F-35'imiz yok füzesi bizden!

Güncelleme Tarihi:

F-35imiz yok füzesi bizden
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2014 09:40

Türk Hava Kuvveteri'nin 2016'dan itibaren kullanacağı F-35 savaş uçaklarında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen yerli seyir füzesi SOM kullanılacak.

Haberin Devamı

Kokpit.aero'nun haberine göre SOM-J olarak adı verilen projede füzenin boyutları yüzde 25 civarında küçülecek. Uçağın gövde içindeki silah taşıma noktasına yerleştirilecek füze ile F-35'in görünürlük özelliğinin korunması sağlanacak.

OTOBÜSÜN CAMINDAN İÇERİ GİRMİŞTİ

Atış testleri Hava Kuvvetleri'nin hem F-4E 2020 hem de F-16 savaş uçaklarından başarıyla yapılan SOM Füzesi en son Konya'da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda denenmişti. SOM füzesinin B1 modeli, 300 kilometre uzaklıkta Antalya civarından uçaktan ateşlenmiş, Konya'daki atış sahasında hedef olan otobüsün planlandığı gibi üst camından girerek patlamıştı.

F-35imiz yok füzesi bizden

Haberin Devamı

MOTORUN MENZİLİ UZADI

SOM'da Fransa'dan satın alınan TRI-40 motoru kullanılıyor. Bu motor Eskişehir'deki TEI şirketi tarafından geliştirildi ve füzenin menzilinin uzaması sağlandı. Testleri süren çalışmalarla SOM 800 kilometreye ulaştı.

TÜBİTAK-SAGE yetkilileri, bu noktada kamuoyunun kafasını karıştıran konuların ortaya çıktığına dikkat çekerek "Balistik füze ve SOM mühimmatı ayrı olarak ele alınacak projeler. Her iki çalışmanın teslerinde de 800km üzeri menzile başarı ile ulaşıldı" dedi.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE TÜBİTAK-SAGE DESTEĞİ

TÜBİTAK-SAGE'nin üzerinde çalıştığı projeler hakkında Kokpit.aero'ya bilgi veren yetkili, " TÜBİTAK-SAGE olarak şuan Türk Silahlı Kuvvetlerinin mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla 60'dan fazla proje üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Kara ve Hava Kuvvetleri'nin isterlerinin karşılanması noktasında önemli mesafeler kat edildi. Kara Kuvvetlerinin uzun menzil balistik füze projesi çalışmalarında test atışları Sinop'da gerçekleştiriliyor. Deneme atışlarında 800 kilometre üzerinde menzillere ulaşıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Kara Kuvvetlerinin envanterinde yer alan Kasırga ve Yıldırım sistemlerinin geliştirilmesi hususunda da çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda ROKETSAN ile ortak hareket ediyoruz" dediler.

F-35imiz yok füzesi bizden
BU FÜZE BİZİM FÜZE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!