F-16 satışı için insan hakları rafa kalktı

Güncelleme Tarihi:

F-16 satışı  için insan hakları  rafa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 23:32

ABD Başkanı Trump yönetiminin, önceki ABD Başkanı Obama döneminde Bahreyn’e satışı dondurulan 19 adet F-16 savaş uçağının bu ülkeye satışına onay vereceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Obama yönetimi, Bahreyn’in insan hakları konusunda vaadettiği sözleri yerine getirmediği için jetlerin satışını bloke etmişti. 5 milyar dolar değerindeki dondurulan anlaşma, Bahreyn’in hava kuvvetlerindeki diğer jetlerin geliştirilmesini de kapsıyordu.  Senato’nun Dış İlişkier Komitesi’nin Başkanı Bob Corker, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın satışı tamamlamayı planladığını komiteye ilettiğini aktardı. Bu hamle, Trump yönetiminin, İran’a karşı Sünni liderlikler altındaki ülkelere destek vermeyi öncelik edindiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı. 

F-16 satışı  için insan hakları  rafa kalktı

Bahreyn’de 2011’deki Arap Baharı sırasında çoğunluğu Şii olan protestoculara, hükümet güçleri sert ve kanlı biçimde müdahale etmiş, ABD’nin müttefikleri Suudi Arabistan ve BAE de eylemlerin bastırılması için Bahreyn hükümetine takviye güç göndermişti.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Nüfusunun çoğu Şii olmasına rağmen Sünni Halife hanedanı tarafından yönetilen Bahreyn, ABD Donanması’nın 5’inci Filosu’na ev sahipliği yapıyor. Ülkede İngilizlere ait bir donanma üssünün de inşa çalışmaları var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!