Eyvah! Telefonum çalındı

Güncelleme Tarihi:

Eyvah Telefonum çalındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2016 13:18

Telefonlarımız artık bizim en önemli bilgilerimizi saklayan beyinler durumunda. Peki çalınırsa ne olacak?

Haberin Devamı

Paniğe gerek yok, doğru hamleleri yaparsanız, telefonunuzun başkalarının elinde oyuncak olmasının önüne geçebilirsiniz. iPhone ve Android akıllı telefonlarınızın konumunu belirlemek sadece birkaç dakikanızı alacak.

Telefonunuz iPhone ise, yapmanız gereken ilk iş ‘iCloud.com’ sitesine girmek. Ardından kullanıcı adınız ve şifrenizi yazın. ‘İphone’umu bul’ sekmesine tıklayın ve çalınan telefonunuzu cihazlar bölümünden seçin. Şimdi telefonunuzu uzaktan ‘Kayıp Modu’ sekmesine tıklayarak kilitleyebilirsiniz.

Telefonunuzu bir daha bulamayacağınızdan eminseniz, ‘iPhone’u sil’ sekmesini de kullanabilirsiniz. Böylece telefondaki bilgileriniz güven altına alınmış olacak. iCloud.com’da telefonunuzun nerede olduğunu görebilirsiniz. Ancak bunun için konum servisinin açık olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Android kullanıcıları ise, telefonlarının yerini belirlemek, kilitlemek ve konuşmaya kapatmak için Google’ın  ‘Android Device Manager’ servisinikullanabilir. Öncelikle telefonunuzun da tanıdığı bir Google hesabınızın olması gerekiyor. Bu site üzerinden onun konumunu belirleyebilirsiniz. Ayrıca cihazınızı kullanıma kapatabilir ve dahili hafızasındaki bilgileride silebilirsiniz. Eğer birden çok aynı hesaba kayıtlı telefon kullanıyorsanız, istediğiniz cihazı seçmeniz de mümkün. iPhone’da olduğu gibi onun konumunu bulmak istiyorsanız, GPS ve konum bulma servislerini her zaman açık tutun. Bu arada telefonunuzun konumunu belirlediğinizde güvenlik güçlerine haber verin. Siz peşine düşmeyin.

‘Cep’te sınır ne?

Android ve iOS sürekli hangisi daha iyi, diye karşılaştırılıyor. Kimi testlerde Android, kimilerinde iOS öne çıkıyor. Öyle ya da böyle iki işletim sistemi akıllı telefon pazarının yüzde 96’sını elinde tutuyor. ABD’li yaşam dergisi Men’s Journal iki sistemin artı ve eksilerini ortaya döktü.

iOS’TA BUNLARI YAPAMAZSIN

ÖNCEDEN YÜKLENEN UYGULAMALAR SİLİNMİYOR 

Apple’da telefonunuzu açtığınız ilk anda karşınıza çıkan uygulamalar silinemiyor. Örneğin bir internet sitesindeki e-posta adresine tıkladınız. Karşınıza Apple’ın e-posta uygulaması çıkıyor. Bunu değiştiremiyorsunuz. Android kullanıcıları bunu yapabiliyor.

Haberin Devamı

ARAYÜZÜ ÖZELLEŞTİRİLMİYOR 

Apple’da arayüz statik. Uygulama ya da dosya simgelerinin boyutlarını değiştirmeniz mümkün değil. Andriod, kullanıcılarına tamamıyla özelleştirilebilir bir arayüz sunuyor.

BATARYA DEĞİŞMİYOR

Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonların neredeyse hepsinde yaşlanan bataryayı bir yenisi ile değiştirebiliyorsunuz. Apple’da batarya değişimi ise ancak servisle mümkün olabiliyor.

GÜÇ TASARRUF MODU

Batarya ömrü mobil dünyada çok ama çok önemli. Apple’ın bataryasında ayarlamaya göre çok seçenek bulunmuyor. Android’te güç seçenekleri ise oldukça gelişmiş durumda. Ekranı siyah beyaza çevirmekten ekstra tüm uygulamaların işlemlerine son vermeye kadar birçok güç tasarrufu seçeneği sunuluyor.

Haberin Devamı

USB KABLO VE WIRELESS İLE ŞARJ İMKÂNI

Android telefonlar herhangi bir USB kablo ile şarj edilebiliyor. Bunu Apple’da yapamazsınız. iPhone’de wireless ile şarj ise teknik olarak mümkün ancak bunun için fazladan cihaz satın almanız gerekiyor. Android’te bu özelliğe sahip telefonlardan herhangi bir ödeme yapmadan telefonunuzu şarj edebiliyorsunuz.

GENİŞLETİLEBİLİR HAFIZA 

Apple’da SD kart slotu bulunmuyor. Bu nedenle telefonunuzun dahili hafızası ne kadarsa ona göre hareket etmek zorundasınız. Android SD kart slotu ile istediğiniz kadar dosya arşivlemenize izin veriyor.

ANDROID’TE OLMAYANLAR

'SİRİ' GİBİ BİR YARDIMCI

Apple’da Siri gibi bir asistan her zaman elinizin altında. Siri gelişmiş bir yelpazede kullanıcılarına yardımcı oluyor. Android’te de benzer asistanlar olsa da Siri’nin gölgesinde kalıyor.

Haberin Devamı

DAHA İYİ GÜVENLİK

Android’te özgürlük seçenekleri daha gelişmiş. Fakat bunun bir bedeli var. Apple kullanıcılarına güvenlik ve gizlilik açısından daha sağlıklı bir ortam sunarken, Android bu konuda geride kalıyor, bazı güvenlik açıkları bulunuyor.

iTUNES AVANTAJI

Android’te Google Play’den kitap, uygulama gibi içerikler satın alabiliyorsunuz. Ancak iTunes, kullanıcılarına gelişmiş içerikler sunuyor. iTunes sadece bir uygulama marketi değil, müzik dinleyebileceğiniz, video izleyebileceğiniz gelişmiş bir yapıya sahip.

DAİMA GÜNCELLİK

Apple’da bir güncelleme yayınlandığında telefonunuza vakit kaybetmeden ulaşıyor. Güncellemeler asla gözden kaçmıyor. Ancak Android’te sistem güncellemeleri marka ve model çeşitliliği nedeniyle zaman zaman telefonunuza geç ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

DAHA AZ REKLAM

Android’te özellikle ücretsiz uygulamalarda zaman zaman çok fazla reklam yer alabiliyor. Apple’da ise bu can sıkıcı reklamlar daha az.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!