Ey futbolsever bu tabloya iyi bak

Gençler hakemliğe büyük hayallerle başlar. Ama zamanla hayaller yerini gerçeklere bırakır. Hakem zaman geçtikçe, yetenek, eğitim ve bilginin yerini bölgeciliğin aldığını görür. MHK’nin gücünü fark eder.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de belki de en fazla haksızlığa uğrayan topluluk, hakemlerdir. Büyük hayallerle hakemliğe başlarlar. Hedefleri televizyonda maç yöneten ağabeyleri gibi ‘en yetenekliler’in oluşturduğu üst klasman hakemliği içerisinde yer almaktır.
Ama bu çok zordur, ve hepsi de bu zorluğu bilir. Çünkü on binleri aşmış hakem kadrosu içinde, 40 kişinin evet sadece 40 kişinin arasına gireceklerdir. Ama olsun... Yılmadan devam ederler. Nasıl olsa bir gün, Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar, bir kurul üyesi veya eski bir hakem ağabeyi onu görecektir. Tıpkı futbolcular gibi... 3. ligdeki futbolcu, Süper Lig’e transfer olmuyor mu? Onlar da futbolcu gibi, yükseleceklerdir.
Ama bu her zaman gerçek olmaz. Hayaller yavaş yavaş yerini gerçeklere bırakır.
Yetenek, eğitim ve bilginin yerini bölgeciliğin aldığını görürler. Merkez Hakem Komitesi’nin gücünün farkına varırlar. Onların astığı astık, kestiği kestiktir.
Kendi bölgelerinden hakem çıkarmanın en önemli iş olduğu-nun farkına varırlar...
Bunları anlattım, size rakamları da vereyim.
Tabloya bakınca ne demek istediğim anlaşılmıştır. Her dönem başkanı veya güçlü MHK üyesinin bulunduğu illerdeki yoğunluğu gördünüz değil mi? Bu illerdeki hakem, birde kurul üyesi ile ilişkileri iyiyse önü açıktır. Merdivenleri çabuk tırmanacaktır. Evet bu illerde gerçekten çok iyi hakemler çıkmış ve çıkacaktır. Onlara saygı Uzakta kalan hakeme ise gönülden ırak olur.’

Haberin Devamı

BAKIN, üst klasman hakemleri 6 ayrı ilde yoğunlaşıyor ve toplam 13 ilde toplanıyor.
İşte tablo..

13 İLDE 40 ÜST KLASMAN HAKEMİ

- İstanbul 10
- Ankara 6
- İzmir 6
- Manisa 4
- Trabzon 4
- Antalya 3
- Yalova 1
- Edirne 1
- Kayseri 1
- Sakarya 1
- Balıkesir 1
- Konya 1
- Denizli 1

Ey futbolsever bu tabloya iyi bak

MHK ÜYELERİNİN İLLERİ

- Zekeriya Alp İstanbul
- Yüksel Okçuoğlu İstanbul
- Saadettin Güler İstanbul
- Seyfi Gözaydın Ankara
- Zihni Aksoy Ankara
- Ünsal Çimen İzmir
- Musa Soykarcı Kayseri
- Turgay Güdü Trabzon
- Hamza Işın Burdur

Haberin Devamı

GÖRDÜNÜZ değil mi? 67 ilde üst klasman hakemi yok. Şimdi lütfen bir başka tabloya daha, Merkez Hakem Kurulu üyelerinin illerine bakın... Ne dediğimi o zaman daha iyi anlayacaksınız. Şunu da belirteyim. İstisnalar kaideyi bozmaz.

‘ATAMALARA DiKKAT ’ DEMiŞTiM

- İKİ hafta önceki yazımda, ‘Atamalara dikkat edilmeli’ diye MHK’ye uyarıda bulunmuştum. Şimdi size bir örnek vereyim. Sivas-F.Bahçe maçında ilave yardımcı hakemler Murat Türker ve Ferhan Kestanlıoğlu, ligde hiç maç yönetmemiş, tecrübesiz hakemler...
Kasımpaşa-Beşiktaş maçı ilave yardımcı hakemleri ise, Özgüç Türkalp ile İlker Coşkun... Ligde maç yönetmiş, hala da yöneten, tecrübeli hakemler...
Olaylı geçen ‘Sivas-F.Bahçe karşılaşmasından sonra MHK, atamada daha dikkatli oldu’ diye düşünmeyin... Tolga Özkalfa, geçtiğimiz cuma günü atanmıştı. Demek ki MHK, liderin maçını, ‘kolay maç’ statüsüne sokmuş!

Haberin Devamı

‘iYi MÜŞTERi’YE AYIP OLDU!

Cenk, Beşiktaş uğruna alacağından vazgeçti. Başkan Kızıl, Beşiktaşlılar için ‘At hırsızı gibiler’ dedi. Olmadı başkan, bu sözler sana hiç yakışmadı.

ŞU bir gerçek ki, büyük takımlar, Anadolu ekiplerinin can simididir. Şampiyonluğa oynamak, iyi takım kurmak, onlar için önemlidir. Anadolu kulüpleri ise, neredeyse kriz kapıda iken yetenekli bir futbolcusunu iyi bir bonservis bedeliyle sattıklarında günü kurtarırlar, borçlarını nispeten azaltırlar.
Öyle ya, milyon Euroların havada uçtuğu futbolcu pazarında havuz gelirleri yetmemekte, çark dönmemektedir. G.Antep de, bu takımlardan. Zaman zaman büyük bedellerle futbolcusunu büyüklere satar. En iyi müşterilerinden biri de, Tabata transferinde olduğu gibi Beşiktaş’tır. Ama bu sefer başkan İbrahim Kızıl, Cenk Tosun’la anlaşamamış, sözleşmesini uzatamamış. Cenk de Beşiktaş uğruna, 1.4 milyon Euro’dan vazgeçmiş, bir nevi Beşiktaş adına bonservis bedeli ödemiş. Ama o da ne, Orman’la Cenk’in sözleşme imzaladığını gören başkan Kızıl, açıklama yaptı; ‘At hırsızı gibiler’ diye.Velinimetin olan kulübün başkanına böyle diyorsun. Yakışmadı. Bazen istediğin olmaz... Kaz gelecek diye beklerken, tavukla yetinirsin. Tüccarlık bazen böyledir.

Yazarın Tüm Yazıları