EXPO 2020 logosuyla ilgili sorularım var

İZMİR’in EXPO 2020 adaylığı sürecinde kullanılacak logo belli oldu, tanıtıldı.

Haberin Devamı

İnternetteki EXPO 2020 sitesine göre logonun oluşumunda güneş ve güneşle gelen sağlık önemli bir yer tutuyor. Sitede Anadolu sözcüğünün ‘Güneşin Doğuşu’ tamlamasından geldiği vurgulanıp, “Türkiye, kalplerinde güneş taşıyan insanların ülkesi oldu” deniliyor ve ekleniyor:
“Gelişen Türkiye güneşini bir kez daha tüm dünyayla paylaşmak istiyor. Bu yolda en büyük adımı, ülkemizin en ‘güneşli’ kentlerinden İzmir’in 2020 EXPO adaylığıyla atıyor. İzmir’in logosu güneşi, insanları, enerjilerini, sevinç ve mutluluklarını anlatıyor. Sağlığın ve mutluluğun güneşinin İzmir’den tüm dünyaya yayılmasını simgeliyor.”

* * *

Tabii ki, böyle denilecek. Ama beni düşündüren başka şeyler var. Öncelikle, logonun tanıtım toplantısına katılıp görüşlerini dile getirenlerrin, özellikle meslektaşlarımızın tasarım, grafik, yaratıcılık bilgilerine hayran kaldım. Daha ilk görüşte beğenilerini dile getirmekte yarıştılar birbirleriyle. Ertesi gün, köşelerinde hayranlıklarını ilettiler. Aferin. Herkesin görüşü kendine. Beğenen beğenir, beğenmeyen eleştirir. Ama dedim ya akla bir şeyler takılıyor.

* * *

Haberin Devamı

Bir arkadaşımız yazmış. EXPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener iki hafta önce kahve içmeye uğramış. 5-6 logo göstermiş, hangisini beğendiğini sormuş. Arkadaşımız da raslantı bu ya, açıklananı beğenmiş. Bir arkadaşımız da köşe yazısını yazarken heyecanlanmış. En son yazacağını başta yazdığını söylemiş, logoya övgüler yağdırmış.

* * *
     
Fazla uzatmayayım. Ben de merak ediyorum, soruyorum, şöyle diyorum:
“Bu logoyu kim ya da kimler hazırladı? ‘İstanbul ve İzmir’den bir grup grafiker’ deniliyor. Üstelik bedava yapmışlar. Logonun mucitleri neden açıklanmıyor? Bu bilgi çok mu gizli? Logoyu hazırladıkları için İzmir adına teşekkür edeceksek, kime edeceğiz? ‘Hayat maksimumda’ reklamını, EGİAD logosunu çağrıştıran bu çizim nasıl oluştu? Logonun böyle olmasına kesin kararı kim verdi? Yönlendirme Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç mı, yoksa Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener mi? Bu ikiliyle, kurul ve komite üyeleri mi? Bu kararı verenler logo seçiminde, tasarımda, reklamcılıkta, grafikte uzman kişiler midir? İzmir’deki üniversitelerde bu işin uzmanlarına, bilim insanlarına danışıldı mı? Yarışma, ihale gibi prosedürler neden atlandı? ‘Zaman daraldı, yetişemezdi’ mazereti ileri sürülüyorsa, neden geç kalındı?”

* * *

Haberin Devamı

İnanın EXPO 2020’nin İzmir’e gelmesini yürekten dileyenlerden, isteyenlerdenim. Ama bir İzmirli olarak bu sorulara da yanıt bekliyorum. Çünkü, bu işin baştan sıkı tutulması gerektiğini de biliyorum, ‘Ben yaptım oldu. Biz yaptık oldu’ mantığından uzak durulduğuna da inanmak istiyorum. EXPO 2020 yolunda herkese, İzmir’e başarılar.

Yazarın Tüm Yazıları