin altın yılı olduğunu söyledi.

Hakemlerin iki yıl sonra bu kadar tartışılmayacağını ifade eden Müftüoğlu ilgi çekici açıklamalarda bulundu:

“Uilenberg’in oyuncuların hakemlere baskı yaptığı şeklindeki yorumlarına katılıyorum. Futbolcuların yapmış olduğu ihlalleri cezalandırırsak bu olay ortadan kalkar.”

KARARLAR ÖN PLANDA OLACAK

”TÜRK hakemliği 2-3 yıl sonra altın yılını yaşayacak. Çünkü 6 hakem uygulamasına geçilince hakemleri konuşmayacak ve tanımayacaksınız. Onu görüyoruz. Bir hakem ne kadar tartışılır ne kadar ünlü olursa o kadar yıpratılıyor. Hakemleri artık kararları ile tanıyacaklar.”
“6 hakem olayı sahayı olduğu gibi kontrol altına alıyor. Kale arkasında olacak hakemlerin etkisi hissedilecek. Ceza alanı içinde olaylarda oyuncular hakemi görünce çekmeleri faulleri ortadan kalkacak. Yani çizgi teknololijisine hiç gerek kalmayacak.”

Haberin Devamı

En önemli olay saygı

BAŞARILI hakemlerinden Bülent Yıldırım, bir çok sorunun saygı faktörüyle aşılabilceğini söyledi. Yıldırım, “Oyunu oluşturan tüm unsurların, teknik adamlar, futbolcular, hakemler ve seyircilerin birbirlerine saygı göstermeleri en büyük dileğimiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!